Εκτός μείωσης τα μπλοκάκια

Ολόκληρο το τέλος επιτηδεύματος για όσους αμείβονται με δελτίο παροχής. Θα συνεχίσουν να καταβάλλουν έναν φόρο που αντιστοιχεί στο ποσό των 650 ευρώ τον χρόνο

Εκτός της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% μένουν οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι και εξαιρούνται από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη αδικία, καθώς οι εν λόγω εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να καταβάλλουν έναν φόρο που αντιστοιχεί στο ποσό των 650 ευρώ τον χρόνο. Αυτή η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για φοροελαφρύνσεις των πολιτών, πόσο μάλλον όταν αφορά έναν φόρο που έχει παραμείνει από τις εποχές των καταστροφικών Μνημονίων.

Επίσης το μέτρο για το μειωμένο τέλος δεν αφορά επιχειρήσεις (ΙΚΕ, Ο.Ε., Α.Ε., ΕΠΕ, Ε.Ε. κ.λπ.), οι οποίες θα συνεχίσουν να καταβάλλουν από 800 ευρώ έως 1.000 ευρώ. Οπως προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε το οικονομικό επιτελείο, το τέλος επιτηδεύματος θα επιβαρύνει τους επαγγελματίες έως το 2026, οπότε αναμένεται να καταργηθεί.

Για το 2024 το τέλος επιτηδεύματος διαμορφώνεται ως εξής:

 • 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
 • 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
 • 325 ευρώ για τους επιτηδευματίες και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα.
 • 400-500 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα, και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα ή αν το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/ και νομικό πρόσωπο.

Ποιοι απαλλάσσονται

Από την πληρωμή του τέλους θα απαλλαγούν το 2024:

 • Επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2.000.000 ευρώ που αύξησαν το 2023 τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
 • Εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
 • Ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.
 • Τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
 • Επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται τρία έτη από το έτος της συνταξιοδότησής τους. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται για τη φορολογική νομοθεσία το 65ο έτος της ηλικίας.
 • Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
 • Οι αλιείς παράκτιας αλιείας που εκμεταλλεύονται είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας Αστικού Δικαίου αλιευτικά σκάφη έως 12 μέτρων μεταξύ καθέτων.
 • Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος – παραγωγοί οι οποίοι διαθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 47.81.10.01 και 47.89.10.01.
 • Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί εργαζομένων, αγρότες – μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, αγροτικοί συνεταιρισμοί, σχολικοί συνεταιρισμοί.
{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα