Συνταξιούχοι: Στα κάγκελα για τις δήθεν αυξήσεις

Από τα 2.500.000, σχεδόν οι μισοί (το 44%) είτε δεν τις πήραν καθόλου είτε πήραν πολύ μικρά ποσά

Την οργή των συνταξιούχων προκάλεσε η αποκάλυψη της πραγματικότητας μετά την καταβολή των πολυδιαφημισμένων αυξήσεων. Το γεγονός ότι από τους 2.500.000 συνταξιούχους σχεδόν οι μισοί (το 44%) είτε δεν τις πήραν καθόλου είτε πήραν πολύ μικρά ποσά, σε συνδυασμό με τη θηριώδη ακρίβεια στα καύσιμα, στην ενέργεια και στα τρόφιμα, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, που δεν μπορεί να καλλωπιστεί πίσω από νέες υποσχέσεις για έκτακτες προεκλογικές παροχές.

Σε ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων σημειώνει ότι «Μητσοτάκης και Χατζηδάκης εξαπάτησαν τους συνταξιούχους» και καταγγέλλει πως «το μεγαλείο της κοροϊδίας του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και του πολιτικού του προϊσταμένου, του πρωθυπουργού της χώρας Κυριάκου Μητσοτάκη, ολοκληρώθηκε!

Ανακοίνωσαν αυξήσεις στις συντάξεις και, για να καλύψουν την ντροπή από το πετσόκομμα που υπέστησαν πάνω από 1.168.000 δικαιούχοι, φρόντισαν να τις συνδέσουν με παλιότερες αυξήσεις-ψίχουλα που έδωσαν τον Δεκέμβριο! Μιλάμε για την απόλυτη έννοια της ξεφτίλας, για την αποθέωση της δημιουργικής λογιστικής. Μόνο που με τέτοια “κολπάκια”, κύριε Χατζηδάκη, δεν γεμίζει το πιάτο του συνταξιούχου για μεσημεριανό, ούτε ζεσταίνεται το σπίτι του. Δεν μπορεί ο συνταξιούχος να ζήσει με ψεύτικες υποσχέσεις, ούτε με λογιστικές μειώσεις της προσωπικής διαφοράς ούτε με αυξήσεις-φιλοδώρημα 2 και 3 και 5 και 10 ευρώ τον μήνα. Είναι ντροπή σας να εμπαίζετε τους συνταξιούχους»!

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες, υπό την κατακραυγή της κοινής γνώμης, η κυβέρνηση σκόπιμα αφήνει να διαχέεται η φημολογία περί νέας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης αποκλειστικά για όσους συνταξιούχους εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς του νόμου Κατρούγκαλου δεν έλαβαν ολόκληρη την αύξηση του 7,75%. Το ποσό, που μπορεί να φτάνει τα 400 ευρώ αναλόγως των κριτηρίων που θα τεθούν, θα δοθεί λίγο πριν από το Πάσχα ή και τις εκλογές.

Παραπλάνηση

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Εργασίας συνεχίζει να παραπλανά τους συνταξιούχους, λέγοντας ότι ακόμη και όσοι δεν δικαιούνται αύξηση είδαν μεγαλύτερες απολαβές λόγω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης. Αυτό που αποσιωπά είναι ότι η κατάργηση αυτή αφορά όσους έχουν άνω των 12.000 ευρώ ετησίως και επιβλήθηκε λόγω δικαστικών αποφάσεων. Αντιθέτως, αυτή που διατηρείται είναι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ), που επιβλήθηκε το 2010.

«Στο υπουργείο Εργασίας καλό είναι να μάθουν ότι δεν συνιστά αύξηση η έκτακτη οικονομική ενίσχυση» τονίζει το ΕΝΔΙΣΥ. «Η έννοια της αύξησης έχει μόνιμα χαρακτηριστικά στις αποδοχές των δικαιούχων. Ετσι, για να μην παίζουμε με τις λέξεις και δημιουργούμε εντυπώσεις. Αλλωστε, οι ίδιοι οι δικαιούχοι αυτής της “έκτακτης” ενίσχυσης, που την έλαβαν τον περασμένο Δεκέμβριο, γνωρίζουν καλά ότι σήμερα, που θα πάνε στα ΑΤΜ για να δουν τη σύνταξή τους, δεν θα την ξαναλάβουν. Αρα άνθρακες ο θησαυρός των 250 ευρώ. Επίσης, στο υπουργείο Εργασίας δεν χρειάζεται να κρύβονται όταν αναφέρονται στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Ας βάλουν μπροστά από τη συγκεκριμένη φράση και τη λέξη “φορολογική”.

Μόνο, άλλωστε, το φορολογικό σκέλος της ειδικής εισφοράς καταργήθηκε. Η ίδια η εισφορά παρέμεινε ανέπαφη και καταβάλλεται κανονικά από τους συνταξιούχους. Ετσι εξηγείται άλλωστε, πώς οι “δύσμοιροι” δικαιούχοι της συγκεκριμένης “αύξησης” διαπίστωσαν ότι έλαβαν προσθήκη στις αποδοχές τους, ποσά στα επίπεδα των 2, 3, 5 ή ακόμα και… 6 ευρώ τον μήνα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα