Τουρκικά F-16 έφτασαν έως την Αλεξανδρούπολη!

Πέταξαν σε απόσταση 2,5 ναυτικών μιλίων από την πόλη. Συναγερμός για τη θρασύτατη επιθετικότητα της Άγκυρας

Πρωτοφανής πρόκληση από την Τουρκία, δύο πολεμικά αεροσκάφη της οποίας πέταξαν σε απόσταση 2,5 ναυτικών μιλίων από την Αλεξανδρούπολη, ανεβάζει στο «κόκκινο» το θερμόμετρο στα Ελληνοτουρκικά και βάζει στον «πάγο» τις όποιες ελπίδες για ένα ήσυχο καλοκαίρι.

Η θρασύτατη αυτή αναβάθμιση της τουρκικής επιθετικότητας έρχεται σε μια ιδιαιτέρως ευαίσθητη χρονικά στιγμή και είναι σαφές ότι έχει σκοπό να στείλει το μήνυμα ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αναστείλει τον αναθεωρητικό της σχεδιασμό ή να κάνει το «καλό παιδί» για να μη… δυσαρεστήσει περαιτέρω τους νατοϊκούς συμμάχους της.

Αυτό ακριβώς επισήμανε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, η οποία αναφέρεται σε κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας που εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεοοθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Συγκεκριμένα καταδικάζεται με τον πιο έντονο τρόπο η πρωτοφανής παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία, όπως σημειώνεται, «εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων.

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι η ενέργεια αυτή υπονομεύει τη συνοχή και τις άμεσες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, αποτελώντας και σαφή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων μας.

Από πλευράς του υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται ότι με εντολή του υπουργού Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο πρέσβη. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και των εταίρων μας, καθώς και των Ε.Ε., ΝΑΤΟ και ΟΗΕ.

Η συγκεκριμένη κίνηση ερμηνεύεται από αναλυτές ως μέρος της «απάντησης» της Αγκυρας στα όσα αναφέρθηκαν από ελληνικής πλευράς στις ΗΠΑ τόσο για τα Ελληνοτουρκικά όσο και για τον ενισχυμένο ρόλο της Αλεξανδρούπολης ως κόμβου ενέργειας αλλά και ως σημαντικής τοποθεσίας εφαρμογής της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας.

Οι παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου, όμως, δεν έγιναν μόνο πλησίον της Αλεξανδρούπολης. Χθες είχαμε 44 συνολικά παραβιάσεις, σε βορειανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, 29 εκ των οποίων έγιναν από κατασκοπευτικά αεροσκάφη, τρία από μαχητικά F-16 και 12 μη επανδρωμένα αεροσκάφη. 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα