Νέες παροχές έως το τέλος του χρόνου

Εκτακτο οικονομικό βοήθημα προς τους ευάλωτους ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο, με προϋπόθεση να το επιτρέψει ο Προϋπολογισμός

Ενα έκτακτο οικονομικό βοήθημα προς τους ευάλωτους στο τέλος του έτους ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο. Σε αυτή την «αποκάλυψη» προχώρησε σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, βάζοντας ως βασική προϋπόθεση να το επιτρέψει ο Προϋπολογισμός.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος τόνισε πως «θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού και στο μέτρο που μπορούμε θα στηρίξουμε τον κόσμο. Τι θα γίνει στο τέλος του χρόνου δεν ξέρουμε, όσα έχουν ανακοινωθεί ήδη ισχύουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος σημείωσε: «Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι βλέπει τα πράγματα με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και είναι πάντοτε δίπλα στους πολίτες, ιδιαίτερα σε αυτούς οι οποίοι είναι στις πιο ευάλωτες οικονομικές καταστάσεις. Ανάλογα με το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα φέρει ο Προϋπολογισμός στους τελευταίους μήνες που απομένουν, θα αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ που υπάρχει ώστε να στηριχτεί ο κόσμος. Τι μορφή θα έχει αυτό το μέτρο, αυτά είναι θέματα που θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός».

Η ξεκάθαρη εικόνα

Αξίζει να σημειωθεί πως κανείς από τους δύο δεν ανέφερε αν θα δοθεί μια επιταγή ακρίβειας στους ευάλωτους, όπως συνέβη την προηγούμενη χρονιά, ή ένα επίδομα τύπου pass για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Μάλιστα, τα επόμενα 24ωρα το γενικό λογιστήριο του κράτους θα έχει ξεκάθαρη εικόνα και για τα φορολογικά έσοδα του Οκτωβρίου.

Πάντως, εδώ και μέρες, σύμφωνα με διαρροές από το οικονομικό επιτελείο, εξετάζεται να δοθεί ένα πολύ στοχευμένο επίδομα σε όσους δεν έχουν λάβει καμία στήριξη εντός του 2023 και επέκταση του market pass για όλους για την περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως με βάση την πορεία του Προϋπολογισμού τα φορολογικά έσοδα υπερβαίνουν τον στόχο κατά 3,1 δισ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν πως απ’ αυτά τα έσοδα μπορούν να δοθούν σε παροχές περί τα 400.000.000- 500.000.000 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών αυτές τις ημέρες ξαναγράφει το κείμενο του Προϋπολογισμού, καθώς το τελικό κείμενο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 20 Νοεμβρίου. Σε αυτό θα αποτυπωθούν και τα έσοδα των 606.000.000 ευρώ που αναμένεται να μπαίνουν στα κρατικά ταμεία κάθε χρόνο, από την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα