Ρετάρει η κυβέρνηση, ρεκόρ απογοήτευσης

Το τέταρτο κύμα της πανδημικής κρίσης απειλεί πλέον ανοιχτά την κυβερνητική συνοχή, ενώ το Μαξίμου δεν μπορεί να κρύψει τη νευρικότητα βλέποντας την κατάσταση να βαίνει ανεξέλεγκτη. Στο κόκκινο η δυσαρέσκεια των πολιτών

Oσο ψυχραίνει ο καιρός τόσο ψυχραίνει και το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς καταγράφονται για πρώτη φορά στα δυόμισι χρόνια από τις εκλογές του 2019 δημοσκοπικές απώλειες της Ν.Δ., ανησυχίες και αβεβαιότητες για την πολιτική κυριαρχία της και κυρίως για την αντοχή της κυβέρνησης μέχρι τις επόμενες εκλογές, κυρίως αν αυτές γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

  • Από τον
    Πάνο Σώκο

Το τέταρτο κύμα της πανδημικής κρίσης απειλεί πλέον ανοιχτά την κυβερνητική υπεροχή, αφού το Μαξίμου δεν μπορεί να κρύψει τη νευρικότητά του βλέποντας την κατάσταση να βαίνει ανεξέλεγκτη και να τίθεται εν αμφιβόλω η αποτελεσματικότητά του στη διαχείριση. Οσο και αν προσπαθούν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση ή και να υποβαθμίσουν το πρόβλημα, αυτό όχι μόνο υπάρχει, αλλά παίρνει και πρωτόγνωρες διαστάσεις με τις αντιδράσεις ανθρώπων που δεν θέλουν να εμβολιαστούν ή νοσούν και δεν θέλουν να διασωληνωθούν. Τα γεγονότα αυτά, τα οποία δεν υπήρχαν στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, σε συνδυασμό με τη μετάλλαξη Ομικρον οδηγούν το Μαξίμου σε κινήσεις πανικού, όπως έγινε με τη διαχείριση της μελέτης ΤσιόδραΛύτρα, ενώ ανακοινώνει συνεχώς μέτρα και την επομένη προετοιμάζει το έδαφος για νέα. Ισως για πρώτη φορά η κυβέρνηση απολογείται για τα αποτελέσματα της δικής της πολιτικής, αφού έπειτα από δυόμισι χρόνια έχει πλούσιο κυβερνητικό παρελθόν, ενώ οι πολίτες δείχνουν κουρασμένοι και απογοητευμένοι σε ποσοστό που φτάνει το 65%, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, από τα κυβερνητικά πισωγυρίσματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η κυβέρνηση που πορεύεται με βάση της δημοσκοπήσεις βρίσκεται πλέον σε καθοδική τροχιά, όπως δείχνουν οι τελευταίες έρευνες, όσο κι αν η διαφορά της με τον ΣΥΡΙΖΑ στις πιο πολλές παραμένει διψήφια, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ανακάμπτει, ενώ τα κέρδη του ΚΙΝ.ΑΛ. μετά την αλλαγή ηγεσίας προέρχονται σε σημαντικό ποσοστό και από τη Ν.Δ. και όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το καμπανάκι κινδύνου για την αυτοδυναμία στις επαναληπτικές εκλογές έχει αρχίσει να χτυπάει, ακόμα κι αν δεν κερδίσει.

1 Στην τελευταία δημοσκόπηση της MRB (1-10 Δεκεμβρίου) η Ν.Δ. καταγράφει ποσοστό 31,3%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 21,2% και το ΚΙΝ.ΑΛ. 10,5% (σε τηλεφωνική έρευνα της ίδιας εταιρίας, μετά και την εκλογή του νέου προέδρου, συγκεντρώνει 13,5%). Το ποσοστό της Ν.Δ. είναι μειωμένο κατά 7 ολόκληρες μονάδες σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα της MRB τον Δεκέμβριο του 2020. Τότε η Ν.Δ. είχε καταγράψει 38,1%, με διαφορά 15% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε 23,1%. Στην τωρινή έρευνα της ΜRΒ η Νέα Δημοκρατία, αμέσως μετά την εκλογή Ανδρουλάκη, χάνει 0,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ 1,5%. Μπορεί να είναι μικρότερες οι απώλειες σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως δείχνει ότι η ανάδειξη ηγεσίας στο ΚΙΝ.ΑΛ. θα είναι πρόβλημα και για τη Ν.Δ., αντιθέτως και τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών αρχίζουν να δείχνουν πως το κυβερνών κόμμα θα έχει θέμα.

2 Την ίδια μεγάλη πτώση είχε η Ν.Δ και σε δημοσκόπηση της Μetron Analysis για το «Βήμα» τον περασμένο μήνα. Για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2019 είχαν πέσει τα ποσοστά της κάτω από το 30% και η διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ κάτω από τις 10 μονάδες. Το σημαντικότερο όμως είναι το γεγονός ότι η Ν.Δ. σε σχέση με δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας έναν χρόνο πριν έχει χάσει 8 ποσοστιαίες μονάδες, από 36% στο 28%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στα ίδια ακριβώς ποσοστά (18%). Αξιοσημείωτο είναι ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. είχε σε σχέση με πέρυσι άνοδο 3,7% (δεν είχε εκλεγεί ακόμα ο Ν. Ανδρουλάκης), η οποία προέκυπτε από διαρροές της Ν.Δ. και όχι του ΣΥΡΙΖΑ, αφού αυτός παρέμενε στα ίδια ποσοστά.

3 Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα ΚΑΠΑ Research, η Ν.Δ. χάνει 2,9% (33,8% από 36,7%), ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σταθερός στο 23,5% από 23,6%, ενώ το ΚΙΝ.ΑΛ. (μετά την εκλογή του νέου προέδρου του) σχεδόν διπλασιάζει τη δύναμή του (11,6% από 6,2%). Πριν από έναν χρόνο το κυβερνών κόμμα είχε ποσοστό 37,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και τότε στο 23,4%.

4 Στη δημοσκόπηση της PRORATA η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ χάνουν από μία ποσοστιαία μονάδα, αντίστοιχα, ενώ το ΚΙΝ.ΑΛ. από το 6,5% του Οκτωβρίου ανεβαίνει στο 11% σήμερα. Ενδιαφέρον εδώ εμφανίζει ότι το 33% των αναποφάσιστων ψηφοφόρων προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία, το 14% από τον ΣΥΡΙΖΑ και μόλις το 4% από το ΚΙΝ.ΑΛ.

5 Σε δημοσκόπηση της GPO την περασμένη Δευτέρα η Ν.Δ. εξακολουθεί να διατηρείται στην πρώτη θέση, με 32,2%, διατηρώντας διψήφια διαφορά 10,7 ποσοστιαίων μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ (21,5%) και 13,1% το ΚΙΝ.ΑΛ. Ομως πέρυσι, τον Νοέμβριο του 2020, η Ν.Δ. είχε 37,4%, πτώση 5,2%, και ο ΣΥΡΙΖΑ 24,3% (-3,2%).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα