Επίθεση Αλέξη Τσίπρα στους τραπεζίτες

Τους κατηγόρησε για αποκλεισμό των μικρομεσαίων από τον δανεισμό και για εργοδοτική ασυδοσία

Δριμεία επίθεση στους χρυσοκάνθαρους των εγχώριων τραπεζών εξαπέλυσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, καταγγέλλοντας ότι τα πιστωτικά ιδρύματα, που στηρίχθηκαν χάρη στην αιμορραγία του λαού, όχι μόνο δεν ενισχύουν την οικονομία, αλλά αποδεικνύονται και οι χειρότεροι εργοδότες.

«Οι τράπεζες που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές με χρήματα Ελλήνων φορολογουμένων, παρόλο που έχουν πολύ υψηλά κέρδη, όχι μόνο αρνούνται να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, αλλά ασκούν άκρως επιθετική πολιτική κατά των εργαζομένων» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνάντηση με το Δ.Σ. των εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς. «Παρά τα υψηλά κέρδη που εμφανίζουν στους ισολογισμούς τους, δεν παίζουν τον ρόλο που υποχρεούνται. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν περνούν ούτε έξω από τα γκισέ για να δανειστούν» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «δίνουν δάνεια μόνο σε όσους μπορούν να αποδείξουν ότι δεν τα χρειάζονται».

Όπως σχολίασε, οι τράπεζες «είναι οι πρώτες που εισήγαγαν την ενοικιαζόμενη εργασία, ήταν αυτές που συνήθιζαν να έχουν χιλιάδες εργατοώρες απλήρωτων υπερωριών». Και πρόσθεσε: «Έχουμε ξαναγυρίσει στην ασύδοτη λειτουργία απέναντι στους εργαζομένους. Έχουν σχέδιο να κλείσουν δεκάδες καταστήματα σε όλη τη χώρα».

Ειδικά ως προς αυτό, κάλεσε τις τράπεζες, δεδομένου ότι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, να επιδείξουν υψηλή κοινωνική ευθύνη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο πολίτης που κατοικεί στην Αμοργό και δεν θα έχει υποκατάστημα να εξυπηρετηθεί και πρέπει να πάει στην Νάξο έχει συμβάλει κι αυτός για την ανακεφαλαιοποίηση, για να μπορεί ο κ. Μεγάλου να κάνει τον μεγάλο και πετυχημένο μάνατζερ». Στη συνάντηση συμμετείχαν η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και πρώην υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος. Την τραπεζική αυθαιρεσία των τραπεζών στηλίτευσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, σημειώνοντας: «Το πρόσφατο κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων στη Νέα Ιωνία (κέντρο, Καλογρέζα και Περισσός) δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά συμβαίνει σε όλη τη χώρα. Τα μαζικά λουκέτα δυσχεραίνουν υπέρμετρα απλές καθημερινές οικονομικές δραστηριότητες, αγνοούν τοπικές ιδιαιτερότητες, εντείνουν τις οικονομικές και γεωγραφικές ανισότητες, και οδηγούν σε απολύσεις».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα