Μόσχα: Έκανε μισό βήμα πίσω για τις πληρωμές σε ρούβλια

Δεν θα ζητήσει, άμεσα τουλάχιστον, από τις άλλες χώρες να εξοφλούν με το ρωσικό νόμισμα την προμήθεια φυσικού αερίου

Μισό βήμα πίσω έκανε χθες η Ρωσία στο ζήτημα των πληρωμών για την πώληση φυσικού αερίου, καθώς, όπως ανακοίνωσε σχετικά το Κρεμλίνο, δεν θα ζητήσει, άμεσα τουλάχιστον, από τις άλλες χώρες να καταβάλλουν τις οφειλές τους σε ρούβλια για τον πολύτιμο ενεργειακό πόρο. Μάλιστα, τονίστηκε σχετικά πως η Μόσχα το επόμενο διάστημα πρόκειται να εργαστεί πάνω στην ιδέα να διευρύνει τον κατάλογο των προϊόντων της που εξάγει, για τα οποία θα ζητεί να πληρώνεται σε ρούβλια – στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η Ρωσία το διάστημα αυτό με σκοπό να ενισχύσει το εθνικό της νόμισμα απέναντι στις δυτικές κυρώσεις που στραγγαλίζουν την οικονομία της.

Λίγο νωρίτερα, ωστόσο, την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν είχε προειδοποιήσει την Ε.Ε. ότι, εάν θέλει το ρωσικό φυσικό αέριο (το 40% της ποσότητας που εισάγει σε φυσικό αέριο η Ενωση προέρχεται από τη Ρωσία), τότε θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια. «Αν θέλετε αέριο, βρείτε ρούβλια» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει με νόημα πως το ίδιο θα συμβεί και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας!

Στο μπαράζ δηλώσεων που έγινε χθες από τη ρωσική πλευρά ήρθε να προστεθεί βέβαια και η δήλωση του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο οποίος σημείωσε πως η Μόσχα ελπίζει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα αλλάξουν άποψη σε σχέση με τις πληρωμές σε ρούβλια για το φυσικό αέριο και θα βρουν μια δημιουργική λύση στο πρόβλημα.

Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών, η απαίτηση πληρωμής για τις εξαγωγές ενέργειας σε ρούβλια και όχι σε δολάρια ή ευρώ δεν συνιστά παραβίαση των συμβολαίων. Την Τετάρτη, πάντως, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Ολαφ Σολτς, σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε στον Γερμανό καγκελάριο ότι θα νομοθετήσει ώστε από την 1η Απριλίου η πληρωμή των παραδόσεων ενέργειας να γίνεται σε ρούβλια. Τόνισε, ωστόσο, στον κ. Σολτς ότι δεν θα αλλάξει κάτι στις συμβάσεις των Ευρωπαίων πελατών.

«Οι πληρωμές θα συνεχίσουν να γίνονται αποκλειστικά σε ευρώ και, όπως συνήθως, με εμβάσματα στην Gazprom-Bank, η οποία δεν επηρεάζεται από τις κυρώσεις. Η τράπεζα θα μετατρέπει κατόπιν τα χρήματα σε ρούβλια. Ο καγκελάριος Σολτς στη συνομιλία δεν έδωσε τη συγκατάθεσή του για αυτή τη διαδικασία, αλλά ζήτησε μόνο γραπτές πληροφορίες, προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα τη διαδικασία» αναφέρει εμφατικά η Καγκελαρία, χρησιμοποιώντας μάλιστα κεφαλαία γράμματα, και τονίζει ότι «εξακολουθεί να ισχύει η συμφωνία του G7: Οι προμήθειες ενέργειας θα πληρώνονται αποκλειστικά σε ευρώ ή δολάρια, όπως προβλέπουν οι συμβάσεις».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα