Επαφές για την αύξηση του κατώτατου

Η νέα υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τις επόμενες εβδομάδες θα συναντηθεί με τους κοινωνικούς εταίρους

Τις επόμενες εβδομάδες αρχίζει η διαδικασία αύξησης του νέου κατώτατου μισθού -θα ισχύσει από τον Μάιο- και βρίσκεται στο επίκεντρο των εθιμοτυπικών συναντήσεων γνωριμίας της νέας υπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου με τους κοινωνικούς εταίρους.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο κατώτατος μισθός αναμένεται να αυξηθεί από τα 780 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα σε περίπου 820 ευρώ, με τη ΓΣΕΕ να ζητά επιτακτικά την αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς στην Ε.Ε. το 80% των εργαζομένων αμείβεται με συλλογικές συμβάσεις, ενώ στην Ελλάδα μόλις το 27%. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα τελευταία χρόνια πρακτικά αυξάνονται οι αποδοχές μόνο όσων αμείβονται με τον κατώτατο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Η αρμόδια υπουργός προσπάθησε επιμελώς χθες να κρύψει την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την απόφαση του Αρείου Πάγου για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Επειδή ο Αρειος Πάγος έκρινε ως συνταγματικές τις μνημονιακές περικοπές του 2012, σε αντίθεση με το Συμβούλιο της Επικρατείας που τις είχε κρίνει ως αντισυνταγματικές, τελικός κριτής θα είναι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

«Οταν έχεις δύο αποφάσεις που τα υψηλότερα δικαστήρια της χώρας, δηλαδή το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο Αρειος Πάγος, διαφωνούν, τότε το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο είναι αρμόδιο να αποφασίσει. Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε, και νομίζω ότι η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου δεν θα αργήσει πάρα πολύ, είναι να περιμένουμε την απόφαση και όπως πάντα να τη σεβαστούμε. Η ελληνική Πολιτεία σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις -αυτή τη στιγμή υπάρχουν αντίθετες αποφάσεις-, θα αναμένουμε την οριστική κρίση της Δικαιοσύνης» σημείωσε η υπουργός Εργασίας. Υπενθύμισε δε πως αυτόν τον μήνα ο ΕΦΚΑ θα πάρει πίσω από 572.000 συνταξιούχους χρήματα που κακώς εισέπραξαν πέρυσι, καθώς λόγω λάθους τούς είχε καταβληθεί διπλή η αύξηση ύψους 7,75% στη σύνταξή τους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα