Οι Έλληνες βουλευτές έτρεψαν σε φυγή τον προκλητικό Ακάρ!

Ο Τούρκος υπ. Αμυνας πήρε σαφείς απαντήσεις όταν άνοιξε τη βεντάλια των διεκδικήσεων σε νατοϊκή συνεδρίαση

Σε ακόμη ένα σόου τουρκικής προκλητικότητας επιχείρησε να μετατρέψει την κοινή συνεδρίαση κοινοβουλευτικών αντιπροσωπιών του ΝΑΤΟ και αντιπροσωπιών από χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής στην Κωνσταντινούπολη ο υπουργός Αμυνας της γείτονος Χουλουσί Ακάρ, τρεπόμενος όμως σε φυγή όταν αναγκάστηκε να ακούσει τις πληρωμένες απαντήσεις των Ελλήνων βουλευτών.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Ακάρ, χρησιμοποιώντας ανήθικα τα προνόμια του οικοδεσπότη της συνόδου, άνοιξε για μια ακόμη φορά τη βεντάλια των τουρκικών παραλογισμών κατά της χώρας μας, κατηγορώντας την Ελλάδα για υπόθαλψη τρομοκρατίας… Δεν έμεινε μόνον εκεί, αλλά έθεσε και ζητήματα χωρικών υδάτων, και φυσικά το νέο «αφήγημα» της Τουρκίας περί της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Άμεση ήταν η αντίδραση των Ελλήνων βουλευτών που συμμετείχαν στη σύνοδο (Τζάκρη, Λιβανός, Λοβέρδος, Βολουδάκης). Συγκεκριμένα, ο Σπήλιος Λιβανός, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα καταπολεμά την τρομοκρατία, ενώ διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η Τουρκία από τη μια να επικαλείται τη νατοϊκή συμμαχία και από την άλλη το casus belli. Επίσης ανέδειξε την αντίθεση η γείτων να μιλά για κυριαρχία κρατών, ενώ είναι εκείνη που έχει εισβάλει στην Κύπρο. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Μανούσου Βολουδάκη.

Ο εκνευρισμός του Χουλουσί Ακάρ από τις ερωτήσεις και τις παρατηρήσεις των Ελλήνων βουλευτών ήταν φανερός στους πάντες, με την αντιπαράθεση να συνεχίζεται μέχρι την αποχώρησή του από την αίθουσα σαν να ήταν καλεσμένος σε τηλεοπτικό στούντιο, επειδή, όπως είπε, «δεν μπορούσε να ακούσει άλλο τους Ελληνες». Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Μανούσος Βολουδάκης, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας «δεν άντεξε να μας ακούσει όλους κι έφυγε».

Τις προκλήσεις Ακάρ συνέχισε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζι, που επίσης προκάλεσε την ελληνική αντιπροσωπία κάνοντας λόγο για το «αμφισβητούμενο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας». Στον έτερο Τούρκο υπουργό απάντησε η κυρία Τζάκρη, η οποία τόνισε πως οι κατηγορίες για δήθεν υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών είναι απαράδεκτες, ειδικά όταν προέρχονται από μια χώρα που απειλεί ενεργά τα ελληνικά νησιά με παραβιάσεις κάθε μέρα. «Οταν ήρθε η σειρά μου να πάρω τον λόγο κατέβηκε από το βήμα λέγοντας ότι πολλοί Ελληνες έχουν μιλήσει» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος σχολιάζοντας το επεισόδιο, συμπληρώνοντας πως «φυσικά πήρε τις απαντήσεις που του αρμόζουν».

Το τερμάτισε η ερντογανική… πολιτική αγέλη

Στον -ολισθηρό, όσο όμως και απολύτως επικίνδυνο- δρόμο των προκλήσεων και της εκτόξευσης απειλών προς την Ελλάδα επιμένει να βαδίζει η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μια τακτική που αποκτά πια διαστάσεις «πρακτικής», καθώς η Αγκυρα δείχνει να αντιλαμβάνεται πως ελάχιστοι στη διεθνή κοινότητα πια -με τη Δύση… απορροφημένη από τις εξελίξεις στην Ουκρανία- ασχολούνται με το γεγονός πως καταπατά επιδεικτικά τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Τη «σκυτάλη» πήρε χθες ο Ομέρ Τσελίκ, υιοθετώντας κι αυτός τη ρητορική της ερντογανικής… αγέλης. Μιλώντας στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι κακώς δεν είναι αποστρατιωτικοποιημένο το Καστελόριζο, σημειώνοντας επίσης πως η Ελλάδα είναι εκείνη που κάνει προπαγάνδα κατά της Τουρκίας, ενώ συγχρόνως εμπλέκει και τρίτες χώρες.

«Κακώς οι Ελληνες θεωρούν απειλή τη “Γαλάζια Πατρίδα”» είπε χαρακτηριστικά ο Τσελίκ, ενώ μιμούμενος τον Χουλουσί Ακάρ, τον υπουργό Αμυνας της γείτονος, διεμήνυσε πως, όταν η Αγκυρα καλεί σε διάλογο την Ελλάδα βάσει του Διεθνούς Δικαίου, η Αθήνα είναι εκείνη που απορρίπτει την πρόταση και παράλληλα κάνει λόγο για επιθέσεις της Τουρκίας εναντίον της. «Χολή» κατά της Ελλάδας έσταξε όμως και ο Γκρίζος Λύκος, ο κυβερνητικός εταίρος του «σουλτάνου» Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας, δίνοντας συνέχεια στην τουρκική προκλητικότητα, δήλωσε πως «πρέπει να επισημοποιήσουμε τις συντεταγμένες της ΑΟΖ της Τουρκίας. Στο δεύτερο στάδιο, στη θάλασσα των νησιών, τους γεωγραφικούς σχηματισμούς που μας ανήκουν και δεν μεταβιβάστηκαν σε κανέναν να τους εντάξουμε στους θαλάσσιους χάρτες μας ως δικούς μας. Αυτό το νέο στάτους να το επικυρώσουμε στον ΟΗΕ. Πρέπει αυτούς τους γεωγραφικούς σχηματισμούς να τους δώσουμε στην αρμοδιότητα των περιφερειών μας που βρίσκονται κοντά στις ακτές. Σε τρίτο στάδιο να κηρύξουμε συνεχόμενες ΝΑVTEX που περιλαμβάνουν τους γεωγραφικούς σχηματισμούς οι οποίοι ανήκουν στη χώρα μας».

Ο Στόλτενμπεργκ κλείνει τα μάτια στις τουρκικές απειλές

Την ύποπτη θέση των… ίσων αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επέλεξε να κρατήσει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σε αυτήν απέφυγε βέβαια να καταδικάσει με ευθύτητα τη διαρκή τουρκική προκλητικότητα, ενώ την ίδια ώρα φρόντισε να στείλει και προς τις δυο πλευρές του Αιγαίου το μήνυμα πως Αθήνα και Αγκυρα πρέπει να τα βρουν μέσα σε «πνεύμα εμπιστοσύνης και συμμαχικής αλληλεγγύης».

Κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση, μετριοπάθεια και αποχή από κάθε ενέργεια ή ρητορική που θα μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση, ενώ έκανε μια γενικόλογη αναφορά σε «ατυχήματα» κατά το παρελθόν με ελληνικές και τουρκικές δυνάμεις, τονίζοντας ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε στη μείωση του κινδύνου τέτοιων ατυχημάτων στο μέλλον».

«Η Ελλάδα είναι ένας ισχυρός και πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ» είπε ο Στόλτενμπεργκ, υπογραμμίζοντας τη συνέπειά μας στις νατοϊκές υποχρεώσεις, λέγοντας πως η χώρα «αποτελεί επίσης παράδειγμα όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες, τηρώντας τον στόχο του 2% του ΑΕΠ και επενδύοντας σε σημαντικές νέες δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς».

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, κάνοντας… ντρίμπλα, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ σημείωσε πως «δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι μερικές φορές υπάρχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ των χωρών μας. (…)  Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι αφοσιωμένοι σύμμαχοι εδώ και δεκαετίες, και κάθε μέρα η Ελλάδα και η Τουρκία συνεργάζονται στο ΝΑΤΟ μαζί με άλλους 28 συμμάχους για να αντιμετωπίσουν τις πιο πιεστικές προκλήσεις ασφαλείας. (…) Στο παρελθόν υπήρξαν ατυχήματα με ελληνικές και τουρκικές δυνάμεις, και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε στη μείωση του κινδύνου τέτοιων ατυχημάτων στο μέλλον. Είναι προς το συμφέρον όλων να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων καταστάσεων» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, «η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να λύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο με πνεύμα εμπιστοσύνης και συμμαχικής αλληλεγγύης. Αυτό σημαίνει αυτοσυγκράτηση, μετριοπάθεια και αποχή από κάθε ενέργεια ή ρητορική που θα μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση».

Κικίλιας: Αγνοώ τα ακραία και ανώνυμα φερέφωνα

Οι απειλές των Τούρκων στο Instagram του Κικίλια

Επίθεση από Τούρκους στον λογαριασμό του στο Instagram, με απειλές και ύβρεις τόσο για τoν ίδιο όσο και για τη χώρα μας, δέχθηκε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, λίγες μέρες μετά τα σχόλιά του για την προπαγανδιστική τουριστική καμπάνια της Τουρκίας με τίτλο «Turkaegean». «Ελάτε, γ#%@ ελληνικά σκυλιά. Εσείς το λέτε πόλεμο, εμείς το λέμε “γάμο”» γράφουν μεταξύ άλλων, ενώ ανέβασαν φωτογραφίες με πλάνα από την άσκηση EFES και με tags «Φίλοι του στρατού και της αστυνομίας» και το σχόλιο «Εάν η καρδιά σας δεν τρέμει, τότε έχετε κάποιο πρόβλημα». Ο υπουργός, αναφερόμενος στο γεγονός, έγραψε στο twitter: «Δεν σχολιάζω καν τις απειλές από ανώνυμα φερέφωνα ακραίων πολιτικών κύκλων» και πρόσθεσε: «Τους αγνοώ, όπως τους αγνοούν και οι χιλιάδες τουρίστες από την Τουρκία που επισκέπτονται ήδη τα νησιά μας. Πανέμορφα, φιλόξενα ελληνικά νησιά».

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα