Ασφαλιστικό: Ο Βρούτσης «βγάζει λάδι» το εκτρωματικό σχέδιο Πισσαρίδη

Να μετριάσει τις ανησυχίες των συνταξιούχων επιχειρεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σε σχέση με όσα σοκαριστικά προτείνει το σχέδιο Πισαρίδη για το Ασφαλιστικό. Ενώ η έκθεση που εισηγήθηκε η επιτροπή υιοθετήθηκε μετά βαΐων και κλάδων από τον πρωθυπουργό προσωπικά, ο κ. Βρούτσης, με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, διαψεύδει τις παραδοχές και τις προτάσεις του νομπελίστα οικονομολόγου.

Όπως επισημαίνει ο υπουργός Εργασίας, «με την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση 4670/2020 επιβεβαιώνεται η βιωσιμότητα του συστήματος μέχρι το 2070. Συγκεκριμένα, το ύψος των συντάξεων είναι απόλυτα διασφαλισμένο, δεν θίγονται ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης και δεν θίγονται ώριμα και θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα».

Αναπροσαρμογή

Στον αντίποδα κινείται το σχέδιο Πισαρίδη, το οποίο εισηγείται αναπροσαρμογή των κανόνων υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης, με τρόπο που να είναι αναλογιστικά και ουσιαστικά περισσότερο ανταποδοτική και συνδεδεμένη με την ηλικία συνταξιοδότησης, και εξορθολογισμό των κανόνων αναγνώρισης πλασματικών χρόνων ασφάλισης. Επί της ουσίας, μείωση συντάξεων και αύξηση στο κόστος εξαγοράς πλασματικών ετών.

Χωρίς καμία αιδώ, κι ενώ επί της θητείας του κ. Βρούτση οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε έναν χρόνο, ο υπουργός δηλώνει για πολλοστή φορά ότι θα λύσει το πρόβλημα που ο ίδιος διογκώνει, υποσχόμενος ότι «θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά για πρώτη φορά την παθογένεια δεκαετιών, καθώς μέχρι το τέλος του 2021 θα προσπαθήσουμε να απονείμουμε όλες τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Εργασίας στη δημοσιότητα, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις εκτοξεύτηκαν από τις 137.086 τον Ιούλιο του 2019 σε 163.224 τον Σεπτέμβριο του 2020, ενώ την ίδια στιγμή εκκρεμούν περισσότερες από 200.000 εκκρεμείς αιτήσεις για επικουρικές και εφάπαξ.

Ο κ. Βρούτσης τόνισε, επίσης, πως σε λίγες ημέρες αρχίζει η νέα πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής σύνταξης «Ατλας», για υγειονομικούς και συντάξεις αναπηρίας, και ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2021. Τον Σεπτέμβριο του 2021 θα ακολουθήσουν δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικοί και μηχανικοί και η μεταρρύθμιση ολοκληρώνεται στο τέλος του 2021, με δικηγόρους, δημοσιογράφους και αυτοαπασχολουμένους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα