Γελάει μαζί μας (πάλι) ο «σουλτάνος»!

Πανηγυρίζουν οι τουρκικές εφημερίδες για τα αποτελέσματα της συνόδου της ντροπής και της υποταγής στις Βρυξέλλες!

Του Μιχάλη Ψύλου

Πανηγυρίζουν, δυστυχώς, οι τουρκικές εφημερίδες για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. αναφορικά με τις κυρώσεις στην Άγκυρα. «Η Ελλάδα και η Γαλλία απέτυχαν να πάρουν αυτό που ήθελαν» γράφει η «Milliyet». «Η τελική δήλωση της συνόδου καθιστά σαφές ότι η Ε.Ε. έχει στρατηγικά συμφέροντα στην ανάπτυξη των σχέσεων με την Τουρκία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να δώσει την ευκαιρία στον διάλογο με την Τουρκία» προσθέτει η τουρκική εφημερίδα. Στο ίδιο μήκος κύματος και η «Turkiye»: «Το αίτημα της Ελλάδας για σκληρές κυρώσεις στην Τουρκία δεν έγινε δεκτό. Οι Βρυξέλλες θέλουν να δώσουν την ευκαιρία για διάλογο με την Αγκυρα». Η «Sabah» κάνει λόγο για «σοκ της Ελλάδας» και υποστηρίζει ότι «η Ε.Ε. επιμένει ότι πρέπει να αρχίσουν εκ νέου οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας». Όσο και αν αυτά τα δημοσιεύματα εντάσσονται στην προπαγάνδα της Αγκυρας, θα πρέπει «προσέχειν τοις εχθροίς, πρώτοι γαρ των αμαρτημάτων αισθάνονται», όπως έλεγε ο αρχαίος Κυνικός φιλόσοφος Αντισθένης. Να προσέχεις, δηλαδή, αυτά που λένε οι εχθροί σου, γιατί είναι οι πρώτοι που θα επισημάνουν τα λάθη σου.

Οι 27 καταδίκασαν φραστικά την επιθετικότητα και τις μονομερείς δράσεις της Αγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά στην πράξη έδωσαν στην Τουρκία άλλη μία περίοδο χάριτος τριών μηνών. Αποφάσισαν, βέβαια, να προσθέσουν κάποια νέα ονόματα ατόμων και εταιριών στη μαύρη λίστα που υπάρχει επί του παρόντος για τις «μη εξουσιοδοτημένες» γεωτρήσεις της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.

Ξέρετε πόσους πλήττουν οι γελοίες αυτές, κατ’ όνομα, «κυρώσεις»; Μόλις… επτά! Ναι, επτά Τούρκους δημοσίους υπαλλήλους της κρατικής εταιρίας πετρελαίου και τρεις θυγατρικές της, που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες, όπως γράφει η γερμανική «FAZ». Πολύ κακό για το τίποτα, δηλαδή… Αλλά και το χειρότερο: Η απόφαση της Ε.Ε. κάνει λόγο μόνο για «παράνομες γεωτρήσεις» και όχι για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο. Τι θα γίνει όμως αν η Αγκυρα στείλει και πάλι το «Oruc Reis» για έρευνες δυτικά του 28ου μεσημβρινού, εντός της οριοθετημένης ελληνικής ΑΟΖ; Η γερμανική «FAZ» αποκαλύπτει, μάλιστα, ότι η καγκελάριος Μέρκελ απέρριψε το αίτημα της Ελλάδας για εμπάργκο όπλων της Ε.Ε. στην Τουρκία, λέγοντας ότι τέτοια θέματα πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Αλλά το ΝΑΤΟ σίγουρα δεν θα επιβάλει εμπάργκο όπλων σε ένα δικό του μέλος. Η Γερμανίδα καγκελάριος αρνήθηκε, επίσης, μετά τη σύνοδο να απαντήσει στο ερώτημα εάν η Γερμανία θα παραδώσει τα έξι σύγχρονα υποβρύχια 214 στην Τουρκία.

Όλα αυτά τα ερωτήματα, μαζί με τις… κυρώσεις, εστάλησαν προς απάντηση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, του Μαρτίου.

Και αυτό είναι το εξοργιστικό: Γιατί απλώς οι Ευρωπαίοι έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τη δέσμευσή τους κατά την προηγούμενη Σύνοδο, ότι «η Ε.Ε. θα λάβει αποφάσεις κατά περίπτωση το αργότερο κατά τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου». Και τώρα πάμε για τον Μάρτιο. Από Αύγουστο χειμώνα και από Μάρτη καλοκαίρι, δηλαδή. Ή, όπως το λέει απλά ο λαός μας, «αν δεν θέλεις να ζυμώσεις, δέκα μέρες κοσκινίζεις».

Αυτοί είναι, δυστυχώς, οι εταίροι μας. Και, πρώτα απ’ όλα, οι Γερμανοί και όλοι όσοι κάνουν δουλειές με την Τουρκία.

Η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα EurΑctiv αποκαλύπτει, μάλιστα, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, ότι «η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ήταν οι ηγέτες της Ε.Ε. που αντιτάχθηκαν ανοιχτά στις κυρώσεις κατά της Αγκυρας… Άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ουγγαρία, ήταν επίσης αντίθετες στην επιβολή κυρώσεων, αλλά δεν το εξέφρασαν ανοιχτά». Επίσης, Ευρωπαίος διπλωμάτης τόνισε ότι «ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπορίσοφ είναι γνωστός φίλος του Ερντογάν και η συμπεριφορά του είναι απρόβλεπτη». Σύμφωνα με την EurΑctiv, πάντως, «σε πολιτικό επίπεδο, η στάση της Γερμανίας και της Βουλγαρίας έχει επίσης μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι τόσο η Μέρκελ όσο και ο Μπορίσοφ ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μαζί με το κυβερνών κόμμα Νέα Δημοκρατία της Ελλάδας».

Όσο για τους πραγματικούς φίλους μας; «Η Αυστρία υποστήριξε τις κυρώσεις, ενώ η Γαλλία, η οποία ζήτησε σκληρή αντίδραση από την Ε.Ε., σύμφωνα με πληροφορίες, μείωσε τη ρητορική της στη Σύνοδο Κορυφής».

Παρ’ όλα αυτά, ο Ερντογάν δεν χαρίστηκε στον Γάλλο πρόεδρο και τον χαρακτήρισε -αμέσως μετά τη σύνοδο- «πολιτικά άπειρο και αρχάριο». Προέβλεψε, μάλιστα, ότι «ο Μακρόν έχει ήδη… τελειώσει, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις»… Για να καταλάβει και ο Μακρόν ότι ο κατευνασμός δεν λειτουργεί στον Ερντογάν.

Η γερμανική «Die Welt» το γράφει χωρίς περιστροφές: Η Σύνοδος ήταν μια επιτυχία της Μέρκελ… Αντί να επιβάλουν αυστηρές οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία, οι συμμετέχοντες τάχθηκαν κατά των… φαινομενικά βίαιων διαμαρτυριών από την Ελλάδα και την Κύπρο, εφαρμόζοντας μόνο πρόσθετες, πιο ήπιες κυρώσεις εναντίον ατόμων». Αλλά και η «Suddeutsche Zeitung», που είχε καταφερθεί κατά των δήθεν «μαξιμαλιστικών θέσεων Ελλάδας και Κύπρου», τώρα γράφει με μπόλικη δόση ειρωνείας, σχολιάζοντας την απόφαση των 27: «Είναι από αυτές τις δηλώσεις που αποφασίζονται στις Συνόδους Κορυφής της Ε.Ε. Μερικές φορές οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων βρίσκουν φράσεις που είναι τόσο αόριστες, ώστε όλα παραμένουν ανοιχτά».

Έχοντας το πράσινο φως από την Ε.Ε. για διερευνητικές συνομιλίες, ο Τούρκος πρόεδρος θα θελήσει να προωθήσει τώρα την ιδέα μιας διεθνούς διάσκεψης για την ανατολική Μεσόγειο, χωρίς, φυσικά, προϋποθέσεις και όρους, αλλά με κύριο στόχο να βάλει το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος στο ίδιο τραπέζι με τα κράτη της περιοχής. Αυτό θα ήταν, άλλωστε, το πρώτο βήμα και για την de jure διχοτόμηση της Κύπρου, με την αποδοχή της τουρκικής λογικής των δύο κρατών στη Μεγαλόνησο.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα