Ο Μητσοτάκης παριστάνει τον ανοιχτοχέρη με λεφτά ιδιωτών!

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού λίγο πριν την Ανάσταση για να μετριάσει τις αντιδράσεις λόγω ακρίβειας

Με εμφανή την προσπάθεια να αντιστρέψει το πολύ κακό για την κυβέρνηση και τον ίδιο προσωπικά πολιτικό κλίμα, ο πρωθυπουργός επέλεξε τη λύση του διαγγέλματος για να ανακοινώσει την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με «στοργικό» ύφος έναντι των πολιτών, που μαστίζονται από τις καθημερινές ανατιμήσεις στην ενέργεια και τα βασικά αγαθά, ανακοίνωσε ότι από την 1η Μαΐου 2022 ο κατώτατος μισθός των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα διαμορφώνεται σε 713 ευρώ μεικτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός έσπευσε να κάνει το διάγγελμα λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, προκειμένου να ελαφρύνει το βαρύ κλίμα που αντιμετωπίζουν ήδη οι βουλευτές της Ν.Δ. που επισκέπτονται τις εκλογικές τους περιφέρειες.

Αυτό που, προφανώς, δεν προτάσσει το επικοινωνιακό του επιτελείο είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε γαλαντόμος… με τα λεφτά των άλλων! Εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ο μνημονιακός νόμος του 2013 αφαίρεσε την αρμοδιότητα καθορισμού του ύψους του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ και εργοδοτικές οργανώσεις), ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως εξάλλου είχε κάνει και ο Αλέξης Τσίπρας το 2018, θέλησε να δείξει ότι αφουγκράζεται τα προβλήματα και τις αγωνίες των εργαζομένων, τάζοντας αυξήσεις που δεν επιβαρύνουν τα δημόσια ταμεία.

Εξάλλου, ο ίδιος είχε τάξει την αύξηση του κατώτατου μισθού άλλες έξι φορές τους τελευταίους τέσσερις μήνες πριν από το χθεσινό διάγγελμα, μετά το βατερλό της αύξησης-κοροϊδία ύψους 2% τον περασμένο Γενάρη.

«Οι αμοιβές, πράγματι, είναι ακόμα πολύ χαμηλές στον τόπο μας. Οι πληγές της δεκαετούς οικονομικής κρίσης δεν έχουν επουλωθεί. Και, βέβαια, τώρα, η παγκόσμια έκρηξη του πληθωρισμού χτυπά πρώτα τους χαμηλόμισθους και τους ανέργους» τόνισε εισαγωγικά ο πρωθυπουργός, για να προσδιορίσει στη συνέχεια ότι από τις αρχές του επόμενου μήνα ο βασικός μισθός αυξάνεται κατά 50 ευρώ μεικτά, από τα 663 στα 713 ευρώ, «ποσό το οποίο, συνδυαστικά με την πρώτη δόση του Ιανουαρίου, ισοδυναμεί με μία συνολική αύξηση 9,7% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό του 2021. Με απλά λόγια, οι σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας θα κερδίσουν παραπάνω από έναν επιπλέον καθαρό μισθό ετησίως. Ενας 15ος μισθός προστίθεται στο εξής στο εισόδημά τους».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η αύξηση αυτή «αγγίζει τα απώτατα όρια της οικονομίας», σε μία προσπάθεια να αιτιολογήσει το γεγονός ότι το ποσοστό είναι μεγαλύτερο από αυτό το οποίο προέκυψε από τη διαδικασία της διαβούλευσης και, σίγουρα, προβληματίζει την αγορά και κυρίως τους μικρομεσαίους.

«Κάθε αύξηση δεν πρέπει να επιβαρύνει ούτε την ανταγωνιστικότητα ούτε το κόστος, ιδίως των μικρών επιχειρήσεων, που το μετατρέπουν σε αντικίνητρο για νέες προσλήψεις. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι οι επιχειρήσεις έχουν στηριχτεί πολύ από την κυβέρνηση. Με λιγότερους φόρους και εισφορές. Με ρευστότητα μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Αλλά και με τις πρόσφατες επιδοτήσεις για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους» τόνισε χαρακτηριστικά. Υπενθύμισε, τέλος, ότι «τον Ιούνιο η Πολιτεία προχωρά και σε νέα μείωση των εισφορών κατά μισή μονάδα».

Ωστόσο, απέκρυψε το γεγονός ότι αυτή η νέα μείωση των εισφορών της επικούρησης δεν είναι απόφαση της κυβέρνησής του, αλλά προβλεπόταν στον διαβόητο νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387) και είχε ψηφιστεί από τον μακρινό Μάιο του 2016!

Έτσι διαμορφώνονται πλέον οι καθαρές αποδοχές με τον νέο κατώτατο μισθό

Σε 613 ευρώ τον μήνα καθαρές αποδοχές διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα από την 1η Μαΐου 2022, από 569 ευρώ που είναι σήμερα, μετά και την εξαγγελία του πρωθυπουργού. Επίσης, λόγω της νομοθετημένης μείωσης των εισφορών για επικούρηση οι καθαρές αποδοχές θα αυξηθούν εκ νέου, στα 614 ευρώ τον μήνα, από την 1η Ιουνίου 2022 και έπειτα.

Σε ό,τι αφορά τις μεικτές αποδοχές, ο μισθός από τα 663 ευρώ αυξάνεται σε 713 ευρώ, ενώ, όπως διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας, συμπαρασύρονται αναλογικά προς τα επάνω και οι μισθοί όλων των εργαζομένων που είχαν κατοχυρώσει προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας (δηλαδή τις τριετίες) έως τον Φεβρουάριο του 2012. Η αναφορά αυτή έχει ιδιαίτερη αξία μετά και την αμφιλεγόμενη πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς το υπουργείο, παρά τις πιέσεις εργοδοτών, επιμένει ότι «συνεχίζεται το σημερινό καθεστώς, δηλαδή με άλλα λόγια οι “τριετίες” συνεχίζουν να καταβάλλονται. Συγκεκριμένα, ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο προσαυξάνονται μέχρι και 30%, ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που έχει συμπληρώσει ο/η εργαζόμενος/η πριν από τις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Συνεπώς, ο μηνιαίος μεικτός κατώτατος μισθός για τους εργαζομένους με τρεις τριετίες μπορεί να είναι έως 213 ευρώ υψηλότερος (713 ευρώ, + 30%)».

Ο κατώτατος μισθός, ο οποίος αυξάνεται σωρευτικά κατά 9,7%, εάν συνυπολογιστεί και η αύξηση του περασμένου Ιανουαρίου, επηρεάζει τις αποδοχές σχεδόν 1.000.000 εργαζομένων και ανέργων. Ωστόσο, παραμένει ακόμη και σήμερα σε χαμηλότερο επίπεδο από το ύψος που είχε διαμορφωθεί το 2010, όταν οι κοινωνικοί εταίροι είχαν συμφωνήσει σε κατώτατο μισθό 739 ευρώ, και φυσικά με τις τιμές να έχουν πολλαπλασιαστεί από τότε.

Για χρυσή τομή έκανε λόγο σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, προσπαθώντας να δικαιολογήσει το γεγονός ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι κάτω από το ύψος του πληθωρισμού. Σημείωσε ότι, δεδομένου πως οι επιχειρήσεις έχουν ενισχυθεί από τις μειώσεις φόρων και εισφορών αλλά και τα μέτρα ενίσχυσης λόγω κορονοϊού (π.χ., επιστρεπτέα προκαταβολή) και ενεργειακής κρίσης, «θεωρούμε ότι οι επιχειρήσεις αντέχουν αυτήν την αύξηση», για να προσθέσει ότι «η Ελλάδα είναι στην 9η θέση σε σύνολο 22 χωρών της Ε.Ε. που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό».

Θετικά αποτίμησαν τις ανακοινώσεις ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Νίκος Καρανίκας και ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, ενώ στον αντίποδα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε: «Πολύ λίγο, πολύ αργά, μακριά από τις προεκλογικές δεσμεύσεις, τις προσδοκίες και τις ανάγκες του πλέον φτωχού, επισφαλούς και ανασφαλούς τμήματος των μισθωτών της χώρας».

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα