ΗΠΑ: Πραγματικός άθλος του Ντόναλντ Τραμπ!

Ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά, κόντρα σε όλο το σύστημα των ΜΜΕ, που τον πολέμησε λυσσαλέα στηρίζοντας Μπάιντεν

Σε «πονοκέφαλο» για τους Δημοκρατικούς εξελίχθηκε ο κατά τ’ άλλα «τελειωμένος» Ντόναλντ Τραμπ, ο… ερασιτέχνης πολιτικός, ο «λούμπεν» επιχειρηματίας, που κατάφερε όμως μια τεράστια «νίκη» στις προεδρικές εκλογές της Τρίτης, κόντρα σε όλο το σύστημα και στα ΜΜΕ που τον πολέμησαν όσο κανέναν άλλον υποψήφιο στην Ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, μια και ως χθες αργά το βράδυ το τοπίο παρέμενε θολό, με αρκετά σημαντικές πολιτείες να εκκρεμούν, όλα καταδείκνυαν το προφανές: ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν δεν έκανε τον περίπατο που οι δημοσκοπήσεις τον ήθελαν να κάνει. Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε το αποτύπωμά του και ο αμερικανικός λαός συντάχθηκε στο πλευρό του. Η ανάγκη των πολιτών να εκφράσουν τη βούλησή τους έγινε σαφής, καθώς οι φετινές εκλογές είχαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή από τότε που οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου στις ΗΠΑ.

Συνολικά ψήφισαν 160.000.000 Αμερικανοί, μια συμμετοχή που υπολογίζεται σε 66,9%, έναντι 59,2% το 2016, σύμφωνα με το US Elections Project. Ουκ ολίγες πολιτείες κατακλύστηκαν από την πληθώρα των ψήφων που εστάλησαν δι’ αλληλογραφίας, ενώ το άνοιγμα των φακέλων και το σκανάρισμα των ψηφοδελτίων αυτών μπορεί σε ορισμένες πόλεις να απαιτήσει ημέρες.

«Αν όλα συνεχιστούν μ’ αυτόν τον ρυθμό, θα έχουμε τα πλήρη αποτελέσματα μέσα στις δύο επόμενες ημέρες» δήλωνε χθες το πρωί στο CNN ο Αλ Σμιτ, υπεύθυνος της πόλης της Φιλαδέλφειας, στην πολιτεία «κλειδί» της Πενσιλβανίας. Σε κάθε περίπτωση, το βέβαιο είναι πάντως ότι το «δημοκρατικό κύμα», στο οποίο ήλπιζαν στο στρατόπεδο του Μπάιντεν, δεν επετεύχθη.

Ο απερχόμενος πρόεδρος διατήρησε τη Φλόριντα, διαψεύδοντας πολυάριθμες δημοσκοπήσεις, το Τέξας, προπύργιο των συντηρητικών που είχε φανεί να απειλείται, και το Οχάιο, το οποίο έχουν κερδίσει από το 1964 όλοι οι υποψήφιοι που εξελέγησαν στην προεδρία.

Με τη μάχη να κρίνεται το λιγότερο ως αμφίρροπη, πάντως, οι περισσότεροι ξένοι ηγέτες και υπουργοί Εξωτερικών τήρησαν στάση αναμονής, προσπαθώντας να μη ρίξουν και άλλο λάδι στη φωτιά των εκλογών.

«Ας περιμένουμε να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ. Σε κόντρα ρόλο, ο Σλοβένος πρωθυπουργός έκανε τη διαφορά, συγχαίροντας τον Τραμπ και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα μέσω twitter.

«Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι ο αμερικανικός λαός εξέλεξε τους @realDonaldTrump, @Mike_Pence για #4ακόμαχρόνια» δήλωσε ο Γιάνεζ Γιάνσα, ένας από τους ηγέτες της ανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και ο Ούγγρος Βίκτορ Ορμπαν, που είναι ένθερμος σύμμαχος του Τραμπ.

«Συγχαρητήρια @GOP (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) για τα ισχυρά αποτελέσματα σε όλες τις ΗΠΑ» έγραψε ο ηγέτης της Σλοβενίας, της πατρίδας της πρώτης κυρίας Μελάνια Τραμπ. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτυπώνεται με ευκρίνεια πως ο πλανήτης όλος παρακολουθεί τις αμερικανικές εκλογές. Τα hashtags #Trump, #Biden και #USElections2020 κυκλοφορούν από τη Ρωσία ως το Πακιστάν, από τη Μαλαισία έως την Κένυα και σε όλη την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Το αποτέλεσμα των εκλογών κρίνεται ως πολύ σημαντικό για όλους.

Και δη για τις αγορές που προκαταβολικά ανησύχησαν -βάσιμα ίσως- για δύο σενάρια: ένα αμφισβητούμενο αποτέλεσμα ή μία προεδρία Μπάιντεν, με τη Γερουσία να ελέγχεται από Ρεπουμπλικάνους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα