Τηλεφωνία: «Κόκκινο» στις αυξήσεις

Η κυβέρνηση είπε «όχι» στα σχέδια των παρόχων για αναπροσαρμογή στα τιμολόγια σε ίντερνετ, σταθερή και κινητή

Με απόφαση της κυβέρνησης «παγώνουν» τα σχέδια των τηλεπικοινωνιακών παρόχων για τη θέσπιση ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ίντερνετ, σταθερής και κινητής τηλεφωνία.

Η λήξη της διαδικασίας διαβούλευσης από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, μετά και τις σφοδρές αντιδράσεις, σήμανε και τη… λήξη συναγερμού, καθώς χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προεδρείου της ΕΕΤΤ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το σχέδιο της ΕΕΤΤ ήταν να υπάρχει ένας μηχανισμός αναπροσαρμογής των τιμολογίων που θα καλύπτει ένα σημαντικό μέρος των πληθωριστικών πιέσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα το επωμίζεται ο πάροχος της υπηρεσίας.

Μάλιστα, προβλεπόταν η αναπροσαρμογή των τιμολογίων να γίνεται μία φορά τον χρόνο, με βάση τον ετήσιο πληθωρισμό που ανακοινώνει η ΕΛ.ΣΤΑΤ., σχεδόν αμέσως μετά την αλλαγή του έτους. Με δεδομένο, δε, ότι τα περισσότερα συμβόλαια στις τηλεπικοινωνίες είναι 12μηνα, 18μηνα και 24μηνα, αυτό θα σήμαινε ότι κάθε σύμβαση θα μπορεί αναπροσαρμοστεί μία ή δύο φορές στη διάρκεια του συμβολαίου.

Με τους πολίτες να προσπαθούν ακόμη να… συνέλθουν από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια του ρεύματος, όπως ήταν αναμενόμενο, το ενδεχόμενο να επιβληθεί το ίδιο παράλογο καθεστώς και στις τηλεπικοινωνίες προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από καταναλωτικές οργανώσεις. Την έντονη αντίθεσή του εξέφρασε και ο Συνήγορος του Καταναλωτή.

Η ανεξάρτητη Αρχή υπογράμμισε πως «οιαδήποτε δυσμενής για τους καταναλωτές παρέμβαση σε εν ισχύ συμβάσεις και μάλιστα καθ’ οριζόντιο – εναρμονισμένο τρόπο σε όλο το εύρος της αγοράς και εις βάρος του συνόλου των καταναλωτών αντιτίθεται στην καταναλωτική νομοθεσία, πλήττει ανεπανόρθωτα την ασφάλεια των συναλλαγών και υπονομεύει το κράτος δικαίου.

Η ανεξάρτητη Αρχή Συνήγορος του Καταναλωτή αντιτίθεται απολύτως σε οποιαδήποτε τέτοια παρέμβαση σε συμβάσεις που βρίσκονται σε ισχύ». Επιπλέον, σημείωσε ότι αντιτίθεται κατηγορηματικά σε οποιαδήποτε ρυθμιστική παρέμβαση, όπως η εισαγωγή «ρήτρας (τιμαριθμικής) αναπροσαρμογής», η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα τη μετακύλιση του επιχειρηματικού κινδύνου των ισχυρών προμηθευτών σε βάρος των εξ ορισμού ασθενέστερων καταναλωτών.

Από την πλευρά της, η Ενωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδος (ΕΕΚΕ) κάλεσε την ΕΕΤΤ να αποσύρει άμεσα την πρότασή της, δοθέντος ότι, όπως επισημαίνει και ο Συνήγορος του Καταναλωτή, «οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και παροχής δεδομένων στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ε.Ε., ιδίως λαμβάνοντας υπόψη και την επιδείνωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων καταναλωτών τα τελευταία χρόνια συγκριτικά με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα