Εν αναμονή οι Ρώσοι έξω από το Κίεβο! Περιορισμένες οι επιθέσεις για δεύτερο εικοσιτετράωρο

Αυξανόμενες απώλειες και συνεχής ουκρανική αντίσταση

Οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν περιορισμένη πρόοδο στα ανατολικά του Κιέβου και στα βόρεια της Κριμαίας, αλλά συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις στη διοικητική μέριμνα, αυξανόμενες απώλειες και συνεχείς ουκρανικές αντεπιθέσεις, σύμφωνα με τους αναλυτές Μέισον Κλαρκ, Τζορτζ Μπάρος και Κατερίνα Στεπανένκο, στην ημερήσια ανάλυση των επιχειρήσεων στην Ουκρανία για τη 12η Μαρτίου, του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW: Institute for the Study of War / AEI’s Critical Threats Project).

Τα κύρια σημεία της ημερήσιας ανάλυσης είναι:

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν επιθετικές επιχειρήσεις βορειοδυτικά του Κιέβου για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο. Ωστόσο, ο βομβαρδισμός των βορειοδυτικών προαστίων της πρωτεύουσας συνεχίζεται.

Οι ρωσικές δυνάμεις επανέλαβαν περιορισμένης κλίμακας επιθέσεις προς το βορειοανατολικό Κίεβο και ανανέωσαν τις προσπάθειές τους για την πλήρη περικύκλωση του Τσερνίγιβ.

Οι συνεχιζόμενες ουκρανικές αντεπιθέσεις στη βορειοανατολική Ουκρανία πιθανότατα αναγκάζουν τη Ρωσία να αναδιατάξει δυνάμεις από τις επιθετικές επιχειρήσεις κατά του Κιέβου για να εδραιώσει τις μακρές γραμμές επικοινωνιών της.

Οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν περιορισμένα εδαφικά κέρδη στην ανατολική Μαριούπολη και συνέχισαν να βομβαρδίζουν την πόλη.

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν νέα προέλαση βορειοανατολικά της Χερσώνας, κατά μήκος της δυτικής όχθης του ποταμού Δνείπερου.

Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίστηκε ότι κατέστρεψε ή προκάλεσε απώλειες σε 31 ρωσικά τακτικά συγκροτήματα ταγμάτων (BTG) μέχρι τις 11 Μαρτίου. Η ουκρανική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 6 το πρωί της 12ης Μαρτίου οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν καταστρέψει 13 ρωσικά BTG και προκάλεσαν απώλειες που τα έθεσαν εκτός μάχης σε επιπλέον 18 BTG. Υπενθυμίζεται ότι πριν από τις 24 Φεβρουαρίου οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν υπολογίσει ότι η Ρωσία είχε αναπτύξει στα ουκρανικά σύνορα περί τα 120 BTG.

Το Κρεμλίνο πιθανότατα επιδιώκει να αποτρέψει τις συνεχιζόμενες αποστολές στρατιωτικής βοήθειας από τη Δύση στην Ουκρανία, απειλώντας στις 12 Μαρτίου, διά του υφυπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ρίαμπκοφ, ότι η Ρωσία θα τις θεωρήσει ως νόμιμους στρατιωτικούς στόχους. Όμως, μέχρι σήμερα οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εκτελέσει αξιοσημείωτα μικρό αριθμό αεροπορικών και πυραυλικών επιθέσεων κατά της δυτικής Ουκρανίας και πιθανότατα αντιμετωπίζουν ισχυρή ουκρανική αεράμυνα.

Την 12η Μαρτίου, σύμφωνα με τους αναλυτές του ISW, καταγράφηκε για πρώτη φορά η χρήση ρωσικών εξοπλισμένων μη επανδρωμένων αεροχημάτων (ΜΕΑ) στην Ουκρανία.

Μάλιστα, οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν υπεράνω του κέντρου του Κιέβου ρωσικό ΜΕΑ που ως οπλισμό έφερε περιφερόμενα πυρομαχικά.

Στην περιοχή του Χαρκόβου οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν απροσδιόριστα τμήματα στα βόρεια προάστια της πόλης Ιζιούμ, περίπου 110 χλμ. νοτιοανατολικά του Χαρκόβου και εκτέλεσαν ανεπιτυχή επίθεση κατά της πόλης Ρουμπίζνε, νότια του Χαρκόβου. Ο βομβαρδισμός της πόλης του Χαρκόβου συνεχίζεται, αλλά δεν έλαβαν χώρα μείζονες ενέργειες χερσαίων δυνάμεων κατά της πόλης. Κατά τους αναλυτές του ISW, οι ρωσικές δυνάμεις πιθανόν επιδιώκουν να παρακάμψουν το Χάρκοβο από τα νοτιοανατολικά και να προελάσουν προς Ντνίπρο και Ζαπορίζια, αλλά χωρίς την εμπλοκή επιπλέον δυνάμεων, σημαντική πρόοδος δεν εκτιμάται ως πιθανή. Τέλος, οι ρωσικές δυνάμεις δεν εξαπέλυσαν νέες επιθετικές ενέργειες κατά του Μικολάιφ, αλλά ενίσχυσαν τις θέσεις που κατείχαν.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα