Τράβηξαν το αυτί του Τούρκου πρέσβη! Στο ΥΠΕΞ για εξηγήσεις

Διάβημα Δένδια στον Τούρκο πρέσβη και μήνυμα Πέτσα: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας

Με αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας που επέδωσε στον Τούρκο πρέσβη και δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ότι η Ελλάδα «ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτή την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει» απάντησε η Αθήνα στη νέα σοβαρή πρόκληση της Άγκυρας για έρευνες πετρελαίου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Με εντολή του Νίκου Δένδια, ο πρέσβης της Τουρκίας κλήθηκε χθες το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών και του επιδόθηκε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας, με αφορμή τη δημοσίευση στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρία πετρελαίων της χώρας (TPAO) σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ακόμη και μέσα στα εθνικά χωρικά ύδατα των 6 ναυτικών μιλίων. Πρόκειται για περιοχές στο Καστελόριζο, στη Ρόδο, στην Κάρπαθο και την Κρήτη.

Λίγο νωρίτερα, ο κ. Δένδιας είχε εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία τόνιζε ότι «η δημοσίευση στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» επισημαίνοντας παράλληλα πως αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών διεμήνυσε ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα και ότι αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. «Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτή την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει» καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Δένδιας.

Στην τουρκική πρόκληση είχε απαντήσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας πως «οι ενέργειες της Τουρκίας σε συνέχεια των άκυρων μνημονίων με τη Λιβύη δεν έχουν καμία νομική βάση και η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προασπίσει τα δικά της δικαιώματα», κάνοντας λόγο για σχέδιο αντίδρασης της κυβέρνησης στις τουρκικές αμφισβητήσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Από την πλευρά της, η πρώην υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη, εκτίμησε ότι η συγκεκριμένη κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν είναι καθαρά πολιτική, γνωρίζοντας ότι δεν θα προκαλέσει ελληνοτουρκική κρίση αλλά ευρωτουρκική, προσθέτοντας πάντως ότι «όποιος δεν ανησυχεί είναι αφελής».

Η κυρία Μπακογιάννη μίλησε και για τον ρόλο των Ευρωπαίων, υπογραμμίζοντας «η Δύση θα πει ξεκάθαρα στον Ερντογάν ότι “αλά καρτ Δύση δεν υπάρχει”», ενώ τόνισε ότι η στήριξη των Ευρωπαίων είναι πλέον κεκτημένη και αφορά μια σειρά από ζητήματα, από την οικονομία μέχρι τη φύλαξη των συνόρων. «Η αίσθησή μου είναι ότι ρίχνει (σ.σ.: ο Ερντογάν) τα διαπραγματευτικά χαρτιά πάνω στο τραπέζι» κατέληξε η πρώην υπουργός Εξωτερικών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα