Νέος εφιάλτης για τους δανειολήπτες!

Αυξάνονται περαιτέρω οι δόσεις σε επιχειρηματικά και καταναλωτικά μετά τη νέα άνοδο των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Δεν έχουν τέλος οι αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που χθες αποφάσισε να ανεβάσει τα επιτόκια του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης, με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων να διαμορφώνεται στο 3,75%.

Πρόκειται για την ένατη συνεχόμενη αύξηση από πέρυσι τον Ιούλιο, όταν η ΕΚΤ άρχισε την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της για να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις, που εντάθηκαν μετά και τον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς εκτοξεύθηκαν οι ενεργειακές τιμές, που επηρέασαν σημαντικά τον ευρωπαϊκό δείκτη τιμών καταναλωτή.

Η νέα αύξηση των επιτοκίων έχει άμεση επίπτωση σε χιλιάδες Ελληνες δανειολήπτες, που θα δουν τις μηνιαίες δόσεις τους να εκτοξεύονται ακόμα μία φορά. Σημειώνεται ότι το επιτόκιο μόνο των ενήμερων στεγαστικών δανείων, με απόφαση των ελληνικών τραπεζών, έχει «παγώσει» έως τον Μάιο του 2024. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία προστασία από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων για μια σειρά από δανειολήπτες και συγκεκριμένα για:

– Επιχειρήσεις με επαγγελματικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου.

– Νοικοκυριά με καταναλωτικά δάνεια.

– Δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια που εκταμιεύτηκαν εντός του 2023 κυμαινόμενου επιτοκίου.

– Δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική

Τράπεζα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων, σημειώνοντας ότι η όποια επόμενη κίνηση θα εξαρτηθεί από τα νεότερα στοιχεία και, κυρίως, από την πορεία του πληθωρισμού και τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. «Οι μελλοντικές αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα διαμορφωθούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να επιτευχθεί η έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Ο πληθωρισμός

Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη κορυφώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο 10,6%, για να μειωθεί σταδιακά και να φθάσει στο 5,5% τον Ιούνιο, αλλά παραμένει σημαντικά υψηλότερος από τον στόχο του 2%, που έχει θέσει η Φρανκφούρτη.

«Οι εξελίξεις που σημειώθηκαν μετά την τελευταία συνεδρίαση στηρίζουν την προσδοκία ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί περαιτέρω τους υπόλοιπους μήνες του έτους, αλλά θα παραμείνει πάνω από τον στόχο για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Ενώ ορισμένοι δείκτες μέτρησης παρουσιάζουν ενδείξεις υποχώρησης, ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει συνολικά υψηλός» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα