Περνάει με πλειοψηφία η επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο

Μήνυμα στην Τουρκία λίγο πριν από τις διερευνητικές η ψηφοφορία στη Βουλή! Μόνο το ΚΚΕ θα δηλώσει «παρών»

Με το βλέμμα στραμμένο στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Αγκυρας, ψηφίζεται απόψε με ονομαστική ψηφοφορία το νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

Ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα διατηρεί δικαίωμα για επέκταση χωρικών υδάτων οπουδήποτε και οποτεδήποτε στην επικράτειά της, ενώ διευκρίνισε πως η επικείμενη επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη θα συμπεριλάβει και το ανατολικό τμήμα.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας χαρακτήρισε απαράδεκτη την τακτική της Τουρκίας να απειλεί με casus belli την Ελλάδα, εφόσον ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της, ενώ αναφορικά με τις διερευνητικές εντολές που επανεκκινούν σημείωσε πως η χώρα μας προσέρχεται με καλή πίστη και ειλικρινή διάθεση.

Εξήγησε, πάντως, ότι ο διάλογος δεν αποτελεί διαπραγμάτευση, αλλά προκαταρκτικό στάδιο επαφών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μην τεθεί σε κίνδυνο η αποκλιμάκωση που έχει επέλθει. «Με διάλογο λύνονται τα προβλήματα, όχι με χρήση βίας και όχι με απειλές πολέμου» σημείωσε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, επιβεβαιώνοντας μάλιστα την πληροφορία ότι η Αλβανία, διά του πρωθυπουργού της Έντι Ράμα, προθυμοποιήθηκε να φιλοξενήσει τον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Σημειωτέον ότι -απαντώντας στην κριτική Κατρούγκαλου- υποστήριξε πως δεν υπάρχει διάσταση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς «δεν υπάρχει δυνατότητα να ασκείται διαφορετική εξωτερική πολιτική από αυτήν που χαράσσει ο πρωθυπουργός».

Το νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης προς Δυσμάς ψηφίζεται απόψε με αυξημένη πλειοψηφία, μετά τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίζει, καταγγέλλοντας ωστόσο αλλαγή στάσης από την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η Ν.Δ. υιοθετεί τώρα την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για επέκταση χωρικών υδάτων στην Κρήτη. «Το κενό στρατηγικής και συνέπειας καθίσταται επικίνδυνο για τη χώρα» σημειώνει, μάλιστα, χαρακτηριστικά η Κουμουνδούρου με ανακοίνωσή της. Το νομοσχέδιο υπερψηφίζουν και το ΚΙΝ.ΑΛ., η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25, με τον Γιάνη Βαρουφάκη να παρεμβαίνει στη συζήτηση, σημειώνοντας πως το κόμμα του λέει «ναι» στην επέκταση της αιγιαλίτιδας, λέγοντας ωστόσο πως «είναι σαν να χορηγείς ασπιρίνη σε καρκινοπαθή». Καταλόγισε μάλιστα έλλειμμα εθνικής στρατηγικής στην κυβέρνηση, εκτιμώντας πως οι διερευνητικές θα οδηγήσουν σε αύξηση των εντάσεων.

Το μοναδικό κόμμα που δεν θα υπερψηφίσει είναι το ΚΚΕ, που δηλώνει «παρών», με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να υποστηρίζει πως «δεν χωρούν ούτε μεγάλα λόγια ούτε πανηγυρισμοί για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης», ενώ, αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές, κατήγγειλε πως η Αγκυρα έχει ανοίξει όλη τη βεντάλια των διεκδικήσεων «με την αβάντα που της δίνουν οι σύμμαχοι και με στόχο τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα