Μητσοτάκης: Θα αποτρέψουμε μαζική ροή Αφγανών προσφύγων

Καθήκον μας η προστασία των συνόρων, είπε στη συνάντηση με την α’ αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Την προστασία των συνόρων της Ελλάδας, «που είναι επίσης και σύνορα της Ευρώπης, πάντα με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», προσδιόρισε ως καθήκον της ελληνικής κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συνάντησή του με την α’ αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola. «Διανύουμε μια περίοδο με σημαντικές προκλήσεις, ειδικά στο μέτωπο του Μεταναστευτικού» τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφερόμενος στις νέες προκλήσεις που συνδέονται με την κατάσταση στο Αφγανιστάν υπογράμμισε ότι αυτό που επιχειρήθηκε στο παρελθόν, δηλαδή η μαζική εισροή μεταναστών και προσφύγων, θα αποτραπεί, όπως και τότε: «Καταφέραμε να το αποτρέψουμε και θα συνεχίσουμε με την ίδια πολιτική και στο μέλλον» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι «είναι σημαντικό, ιδίως όσον αφορά τις προσφυγικές ροές, να στηρίξουμε (ως Ε.Ε.) τις χώρες που βρίσκονται κοντά στο Αφγανιστάν και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε πρόσθετες προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη». Σχολιάζοντας τη συνομιλία του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την πίστη του ότι «έχουμε κοινό συμφέρον να διασφαλίσουμε ότι οι μεταναστευτικές ροές θα περιοριστούν όσο το δυνατόν πιο κοντά στο Αφγανιστάν».

«Δεν θα ξαναβιώσουμε το 2015»

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τόνισε πως «δεν θέλουμε να βιώσουμε και δεν θα ξαναβιώσουμε το 2015, με τις μαζικές παράτυπες ροές μεταναστών». Φαίνεται, όπως είπε, «ότι συμπλέουμε με Τουρκία», σημείωσε πως μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει θέμα και υπογράμμισε ότι, όπως έχει αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι απαραίτητη η βοήθεια στις όμορες χώρες, όπως το Πακιστάν και το Ιράν.

Στο μεταξύ, το μήνυμα ότι «η Ελλάδα δεν συνορεύει με το Αφγανιστάν για να είναι η χώρα στην οποία θέλουν να καταφύγουν Αφγανοί οι οποίοι αισθάνονται κίνδυνο από το καθεστώς των Ταλιμπάν» εξέπεμψε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Δεν πρόκειται να υιοθετήσουμε πρακτικές του παρελθόντος “ανοίξαμε και σας περιμένουμε”, η χώρα έχει δεκάδες χιλιάδες Αφγανούς οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα μας με καθεστώς ασύλου σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό» τόνισε σε ραδιοφωνική συνέντευξη. Η Ευρώπη, είπε ο Μ. Βαρβιτσιώτης, «έχει βάλει το θέμα του Προσφυγικού και Μεταναστευτικού κάτω από το χαλί», ενώ τόνισε τις σοβαρές επιφυλάξεις της Ελλάδας και των υπόλοιπων μεσογειακών χωρών στην πρόταση της Κομισιόν για το νέο Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση.

Αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Γαϊτάνης σε συνέντευξή του υποστήριξε: «Έχουμε καταφέρει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να βάλουμε σε τάξη αυτό το πρόβλημα, με αποτέλεσμα σήμερα να μη μιλάμε πλέον για μεταναστευτική κρίση στην Ελλάδα».

Καμπανάκι του δημάρχου Ορεστιάδας για μεγάλη κινητικότητα λαθροδιακινητών από τη Βουλγαρία

Για μεγάλη είσοδο λαθροδιακινητών από τη Βουλγαρία πλέον μιλάει ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αφίξεις αλλοδαπών αλλά και τα περάσματα που πρέπει να κλείσουν.

«Έχουν αλλάξει τα δρομολόγια των λαθροδιακινητών και έχουμε μεγάλη είσοδο στη χώρα μας από τη Βουλγαρία, από την περιοχή της Ροδόπης. Εδώ γεννάται ένα μεγάλο ερώτημα, καθώς η Βουλγαρία είναι μέλος της Ε.Ε. για το ποιες υποχρεώσεις της τηρεί. Τις τελευταίες βδομάδες βλέπουμε κάποιες κινήσεις θωράκισης» είπε ο δήμαρχος και συνέχισε: «Σε ό,τι αφορά τον Έβρο, τα έργα έχουν ολοκληρωθεί και συμπεριλαμβάνουν και τεχνολογικά συστήματα με μεγάλη ευκρίνεια για τον εντοπισμό κάθε κίνησης. Στον Δήμο Ορεστιάδας ο φράχτης είναι 12,5 χλμ. Έχουν γίνει βελτιωτικές κινήσεις και το νότιο τμήμα είναι σε φάση ολοκλήρωσης. Είναι θωρακισμένη η περιοχή. Δεν περνάει τίποτα».

Σημείωσε ακόμη: «Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες, καθώς σε ένα μήκος 200 χιλιομέτρων που είναι ο ποταμός Έβρος οι λαθροδιακινητές θα βρουν περάσματα. Όταν θωρακίζεις από τα 200 χιλιόμετρα μόνο τα 40, πάντα θα υπάρχουν περάσματα όταν μάλιστα τώρα η στάθμη του ποταμού είναι πολύ χαμηλή. Φυλάσσονται τα περάσματα. Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τους συνοριοφύλακες και τον Στρατό, αλλά πάντα θα υπάρχει μία τρύπα για να πετύχουν οι λαθροδιακινητές τους στόχους τους. Πάντα θα υπάρχουν περάσματα και δεν ξέρουμε πώς κι αν θα εργαλειοποιήσει ο Ερντογάν το μεταναστευτικό ρεύμα από το Αφγανιστάν. Το 50% όσων περνάνε είναι Αφγανοί, οι οποίοι είχαν αρχίσει να περνούν πριν από τις εξελίξεις και την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Δεν είναι όμως μόνο οι πρόσφυγες, καθώς τα σύνορα περνούν και οικονομικοί μετανάστες. Είναι μια πραγματικότητα που έχουμε συνέχεια».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα