Αυξημένες εισπράξεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία

Για τις αυξημένες εισπράξεις καθυστερούμενων ασφαλιστικών οφειλών πανηγυρίζει η κυβέρνηση, εν μέσω θηριώδους κρίσης.

Το 2022 το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) εισέπραξε το ποσό των 1.748.408.099 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 71%, σε σχέση με το 2021. Πρόκειται για τις υψηλότερες ετήσιες εισπράξεις που έχουν επιτευχθεί από την αρχή της λειτουργίας του ΚΕΑΟ, με τον φορέα να γνωστοποιεί ότι το 2018 είχαν εισπραχθεί 1.413.428.728 ευρώ και το 2019 εισπράχθηκαν 1.488.996.480 ευρώ. Ακολούθησε μία μικρή κάμψη λόγω της πανδημίας και της αναστολής είσπραξης οφειλών των πληττόμενων επιχειρήσεων. Ετσι, το 2020 εισπράχθηκαν 1.140.087.016 ευρώ και το 2021 μόλις 1.019.865.545 ευρώ.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, «ο στόχος της ενίσχυσης των διαδικασιών είσπραξης των ασφαλιστικών οφειλών και της αύξησης των εσόδων του ταμείου καθώς και της ενίσχυσης της βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης επιτεύχθηκε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, λόγω των καίριων παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο έτος και συγκεκριμένα:

-Με την ευνοϊκή πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, που διευκόλυνε τους οφειλέτες ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών να τηρήσουν τη ρύθμιση που έχουν αποδεχθεί προς το ΚΕΑΟ και να ενταχθούν σε αυτοί και νέοι οφειλέτες που αδυνατούσαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

-Με την ηλεκτρονική βεβαίωση οφειλής για μεταβιβάσεις ακινήτων, με την οποία επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες, συμβάλλοντας παράλληλα στη μείωση των οφειλών προς το ΚΕΑΟ.

Τέλος, στην αύξηση των εσόδων συνετέλεσε η επανεκκίνηση των διαδικασιών είσπραξης μετά την περίοδο της πανδημίας, κατά την οποία είχε ανασταλεί η είσπραξη οφειλών των πληττόμενων». Σύμφωνα, πάντως, με την τελευταία έκθεση προόδου του ΚΕΑΟ (για το γ’ τρίμηνο του 2022), το σύνολο των ασφαλιστικών οφειλών ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 45,467 δισ. ευρώ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα