Δίχως τέλος η μεταναστευτική κρίση στην Κρήτη: 177 άτομα τα ξημερώματα

Πάνω από 500 αφίξεις το Σαββατοκύριακο, τουλάχιστον 5.000 μόνο τον Οκτώβριο

Χωρίς ανάσα συνεχίζονται οι μεταναστευτικές αφίξεις στην Κρήτη, με τα νότια παράλια του νησιού να δέχονται καθημερινά εκατοντάδες ανθρώπους και τις λιμενικές Αρχές να βρίσκονται σε διαρκή κινητοποίηση. Μόνο τα ξημερώματα καταγράφηκαν τρία νέα περιστατικά με συνολικά 177 μετανάστες, ενώ είχε προηγηθεί ένα Σαββατοκύριακο κατά το οποίο οι αφίξεις ξεπέρασαν τις 500. Η συχνότητα των περιστατικών αποτυπώνει την αυξανόμενη πίεση που ασκείται στις υπηρεσίες επιτήρησης, διάσωσης και προσωρινής φιλοξενίας.

Ο νέος κύκλος αφίξεων ξεκίνησε από την περιοχή των Καλών Λιμένων, όπου εντοπίστηκαν συνολικά 122 άνθρωποι. Από αυτούς, οι 79 περισυνελέγησαν από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ενώ άλλοι 43 εντοπίστηκαν στην παραλία της Τρυπητής. Μάλιστα, στην τελευταία περίπτωση χρειάστηκε να οργανωθεί επιχείρηση απεγκλωβισμού, καθώς ορισμένοι είχαν βρεθεί σε δύσβατο σημείο.

Πριν προλάβει να ολοκληρωθεί η διαχείριση των συγκεκριμένων περιστατικών, ακολούθησε νέα άφιξη στην Άρβη του Δήμου Βιάννου. Εκεί εντοπίστηκαν 55 μετανάστες, ανάμεσά τους μία γυναίκα και τέσσερα παιδιά. Οι νεοαφιχθέντες μεταφέρθηκαν στον χώρο του παλιού ψυγείου, στο λιμάνι του Ηρακλείου, όπου συγκεντρώνονται άνθρωποι που φτάνουν από τα νότια παράλια.

5.000 μετανάστες μόνο τον Οκτώβριο στην Κρήτη

Τα σημερινά περιστατικά προστίθενται σε μια ήδη επιβαρυμένη κατάσταση. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από τις αρχές του 2026 μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου είχαν καταγραφεί περίπου 21.700 αφίξεις στην Κρήτη, ενώ μόνο τον περασμένο μήνα ο αριθμός ξεπέρασε τις 5.000. Η αύξηση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους υπολογίζεται στο 40%, γεγονός που αναδεικνύει τη σημαντική ενίσχυση των ροών.

Ενδεικτική είναι η εικόνα του Σαββατοκύριακου, όταν διαδοχικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν από τη Γαύδο μέχρι την Ιεράπετρα. Στην Ψιλή Άμμο και την Αγία Παρασκευή εντοπίστηκαν 113 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες και ένα βρέφος. Άλλοι 121 διασώθηκαν από δύο λέμβους νοτιοανατολικά των Καλών Λιμένων, ενώ επιπλέον περιστατικά καταγράφηκαν στη Γαύδο, στην παραλία Περιστεράς, στον Γερόκαμπο και κοντά στον Λέντα.

Παράλληλα, οι έρευνες για τη δράση των διακινητών συνεχίζονται. Στην περίπτωση 43 μεταναστών που έφτασαν στην Ψαρή Φοράδα Βιάννου, συνελήφθη ένας 19χρονος από το Νότιο Σουδάν, τον οποίο οι συνεπιβαίνοντές του υπέδειξαν ως διακινητή. Σύμφωνα με τις καταθέσεις τους, η αναχώρηση έγινε από το Τομπρούκ της Λιβύης, με το κόστος του ταξιδιού να κυμαίνεται από 7.000 έως 12.000 δηνάρια Λιβύης ανά άτομο.

Η συνεχής καταγραφή νέων αφίξεων, ακόμη και μέσα σε διάστημα λίγων ωρών, αναδεικνύει το μέγεθος της πρόκλησης για την Κρήτη. Οι επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ η μεταφορά και η προσωρινή παραμονή των νεοαφιχθέντων απαιτούν διαρκή κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών, που βρίσκονται ήδη σε οριακό σημείο. Κάτοικοι, εργαζόμενοι και Λιμενικό κάνουν λόγο για απελπιστική κατάσταση, αλλά και έλλειψη υποδομών ικανών να αντέξουν το βάρος των ροών.