Eπιστροφή με… δόσεις στην κανονικότητα

Σήμερα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το σχέδιο άρσης των περιορισμών. Σταδιακή και κατόπιν αξιολόγησης η εφαρμογή τους

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση του κυβερνητικού σχεδίου για την άρση των περιοριστικών μέτρων. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στις 6 το απόγευμα θα απευθύνει το προαναγγελθέν διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, περιγράφοντας το γενικό πλαίσιο του όλου εγχειρήματος και στη συνέχεια οι αρμόδιοι υπουργοί θα εξειδικεύσουν ο καθένας τα μέτρα που αφορούν τον τομέα του. Ηδη από χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε γνωστούς βασικούς άξονες του σχεδίου για τη «μετάβαση στη νέα κανονικότητα».

Η πορεία αυτή, όπως είπε, «θα γίνει με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα. Μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν έως τις 4 Μαΐου, το συγκροτημένο σχέδιο της κυβέρνησης θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε επιμέρους στοχευμένες φάσεις, διαδοχικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Ο κανόνας θα είναι ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων απέχουν χρονικά μεταξύ τους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας».

Αρχικά, θα ανοίξουν τα κομμωτήρια, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής, με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού. Στη συνέχεια, θα ανοίξουν σταδιακά -και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους- οι βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Προϋποθέσεις

Σε επόμενη φάση θα ανοίξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις εστίασης, πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού. Εν συνεχεία, θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες, αρχικά 12μηνης διάρκειας και αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών και τα εποχικά τουριστικά καταλύματα, από τέλος Ιουνίου-αρχές Ιουλίου.

Σκοπός των αυστηρών μέτρων, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «δεν ήταν να μείνουμε για πάντα κλεισμένοι στα σπίτια μας. Σκοπός είναι να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Να κερδίσουμε τον τρόπο ζωής που μας στέρησε προσωρινά ο πόλεμος απέναντι σε έναν ύπουλο και αόρατο εχθρό, όπως η πανδημία του κορονοϊού». Προανήγγειλε δε ότι θα διατηρήσουμε όλες τις απαραίτητες συνήθειες και συμπεριφορές που θα μας συντροφεύουν από δω και πέρα, ιδίως στην τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων ατομικής υγιεινής και προστασίας και των όποιων επιπλέον μέτρων μάς υποδείξουν οι ειδικοί, όπως, ενδεχομένως, η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εσωτερικών μελετά τη λύση της σταδιακής προσέλευσης των δημοσίων υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους σε δύο ή τρεις φάσεις, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, τόσο στον χώρο εργασίας όσο και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αυτό ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Εσωτερικών αναμένει τις οριστικές αποφάσεις για το ζήτημα των σχολείων, γιατί αυτές θα συμπαρασύρουν και τις αποφάσεις για τις άδειες ειδικού σκοπού, οι οποίες δίνονται στους γονείς που εργάζονται στο Δημόσιο και έχουν παιδιά έως 15 ετών.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ερωτηθείς για μεταφορές και τουρισμό, ανέφερε ότι το θέμα των μεταφορών είναι «εν πολλοίς και ευρωπαϊκό, δεν μπορεί να λυθεί μόνο από εμάς και για τον λόγο αυτόν γίνονται πολύ έντονες διαβουλεύσεις σε επίπεδο Ε.Ε., ιδίως Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα είμαστε ο πιο δημοφιλής προορισμός, γιατί όλοι οι άλλοι έχουν δυσχέρειες. Οι τουρίστες θα έρχονται με κάποιου είδους πιστοποίηση».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα