Ανελέητο σφυροκόπημα (για πέμπτη μέρα) πόλεων και στόχων!

Στο επίκεντρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων των Ρώσων στην Ουκρανία βρέθηκε ακόμη ένα 24ωρο το Κίεβο, που έγινε ξανά το θέατρο νέων επιθέσεων

Υπό την απειλή πως όσες χώρες στέλνουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία θα είναι υπεύθυνες αν τα όπλα αυτά χρησιμοποιηθούν εναντίον των ρωσικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της «συνεχιζόμενης ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στη χώρα, η Ρωσία για πέμπτη μέρα χθες συνέχιζε το ανελέητο σφυροκόπημα πόλεων και στόχων στην ουκρανική γη.

Στο επίκεντρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων βρέθηκε ακόμη ένα 24ωρο το Κίεβο, που έγινε ξανά το θέατρο νέων επιθέσεων, με την επιχείρηση μεγαλύτερης κλίμακας να εξαπολύεται το απόγευμα της Δευτέρας, λίγες ώρες αφότου ολοκληρώθηκαν οι διάρκειας σχεδόν έξι ωρών διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπιών της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Οπως μετέδιδαν το CNN και άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ είχαν αρχίσει να ηχούν ξανά οι σειρήνες, πολλαπλές ισχυρότατες εκρήξεις σημειώθηκαν γύρω στις 18.30, ανατολικά της «καρδιάς» της πρωτεύουσας.

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για ισχυρές εκρήξεις στην περιοχή Μπρόβαρι, στα ανατολικά του Κιέβου, με τον δήμαρχο της πόλης να αναφέρει πως από την επίθεση υπήρξαν τραυματίες. Ώρες νωρίτερα ο στρατός της Ρωσίας διαβεβαίωνε πάντως για το γεγονός πως οι άμαχοι δεν πρέπει ανησυχούν, αντιθέτως, εάν το επιθυμούν, μπορούν να εγκαταλείψουν το Κίεβο με ασφάλεια, κατηγορώντας ταυτόχρονα τους Ουκρανούς πως τους χρησιμοποιούν τις μέρες αυτές ως ανθρώπινες ασπίδες.

Οπως και να ‘χει, η ουσία είναι πως τα βλέμματα όλων πια είναι στραμμένα κυρίως εκεί, στην ουκρανική πρωτεύουσα, όπου και η Δύση έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της παρακολουθώντας μέσω δορυφόρων τις επιχειρήσεις των Ρώσων. Σύμφωνα με πληροφορίες των μυστικών αμερικανικών υπηρεσιών αλλά και του στρατού, είναι ξεκάθαρο πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει τις τελευταίες ώρες άλλα πέντε χιλιόμετρα, με κατεύθυνση πάντα προς το κέντρο του Κιέβου, πλησιάζοντας έτσι προς τον βασικό στόχο τους, που δεν είναι άλλος από την κατάληψη της πόλης και κυρίως την πτώση της κυβέρνησης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Μια προέλαση μάλλον «χαμηλής ταχύτητας», όμως, σχολίαζαν χθες στρατιωτικοί αναλυτές και ειδικοί, τονίζοντας πως η ουκρανική αντίσταση έχει βάλει… δύσκολα στη ρωσική πολεμική μηχανή, για την οποία όλοι στην αρχή της εισβολής εκτιμούσαν πως θα κάνει «περίπατο». «Στόχος των Ρώσων είναι να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις και να περικυκλωθεί το Κίεβο. Αυτό σκοπεύουν να πράξουν εντός των επόμενων ημερών» έλεγε χθες Αμερικανός αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας πάντως πως «οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται τώρα στα 25 χιλιόμετρα απόσταση από το Κίεβο». Ο ίδιος αξιωματούχος δεν παρέλειψε επίσης να πει πως στόχος των Ρώσων παραμένει «η κατάληψη του Χάρκοβο, το οποίο παραμένει αντικείμενο συζήτησης, καθώς διίστανται οι απόψεις, αν και οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την πορεία τους στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, προς τη Μαριούπολη. Παρ’ όλα αυτά δεν έχουν καταλάβει καμία από τις δύο πόλεις».

Πάντως, τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας στα σύνορα με τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε ο τοπικός περιφερειάρχης, εκφράζοντας φόβους για «δεκάδες νεκρούς». «Ο ρωσικός εχθρός βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές» έγραψε χαρακτηριστικά ο Ολεγκ Σινεγκούμποφ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας: «Εξαιτίας αυτών των βομβαρδισμών, που συνεχίζονται ακόμη, δεν μπορούμε να καλέσουμε τις υπηρεσίες διάσωσης. (…) Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 11 νεκροί και δεκάδες τραυματίες».

Με αναρτήσεις χθες την ίδια ώρα στο Telegram οι Ουκρανοί πληροφορούσαν ότι σειρήνες συναγερμού ηχούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και στις περιφέρειες Μαριούπολης, Ντνίπρο, Λβιβ, Τερνόπολι, Κιρόβογκραντ, Κμελνίτσκι και Βολίν. Οπως έγινε χθες γνωστό, οι δυνάμεις του ρωσικού στρατού έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις πόλεις Μπερντιάνσκ και Ενερχοντάρ στην ευρύτερη περιοχή της Ζαπορίζια, με το Κίεβο ωστόσο να διαψεύδει πως οι Ρώσοι ελέγχουν και τον πυρηνικό σταθμό που βρίσκεται εκεί.

Παρά τις απώλειες που μετρά η Ουκρανία -τουλάχιστον 102 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 304 έχουν τραυματιστεί κατά το πρώτο τετραήμερο των συγκρούσεων, αν και ο απολογισμός των θυμάτων δεν μπορεί να διασταυρωθεί πλήρως-, αίσθηση προκαλούσε χθες η ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Αμυνας, που τόνιζε ότι προσφέρει στους Ρώσους στρατιώτες «μια επιλογή: να σκοτωθούν σε έναν άδικο πόλεμο ή να λάβουν πλήρη αμνηστία και 5.000.000 ρούβλια (σ.σ.: περίπου 43.000 ευρώ) ως αποζημίωση, εάν καταθέσουν τα όπλα και παραδοθούν εθελοντικά»!

Ρώσος υπ. Αμυνας στον Πούτιν: Σε ετοιμότητα τα πυρηνικά

Σε κατάσταση αυξημένης μαχητικής ικανότητας τέθηκαν χθες οι πυρηνικές δυνάμεις του Βορείου Στόλου και του Στόλου του Ειρηνικού, ανακοίνωσε χθες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, μετά τη διαταγή που είχε δώσει μία ημέρα νωρίτερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σημαίνοντας παγκόσμιο συναγερμό! Οπως μετέδιδε, μάλιστα, το Interfax, ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού είπε στον Ρώσο πρόεδρο ότι οι βάρδιες στα πόστα των διοικήσεων των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων στον Βόρειο Στόλο και τον Στόλο του Ειρηνικού και η Διοίκηση Αεροπορίας Μεγάλου Βεληνεκούς έχουν αρχίσει να εκτελούν καθήκοντα μάχης με ενισχυμένο προσωπικό.

Το Πεντάγωνο, από την πλευρά του, σημείωνε χθες Δευτέρα πως δεν έχει εντοπίσει καμία «συγκεκριμένη» αλλαγή στην πυρηνική στάση της Ρωσίας από τότε που ο Πούτιν έθεσε τις αποτρεπτικές δυνάμεις της χώρας του σε κατάσταση συναγερμού. «Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε και το παρακολουθούμε (σ.σ.: το ζήτημα) όσο το δυνατόν στενότερα» δήλωνε σε δημοσιογράφους υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου, προσθέτοντας πως «δεν νομίζω ότι έχουμε δει κάτι συγκεκριμένο ως αποτέλεσμα της απόφασής του, τουλάχιστον όχι ακόμη».

Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι «είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι κρύβεται πίσω από την εντολή του Πούτιν». Αλλά «το γεγονός και μόνο της πρόκλησης ή της απειλής χρήσης πυρηνικών δυνάμεων είναι ατελέσφορο και αντιπροσωπεύει μια σημαντική κλιμάκωση» τόνισε, επιβεβαιώνοντας ότι η Μόσχα δεν έχει απειληθεί «ποτέ» από το ΝΑΤΟ.

Όλες οι πλευρές θα πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση, σημείωνε χθες την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γουενμπίν, αναφερόμενος στην απόφαση του Πούτιν να θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις αποτροπής. Επιχειρώντας να ρίξει τους τόνους, πάντως, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ έλεγε τη Δευτέρα ότι η Ε.Ε. δεν θα εμπλακεί σε κλιμάκωση μετά την τελευταία… πυρηνική κίνηση του Ρώσου προέδρου. «Δεν πρόκειται να συνεχίσουμε με αυτή την κλιμάκωση» είπε χαρακτηριστικά ο Μπορέλ μιλώντας στο BBC Radio 4. Είχε προηγηθεί και η δήλωση του Μπεν Γουάλας, του Βρετανού υπουργού Αμυνας, που τόνιζε πως «δεν νομίζω ότι ο Πούτιν θέλει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα».

Πέρα από τις εξελίξεις αυτές, όμως, αίσθηση -αλλά κι ανησυχία- προκάλεσε χθες και η απόφαση της Λευκορωσίας, στενής συμμάχου της Ρωσίας, να καταργήσει διά δημοψηφίσματος την υποχρέωσή της να παραμείνει μια «ζώνη χωρίς πυρηνικά». Την ανησυχία της για το γεγονός εξέφρασε ώρες αργότερα η Ευρωπαϊκή Ενωση.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα