Έρχεται νομοσχέδιο για τα καταπατημένα

Οι πολίτες θα μπορούν να πληρώσουν για να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας για εκτάσεις του Δημοσίου που έχουν στην κατοχή τους

Τη δυνατότητα σε πολίτες που έχουν καταπατήσει δημόσιες εκτάσεις να τις εξαγοράσουν και να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών. Το νέο νομοθετικό καθεστώς για τα καταπατημένα προαναγγέλλει η εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού.

«Η τακτοποίηση των κατεχομένων δημόσιων και ανταλλαξίμων κτημάτων αναμένεται να εξασφαλίσει σημαντικά έσοδα για τον Κρατικό Προϋπολογισμό και αποτελεί λύση αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με πολλαπλή στόχευση» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή. Κάτι αντίστοιχο, βέβαια, προέβλεπε και ο περσινός Προϋπολογισμός, όμως το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «κόλλησε» στην Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου και στο Υπερταμείο.

Μόλις διευθετηθούν οι εν λόγω εκκρεμότητες το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού επισημαίνεται ότι η προωθούμενη λύση για τα καταπατημένα θα οδηγήσει στην εξάλειψη κοινωνικών αδικιών ιστορικά τεκμηριωμένων, συγκρούσεων και διεκδικήσεων κάθε μορφής, που εκδηλώνονται κάθε φορά που η Πολιτεία προσπαθεί να προστατεύσει, με συγκεκριμένα μέτρα, αλλά με χρονική υστέρηση, την περιουσία της.

Επίσης, θα εξασφαλίσει την εισροή σημαντικών εσόδων στον Κρατικό Προϋπολογισμό και την αποτελεσματική προστασία της κοινόχρηστης περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και της περιουσίας που θα αποκαλυφθεί με την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου και την απελευθέρωση των αρμόδιων διοικητικών υπηρεσιών και των δικαστηρίων από σημαντικό αριθμό δικών, εξόδων και γραφειοκρατικών διαδικασιών. Εκτιμάται ότι από το σύνολο της δημόσιας περιουσίας έχει καταπατηθεί το 47% των αστικών ακινήτων και το 64% των αγροτικών εκτάσεων, με το 80% των ακινήτων του Δημοσίου στην Αττική να βρίσκεται στα χέρια καταπατητών. Με την εκκολαπτόμενη ρύθμιση θα δοθεί το δικαίωμα στους πολίτες να εξαγοράσουν -υπό συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις- από το κράτος τις εδαφικές εκτάσεις που καταπάτησαν έναντι τιμήματος.

Το ποσό θα υπολογίζεται με βάση τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, με ποσοστό έκπτωσης, και θα κλιμακώνεται ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της καταπάτησης, το είδος του ακινήτου, καθώς και την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το τίμημα θα μπορεί να εξοφλείται σε δόσεις οι οποίες θα διαμορφώνονται ανάλογα με το ύψος του. Θα υιοθετηθεί, δηλαδή, το μοντέλο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Όσον αφορά την εξαγορά αγροτικών εκτάσεων, βασική προϋπόθεση είναι να αποδεικνύει ο κάτοχος ότι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Για τον σκοπό αυτόν θα συσταθεί ειδική επιτροπή στην οποία κάθε ιδιώτης που έχει στην κατοχή του καταπατημένο δημόσιο ακίνητο θα υποβάλλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και την τυχόν δικαστική προσφυγή. Η επιτροπή θα εξετάζει το αίτημα και θα λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις μέσω διαφανών, αντικειμενικών και αδιάβλητων διαδικασιών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα