Δράσεις ενίσχυσης για μικρομεσαίους

Δύο νέα προγράμματα για νεοσύστατες επιχειρήσεις ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης

Δύο νέα προγράμματα ενισχύσεων νεοσύστατων επιχειρήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 350.000.000 ευρώ, παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης (ένθετη φωτό). Πρόκειται για τα προγράμματα «Επιχειρηματική Εναρξη» ύψους 190.000.000 ευρώ και «Τουριστική Εναρξη» ύψους 160.000.000 ευρώ.

Τα κεφάλαια αυτά αναμένεται να ενισχύσουν επενδυτικά σχέδια ύψους τουλάχιστον 700.000.000 ευρώ, δεδομένου ότι η κρατική ενίσχυση φτάνει μέχρι το 50% των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου. Τα επενδυτικά σχέδια, που θα ενταχθούν στις δύο δράσεις, αφορούν νεοσύστατες εταιρίες και επενδυτικά σχέδια ύψους μέχρι 400.000 ευρώ.

Οι δύο προσκλήσεις θα προδημοσιευτούν στον ιστότοπο antagonistikotita.gr του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, αλλά, όπως επεσήμανε ο κ. Παπαθανάσης, οι επιλέξιμες δαπάνες θα πρέπει να γίνουν αμέσως μετά την οριστική δημοσίευση της πρόσκλησης που θα πραγματοποιηθεί σε περίπου έναν μήνα από σήμερα. Και οι δύο δράσεις στόχο έχουν να στηρίξουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και μάλιστα τη νέα επιχειρηματικότητα. Απευθύνεται σε νέες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν μέχρι 12 μήνες πριν και διάγουν την πρώτη τους οικονομική χρήση.

Γενικότερα, όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, αλλά και η διοίκηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) η στόχευση της κυβέρνησης είναι η αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση και τραπεζικό δανεισμό. Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, οι παρεμβάσεις της ΕΑΤ, σε συνδυασμό με τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπήρξαν, έφεραν τον αριθμό των δυνάμει χρηματοδοτούμενων επιχειρήσεων σε 45.000, από 20.000 επιχειρήσεις που είχαν πρόσβαση μέσω των εμπορικών τραπεζών. «Τώρα θέλουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε 60.000» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, προσθέτοντας ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν διατεθεί πάνω από 4,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Παπαθανάσης έκανε ειδική αναφορά στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο οποίο έχει προϋπολογιστεί να δαπανηθούν πόροι 5,3 δισ. ευρώ, αυξημένοι κατά 80% σε σχέση με την περίοδο προ του 2019. Αναφερθείς στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σημείωσε ότι θα διατεθούν πόροι 10,65 δισ. ευρώ, που με τις υπερδεσμεύσεις ανέρχονται στα 13,67 δισ. ευρώ. Επίσης, ο κ. Παπαθανάσης έκανε ειδική μνεία στο Ειδικό Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών, το ύψος του οποίου ανέρχεται πλέον στα 1,815 δισ. ευρώ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα