Βιβλική καταστροφή στη Ρόδο: Πλημμύρες, 112 και κλειστά σχολεία
Στο έλεος της Agneta το νησί: Κάτοικοι σε ταράτσες, αυτοκίνητα στα νερά - Σάμος, Κάλυμνος και Βόλος πλήττονται επίσης
Σοβαρά προβλήματα, πλημμυρισμένα σπίτια, παρασυρμένα αυτοκίνητα και εκτεταμένες ζημιές αφήνει πίσω της η κακοκαιρία Agneta, η οποία σαρώνει πολλές περιοχές της χώρας. Η δυσκολότερη κατάσταση καταγράφεται στη Ρόδο, όπου τα ορμητικά νερά μετέτρεψαν δρόμους σε ποτάμια, αναγκάζοντας κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο ακόμη και στις ταράτσες των σπιτιών τους. Την ίδια ώρα, πλημμυρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στη Σάμο, στον Βόλο και σε άλλα νησιά του Αιγαίου.
Στη Ρόδο, η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τα ξημερώματα το 112, καλώντας τους κατοίκους ολόκληρου του νησιού να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. «Προειδοποίηση για ισχυρές βροχοπτώσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», ανέφερε το προειδοποιητικό μήνυμα.
Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε ο Αρχάγγελος, όπου οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικούς χειμάρρους, σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν, ενώ δεκάδες οχήματα παρασύρθηκαν από τα νερά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κάτοικοι αναγκάστηκαν να ανέβουν στις ταράτσες προκειμένου να προστατευτούν από την άνοδο της στάθμης.
Προβλήματα καταγράφηκαν και στις ιρλανδικές διαβάσεις κατά μήκος της διαδρομής από το Ασκληπειό προς το Θάρρι, όπου η αυξημένη ροή των υδάτων δημιούργησε επικίνδυνες συνθήκες.
Εξαιτίας της κακοκαιρίας, ο Δήμος Ρόδου αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά σήμερα τα σχολεία στις Δημοτικές Ενότητες Αρχαγγέλου και Αφάντου. Η αναστολή της λειτουργίας τους έχει προληπτικό χαρακτήρα και αποσκοπεί στην προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών από τους κινδύνους κατά τις μετακινήσεις.
Σάμος: Πλημμύρισαν κατοικίες, κινητοποιήθηκε η Πυροσβεστική
Δύσκολη ήταν η νύχτα και στη Σάμο, όπου οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες, κυρίως στην περιοχή του Ηραίου.
Σύμφωνα με το samos24.gr, περισσότεροι από έξι πυροσβεστικά οχήματα κινητοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, ενώ οι Αρχές δέχθηκαν κλήσεις για άντληση υδάτων από κατοικίες.
Η ορμή των νερών αποτυπώνεται σε βίντεο που κυκλοφόρησε από την περιοχή, στο οποίο ένας άνθρωπος δυσκολεύεται ακόμη και να σταθεί όρθιος επιχειρώντας να διασχίσει πλημμυρισμένο δρόμο.
Στις παρεμβάσεις συμμετείχαν δύο εκσκαφείς και ένας φορτωτής του Δήμου Ανατολικής Σάμου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να απομακρυνθούν φερτά υλικά και να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της νεροποντής.
Λόγω της συσσώρευσης υδάτων, οι Αρχές συνέστησαν στους οδηγούς να αποφεύγουν τη διαδρομή που συνδέει το αεροδρόμιο με το Ηραίο.
Βόλος: Σπίτια μέσα στις λάσπες και υπερχείλιση ρεμάτων
Σοβαρές ζημιές προκάλεσε η κακοκαιρία και στη Μαγνησία, με τα σημαντικότερα προβλήματα να εντοπίζονται στη Νέα Αγχίαλο και στη Χρυσή Ακτή Παναγίας.
Στην περιοχή Αλωνάκι της Νέας Αγχιάλου, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους, ενώ νερά και λάσπες εισέβαλαν σε κατοικίες. Η Πυροσβεστική δέχθηκε πέντε κλήσεις για βοήθεια, ενώ τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο υπέστη ζημιές από τη συσσώρευση φερτών υλικών.
Παράλληλα, καταγράφηκαν προβλήματα στο αποχετευτικό δίκτυο και στον δημοτικό φωτισμό, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Στη Χρυσή Ακτή Παναγίας, η υπερχείλιση ρέματος προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα, με μηχανήματα έργου να κινητοποιούνται για την απομάκρυνση νερών, φερτών υλικών και πεσμένων δέντρων.
Ανάλογη εικόνα παρουσίασαν περιοχές των Παλαιών, της οδού Λαρίσης και της Νέας Ιωνίας. Στη συμβολή των οδών Ισιδώρου και Βυζαντίου, η στάθμη του νερού ανέβηκε τόσο ώστε να φτάσει σχεδόν μέχρι τη μέση σταθμευμένου αυτοκινήτου.
Πλημμύρες σε Κάλυμνο, Κίμωλο και Λήμνο
Η κακοκαιρία επηρέασε και άλλα νησιά του Αιγαίου, με πλημμυρικά φαινόμενα να καταγράφονται στην Κάλυμνο και στην Κίμωλο.
Στην Κάλυμνο, η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε συσσώρευση υδάτων σε χαμηλά σημεία του οδικού δικτύου, δημιουργώντας δυσκολίες στην κυκλοφορία.
Στη Λήμνο, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίστηκαν στη Μύρινα, όπου τα ορμητικά νερά των ρεμάτων παρέσυραν λάσπες και μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών.

Σύμφωνα με το limnoslive.gr, στον Ρωμέικο Γιαλό η θάλασσα απέκτησε καφετιά απόχρωση εξαιτίας των λασπωμένων νερών που κατέληξαν στην ακτή.
Οι εικόνες από τις πληγείσες περιοχές αποτυπώνουν την ένταση των φαινομένων, ενώ ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις μετακινήσεις, κυρίως σε σημεία όπου έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες ποσότητες νερού ή έχουν υπερχειλίσει ρέματα.
