ΑΣΕΠ: Πλήρης οδηγός για τον διαγωνισμό!

Τους όρους και τις προϋποθέσεις για τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις στο Δημόσιο για την επόμενη διετία περιλαμβάνει η προκήρυξη που δημοσιεύθηκε χθες. Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με όσα ίσχυαν μέχρι πρότινος είναι ότι, μετά τη σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο στη Βουλή, πλέον θα διενεργείται ανά διαστήματα ένας «κεντρικός» διαγωνισμός για το Δημόσιο και όχι ξεχωριστός για καθέναν φορέα.

Ο ακριβής αριθμός όσων θα προσληφθούν δεν έχει προσδιοριστεί, ωστόσο, από όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, πέραν των εκκρεμών προσλήψεων για το 2022, έχουν εγκριθεί για το 2023 συνολικά 17.942 μόνιμες θέσεις. Από αυτές, οι 15.641 προσλήψεις εμπίπτουν στον κανόνα 1:1 (μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση), εκ των οποίων οι 3.155 για το υπουργείο Εθνικής Αμυνας (περιλαμβάνονται 1.700 ΕΠΟΠ), 2.265 στους δήμους (οι 1.000 στη Δημοτική Αστυνομία), 1.357 στο υπουργείο Υγείας και 1.230 στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Για το 2022 είχαν εγκριθεί 23.818 θέσεις, το 2021 12.600 και το 2020 6.075. Από τις θέσεις που δεν εμπίπτουν στον ανωτέρω κανόνα (συνολικά 2.301), οι 1.367 είναι για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ.

Οι υποψήφιοι, οι οποίοι κατέχουν τα γενικά και απαιτούμενα τυπικά προσόντα των προκηρυσσόμενων κλάδων/ειδικοτήτων, όπως αυτά αναγράφονται στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ και το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α’ (ΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ) της προκήρυξης, πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο ΑΣΕΠ, αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου (www.asep.gr). Η ηλεκτρονική αίτηση συμπληρώνεται σύμφωνα με τις ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ-ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ που αναφέρονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ’. Η ευθύνη σωστής συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής αίτησης είναι αποκλειστικά του υποψηφίου. Επειδή η επεξεργασία των αιτήσεων γίνεται μηχανογραφικά, οι υποψήφιοι υποχρεούνται να συμπληρώσουν τα οικεία τετραγωνίδια/πεδία της αίτησης, καθώς και τους κωδικούς που αναφέρονται σε αντίστοιχα απαιτούμενα προσόντα που απαιτούνται και διαθέτουν.

Αν οι υποψήφιοι δεν συμπληρώσουν τα τετραγωνίδια/πεδία αυτά ή τους κωδικούς ή αν συμπληρώσουν άλλα τετραγωνίδια ή κωδικούς, πλην εκείνων που αναφέρονται στα συγκεκριμένα προσόντα, ή αν τα αναφέρουν σε άλλα σημεία της ηλεκτρονικής αίτησης, δεν λαμβάνονται υπόψη τα προσόντα.

Οι υποψήφιοι καλούνται να συμπληρώσουν τα προσόντα τους (τίτλοι σπουδών, άδειες άσκησης επαγγέλματος ή βεβαιώσεις εγγραφής, πιστοποιητικά), προκειμένου να λάβουν μέρος στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού. Τονίζεται ιδιαιτέρως ότι τα προσόντα που αναγράφονται από τον υποψήφιο στην αίτηση συμμετοχής του στην εν λόγω διαδικασία του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού πρέπει να υφίστανται κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων. Το εμπρόθεσμο της αίτησης κρίνεται με βάση την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της στο ΑΣΕΠ. Ο αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης και η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής εμφανίζονται στη «Λίστα ηλεκτρονικών αιτήσεων». Ανάλογη ειδοποίηση αποστέλλεται και στην ηλεκτρονική διεύθυνση (email) που δήλωσαν οι υποψήφιοι. Παράλληλα, η ηλεκτρονική αίτηση παρέχεται και σε εκτυπώσιμη μορφή. Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 και η ανακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Για την υποβολή της αίτησης είναι υποχρεωτικό παράβολο τριών (3) ευρώ, το οποίο προμηθεύεται ο υποψήφιος ηλεκτρονικά, μέσω της εφαρμογής ηλεκτρονικού παραβόλου (e-Παράβολο), επιλέγοντας «#Φορέας Δημοσίου #Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού» (ΑΣΕΠ) από τον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www. gsis.gr). Προς διευκόλυνση των υποψηφίων έχει δημιουργηθεί στον διαδικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ (www.asep.gr) σχετικός σύνδεσμος (βλ. λογότυπο με την ονομασία «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΑΡΑΒΟΛΟ»), ο οποίος οδηγεί στον ανωτέρω διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr). Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να αναγράψει τον κωδικό παραβόλου στο κατάλληλο πεδίο της ηλεκτρονικής αίτησης και να καταβάλει το αντίτιμο του ηλεκτρονικού παράβολου μέχρι την υποβολή της αίτησής του, αλλιώς η αίτηση δεν οριστικοποιείται.

Κάθε υποψήφιος μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση και για κλάδους/ειδικότητες μίας μόνο κατηγορίας προσωπικού (Π.Ε. ή Τ.Ε.) στην οποία δηλώνει και τον/τους κλάδο/κλάδους/ειδικότητες στον/στους οποίους επιθυμεί να εξεταστεί. Η υποβολή περισσότερων της μίας αιτήσεων ή η σώρευση στην αίτηση κλάδων/ειδικοτήτων διαφορετικών κατηγοριών προσωπικού συνεπάγεται αυτοδικαίως τον αποκλεισμό του υποψηφίου από την περαιτέρω διαδικασία.

Στην αίτησή του ο υποψήφιος επιλέγει την Περιφερειακή Ενότητα στην οποία επιθυμεί να εξεταστεί.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα