Εφιάλτης ακρίβειας λόγω Ουκρανίας

Εκτός από τις αυξήσεις-φωτιά σε ρεύμα και καύσιμα, έρχονται νέες ανατιμήσεις σε τρόφιμα και πολλά είδη πρώτης ανάγκης

Δραματικές είναι οι εκτιμήσεις των ειδικών για τη διαμόρφωση των τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία που έχει εκτοξεύσει τις διεθνείς τιμές. Θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο πως η οικονομία θα εισέλθει σε νέα τροχιά πληθωριστικών πιέσεων, με αποτέλεσμα να υπάρξει ακρίβεια πάνω στην… ακρίβεια.

Οι τιμές σε λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, στα καύσιμα, αλλά και σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης αναμένεται να παρουσιάσουν νέες ανατιμήσεις, προκαλώντας ένα ασφυκτικό κύμα ακρίβειας και στη χώρα μας, μετατρέποντας ακόμα και τα βασικά είδη διατροφής σε είδη πολυτελείας. Σε περίπτωση, μάλιστα, που οι συγκρούσεις στο μέτωπο της Ουκρανίας συνεχιστούν, το κόστος για την ευρωπαϊκή οικονομία αλλά και για την υπερχρεωμένη Ελλάδα θα είναι ανυπολόγιστο και ουδείς γνωρίζει πώς θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί. Δεν αποκλείεται, δηλαδή, να κάνει την εμφάνισή του το φαινόμενο του υπερπληθωρισμού, οπότε οι τιμές ακόμα και σε βασικά είδη θα κινούνται ανεξέλεγκτα, εκτροχιάζοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και δημιουργώντας συνθήκες απόλυτου χάους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με ορατό τον κίνδυνο μαζικών λουκέτων.

Πρόκειται για το πλέον εφιαλτικό σενάριο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία, αφού ήδη οι λογαριασμοί ρεύματος που καταφθάνουν στα νοικοκυριά προκαλούν «ηλεκτροσόκ», καθώς αγγίζουν σε αξία ακόμα και έναν μηνιαίο μισθό. Με το νέο κύμα των αυξήσεων να βρίσκεται προ των πυλών, η κατάσταση θα μετατραπεί σε εφιάλτη για τους καταναλωτές, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι οι αυξημένες τιμές που του μήνα Δεκεμβρίου δεν έχουν καταγραφεί ακόμα στους λογαριασμούς ρεύματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές στο φυσικό αέριο εκτοξεύτηκαν έως και κατά 64%, στα 144 ευρώ τη μεγαβατώρα, από τα 88 ευρώ χθες το πρωί. Υπενθυμίζεται πως η τιμή ρεκόρ για το φυσικό αέριο ήταν στις 21 Δεκεμβρίου 2021 στα 166,8 ευρώ. Την ίδια ώρα, στα ύψη βρίσκεται και η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που από τα 175,6 ευρώ τη μεγαβατώρα η σημερινή τιμή του στο Χρηματιστήριο Ενέργειας έχει εκτοξευτεί στα 235,5 ευρώ.

Παράλληλα, αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι διεθνείς τιμές στο φυσικό αέριο να αγγίξουν εκ νέου τα επίπεδα ρεκόρ του περασμένου Δεκεμβρίου, προμηνύοντας εφιαλτικές αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι νέες αυξημένες τιμές θα φτάσουν στους τελικούς καταναλωτές μέσα στο επόμενο δίμηνο, με αποτέλεσμα να υπάρχει φόβος ότι θα παρατηρηθεί και νέα εκτόξευση του πληθωρισμού, πέραν των αρχικών εκτιμήσεων.

Μάλιστα, σε ανάλυσή της η UBS υπολογίζει ότι κάθε αύξηση 10% στις τιμές των καυσίμων, της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου αφαιρεί περίπου 0,4% από την κατανάλωση των νοικοκυριών και 0,2% από την αύξηση του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται πως με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, για κάθε 10 ευρώ αύξησης στην τιμή του φυσικού αερίου το κόστος για το ελληνικό ΑΕΠ ανέρχεται στα 600.000.000 ευρώ. Αν ληφθούν υπόψη τα εν λόγω στοιχεία, γίνεται αντιληπτό πως η χώρα μας θα πληρώσει πανάκριβα το μάρμαρο της ενεργειακής κρίσης. Σε επίπεδα ρεκόρ βρίσκεται και η τιμή του πετρελαίου, που «έσπασε» και το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων ανά βαρέλι. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι σύντομα η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης θα εκτοξευτεί πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο, κάτι που θα βάλει φωτιά στις τσέπες των καταναλωτών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα