Πλήρης εθνική σύνταξη σε 250.000 ομογενείς

Με καθυστερημένη διάταξη του υπουργείου Εργασίας δικαιώνονται οι Πόντιοι και οι Βορειοηπειρώτες

Λύση στο θέμα της συνταξιοδότησης χιλιάδων ομογενών από τη Βόρειο Ηπειρο και την πρώην Σοβιετική Ενωση δίνει, έστω και με καθυστέρηση, η κυβέρνηση.

Η σχετική διάταξη του υπουργείου Εργασίας ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή και έρχεται να διευθετήσει ένα θέμα που αφορά τουλάχιστον 250.000 ομογενείς, οι οποίοι λαμβάνουν ή θα λάμβαναν σημαντικά μειωμένη εθνική σύνταξη λόγω της πρόβλεψης για 40ετή μόνιμη και νόμιμη διαμονή στη χώρα.

Κατατέθηκε, δε, λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με αντιπροσωπία της Δημοκρατικής Ενωσης Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας «Ομόνοια» και του Κόμματος της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευση που είχε αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των ομογενών αυτών για την αναγνώριση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Με τις ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας διευκολύνεται η απονομή πλήρους εθνικής σύνταξης στους Ελληνες Βορειοηπειρώτες και στους Ελληνες Ποντίους που προέρχονται από την πρώην Σοβιετική Ενωση και που για αντικειμενικούς λόγους δεν είχαν τη δυνατότητα να παλιννοστήσουν στην Ελλάδα πριν από το 1992. Ειδικότερα, τροποποιείται η διάταξη του ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) που έθετε ως προϋπόθεση για τη χορήγηση εθνικής σύνταξης 384 ευρώ τη διαμονή επί 40 χρόνια στην Ελλάδα, που ήταν αδύνατο να εκπληρωθεί, αφού τα σύνορα άνοιξαν το 1990.

Πλέον θα απαιτούνται 30 αντί για 40 χρόνια διαμονής, προκειμένου να λάβουν πλήρη εθνική σύνταξη -από 1ης Ιανουαρίου 2022- οι ομογενείς από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Επίσης, αυξάνεται σε πραγματικούς όρους η εθνική σύνταξη που λαμβάνουν, καθώς μέχρι τώρα αυτή υπολογιζόταν σε σχέση με το πόσο υπολείπονται τα χρόνια της διαμονής τους από τα 40 χρόνια. Με τη μείωση του ορίου για την πλήρη εθνική σύνταξη στα 30 χρόνια καθένας από τους ομογενείς αυτούς θα δει αντίστοιχη αύξηση στη σύνταξή του. Η πλήρης σύνταξη θα δίνεται πλέον στα 30 χρόνια παραμονής, ενώ αντίστοιχη θετική επίδραση θα υπάρχει και για όσους έχουν διαμονή μικρότερη των 30 ετών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα