Η νησίδα στον Εβρο είναι ελληνική;

Εξηγήσεις από την κυβέρνηση για το «ιδιοκτησιακό καθεστώς» της νησίδας όπου εκτυλίχθηκε το πρόσφατο δράμα με τους 39 πρόσφυγες στον Εβρο ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι το έδαφος ανήκει στην ελληνική επικράτεια.

Ο αρμόδιοι τομεάρχες Εξωτερικών, Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής του κόμματος Γ. Κατρούγκαλος, Θ. Δρίτσας, Χ. Σπίρτζης και Γ. Ψυχογιός, οι πρώην υπουργοί Δ. Βίτσας και Γ. Μουζάλας, καθώς και η βουλευτής Εβρου Νατάσα Γκαρά κατέθεσαν χθες ερώτηση στην οποία υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη νησίδα φέρεται ότι είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Κτηματολόγιο, ως ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου. Ζητούν μάλιστα από τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν τις κρίσιμες ερωτήσεις:

1 «Η εγγραφή της νησίδας στο Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι σε αντίθεση με τα στοιχεία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας του Στρατού; Εφόσον υπάρχει έγγραφο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας, στο οποίο βεβαιώνεται ότι οι σχετικές συντεταγμένες ανήκουν σε τουρκικό έδαφος, βάσει του Πρωτοκόλλου του 1926, να προσκομισθεί στη Βουλή».

2 «Θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι ελληνικό έδαφος η εν λόγω νησίδα, στην έκταση που καταγράφεται στο Κτηματολόγιο και σκοπεύει να εξασφαλίσει την κυριαρχία μας σε αυτή ή θα ζητήσει τροποποίηση του Κτηματολογίου; Στην πρώτη περίπτωση, ποιες είναι οι συνέπειες από τα αιτήματα που υπέβαλε προς τις τουρκικές Αρχές, να επιχειρήσουν επί της νησίδας τουρκικές υπηρεσίες, ως προς την κυριαρχία επ’ αυτής;»

Σε αιχμηρό ύφος ο Χ. Σπίρτζης εμφανίζεται βέβαιος ότι η νησίδα είναι ελληνική και διερωτάται: «Δηλαδή η κυβέρνηση κάλεσε την Τουρκία να ενεργήσει πάνω σε ελληνικό έδαφος; Πατριωτισμός του γλυκού νερού…» Ακόμα περισσότερο όμως τράβηξε το σκοινί ο πρώην υπουργός Γιώργος Μουζάλας, ο οποίος έκανε ευθέως λόγο για «εσχάτη προδοσία»!

«Ελέχθησαν επίσημα ψέματα σε επίσημα αιτήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την τραγική υπόθεση των προσφύγων του Εβρου. Η ευκολία και η έλλειψη στοιχείων με την οποία χαρακτηρίστηκε τουρκική η νησίδα εγείρουν θέμα εσχάτης προδοσίας» δήλωσε (Κόκκινο 105,5), στηλιτεύοντας το γεγονός ότι «η κυβέρνηση έχει αναγορευτεί στο Προσφυγικό σε “ασπίδα της Ευρώπης”».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα