Κεφαλογιάννη: Σκληρό μήνυμα σε Μαξίμου για υποκλοπές!

Απάντησε στην έντονη φημολογία για αντικατάστασή της από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Σκληρό μήνυμα στέλνει στο Μέγαρο Μαξίμου να ξεχάσει τα ενδεχόμενα παραιτήσεων η Ολγα Κεφαλογιάννη, απαντώντας στην έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών σχετικά με το ενδεχόμενο αντικατάστασης μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που δεν ανήκουν στον στενό κύκλο επιρροής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η φημολογία πήρε διαστάσεις ύστερα από δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» που ενώ τη διέψευδε, ταυτόχρονα παρουσίαζε ως σχεδόν «μονίμως απόντες» από την επιτροπή τους Ολγα Κεφαλογιάννη και Κωνσταντίνο Τζαβάρα, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά. Η συγκεκριμένη επιτροπή αναμένεται το επόμενο διάστημα να παίξει σημαντικό ρόλο στη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών, που έχει φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την κυβέρνηση και ήδη είχε ως αποτέλεσμα την αποπομπή του διοικητή της ΕΥΠ αλλά και του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη.

Η «Καθημερινή»

Μόλις λίγες ώρες όμως μετά τη δημοσίευση του επίμαχου κειμένου στην «Καθημερινή» η Ολγα Κεφαλογιάννη με μια καταιγιστική απάντηση σήκωσε το γάντι, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει καμία διάθεση να παραιτηθεί, αντιθέτως θεωρεί ότι η συνέχιση της συμμετοχής της στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας -ιδίως σε αυτή την κρίσιμη περίοδο- αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση και επιβεβλημένο κοινοβουλευτικό της καθήκον.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της με τίτλο «Μια οφειλόμενη απάντηση σε φήμες, δημοσιεύματα και “πληροφορίες”», η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τονίζει ότι είναι μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από το 2015, έχοντας εκπληρώσει με απόλυτη συνέπεια τα βουλευτικά της καθήκοντα, συμμετέχοντας συστηματικά και ενεργά σε αυτήν την τόσο σημαντική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή του τόπου και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.

Θυμίζει, μάλιστα, ότι κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. χρειάστηκε μαζί με τους συναδέλφους της από τη Νέα Δημοκρατία να δώσει σκληρές και κρίσιμες μάχες ενάντια στον αυταρχισμό της τότε κυβέρνησης, απλώνοντας δίχτυ προστασίας και στους υπολοίπους της επιτροπής. Απαντώντας στο ζήτημα των «απουσιών» της που επικαλείται η «Καθημερινή», τονίζει ότι κατά τη διάρκεια της παρούσας περιόδου έχει αδιάλειπτη παρουσία στην επιτροπή: «Ακόμα και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης μου ή και κατά την πρώτη περίοδο μετά τον τοκετό, μέχρι και την τελευταία συνεδρίαση της 29ης Ιουλίου 2022».

Επιβεβαιώνοντας όσα χθες σημείωνε η «δημοκρατία», η Ολγα Κεφαλογιάννη υπενθυμίζει με νόημα ότι η αντικατάσταση των βουλευτών σε οποιαδήποτε επιτροπή είναι κοινοβουλευτική πρακτική που γίνεται κατόπιν επιθυμίας του ίδιου του βουλευτή να αντικατασταθεί, λόγω προσωπικού κωλύματος, κάτι το οποίο με σαφήνεια διευκρινίζει ότι στη δική της περίπτωση δεν υφίσταται. «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η συνέχιση της συμμετοχής μου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ιδίως σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση και επιβεβλημένο κοινοβουλευτικό μου καθήκον» καταλήγει η Ολγα Κεφαλογιάννη.

Πάντως μετά την παρέμβαση Παυλόπουλου που δημιούργησε αίσθηση, η απάντηση της Ολγας Κεφαλογιαννη ουσιαστικά στο Μαξίμου για το θέμα των υποκλοπών έρχεται να ταράξει περαιτέρω τα νερά και να τροφοδοτήσει τα σενάρια για την επόμενη μέρα.

Και η Μισέλ παίρνει αποστάσεις

«Το θέμα των παρακολουθήσεων θα έχει μια αυξημένη προσοχή από το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης εκτός από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι και ευρωβουλευτής» δήλωσε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, παίρνοντας ξεκάθαρα αποστάσεις από την προσπάθεια υποβάθμισης του ζητήματος.

Η κυρία Ασημακοπούλου (που ανήκει στην ομάδα Σαμαρά, με ό,τι αυτό σημαίνει) υπενθύμισε πως στις 30 Αυγούστου ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει κληθεί να τοποθετηθεί σχετικά με το ζήτημα στην ειδική επιτροπή που έχει συγκληθεί στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σε μια σιβυλλική μάλιστα δήλωση, η κυρία Ασημακοπούλου παραδέχτηκε ότι ο διεθνής Τύπος ασχολείται με το θέμα και θα «πάρει τις απαντήσεις που πρέπει», χωρίς να διευκρινίζει εάν αυτές θα προκύψουν από το Ευρωκοινοβούλιο ή από τις διαδικασίες που θα λάβουν χώρα στην ελληνική Βουλή.

Νέα ομοβροντία επιθέσεων από την αντιπολίτευση

Για υποκρισία όσων χρησιμοποιούν την ΕΥΠ ως παραμάγαζο μιλά η Ελ. Λύση

Συνεχίστηκε και χθες η ομοβροντία επιθέσεων της αντιπολίτευσης εναντίον του πρωθυπουργού για την άμεση εμπλοκή του στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων αλλά και την προσπάθεια του Μαξίμου να διαφύγει από τη δεινή θέση μέσω συμψηφισμών.

«Οι ημέρες της ένοχης σιωπής τελειώνουν για τον κ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός θα έρθει απολογούμενος στη Βουλή ώστε να δώσει καθαρές απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτήματα για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οπως επισημαίνει, «ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί απεγνωσμένα να υποβαθμίσει το τεράστιο σκάνδαλο και να θολώσει τα νερά, είτε επιχειρώντας να αλλάξει την ατζέντα είτε με ακροδεξιάς κοπής θεωρίες συνωμοσίας για “εσωτερικούς εχθρούς”». Η Κουμουνδούρου επαναφέρει και πάλι τα ερωτήματα: Ισχύει ότι η ΕΥΠ έχει μισθώσει από ιδιώτη το Predator για να κάνει παράνομες παρακολουθήσεις; Πόσοι ακόμη πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες παρακολουθούνταν;

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛ. Δημήτρης Μάντζος επανέλαβε το αίτημα για την κατά προτεραιότητα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και σχολίασε εμφατικά: «Εάν υπάρχουν εξίσου χειροπιαστές ενδείξεις από τη Ν.Δ., φερ’ ειπείν για αντίστοιχα αδικήματα στην περίοδο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. ή για αντίστοιχα αδικήματα στην περίπτωση της διακυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, που τότε η ΕΥΠ ήταν υπό την πολιτική ευθύνη του κ. Δένδια και του κ. Κικίλια, να τις φέρει στη Βουλή. Καμία, όμως, συσκότιση ή απόπειρα συμψηφισμού δεν μπορεί να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση για την παρακολούθηση και την απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη».

Την υποκρισία Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ., που χρησιμοποίησαν την ΕΥΠ «ως παραμάγαζο για τις κομματικές δουλειές τους», κάτι που συνεχίζουν και σήμερα, «εις βάρος του εθνικού συμφέροντος», καταγγέλλει η Ελληνική Λύση, η οποία προσθέτει: «Βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου. Η επισιτιστική κρίση είναι προ των πυλών, η ενεργειακή ακρίβεια διαλύει την εθνική οικονομία, νοικοκυριά και επιχειρήσεις οδηγούνται στη φτωχοποίηση, αλλά τα τρία κόμματα ασχολούνται με θέματα που θα μπορούσαν να τα έχουν επιλύσει όλα τα χρόνια που κυβέρνησαν. Μόνον εμείς αναφερόμαστε στο τεράστιο σκάνδαλο κατασκοπίας κατά της Ελλάδας με τις 17 περιπτώσεις παρακολούθησης Ελλήνων βουλευτών».

Το BBC περνά «γενεές δεκατέσσερις» κυβέρνηση και πρωθυπουργό

Δεν πρέπει να έχει μείνει μέσο ενημέρωσης στον κόσμο, που να διακρίνεται για την εγκυρότητά του και να μην έχει ασχοληθεί με το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών από την ΕΥΠ. Η χώρα μας γίνεται διαρκώς ρεζίλι από το σύστημα διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτή τη φορά σειρά να ασχοληθεί με το σκάνδαλο είχε το BBC, το οποίο με εκτενές ρεπορτάζ περνά «γενεές δεκατέσσερις» την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στις παράνομες παρακολουθήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., αλλά και ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Ο τίτλος του θέματος ενός από τους μεγαλύτερους και εγκυρότερους δημοσιογραφικούς οργανισμούς παγκοσμίως είναι «Οι κατηγορίες περί παρακολουθήσεων αυξάνουν την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση».

Η κατάθεση Κουκάκη

Στο ρεπορτάζ γίνεται εκτενής αναφορά στην κατάθεση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο και φυσικά στην αποδεδειγμένη και ομολογημένη παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, την οποία χαρακτηρίζουν νόμιμη οι κυβερνώντες. Φυσικά, υπάρχει καταγεγραμμένο στο ρεπορτάζ το πλήρες ιστορικό του σκανδάλου, το οποίο από τότε που ξέσπασε έχει δηλητηριάσει την πολιτική ζωή του τόπου. Ο δημοσιογράφος του BBC δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις παραιτήσεις του διευθυντή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος και του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη, αλλά και στο πρόσφατο διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην παρουσίαση του σκανδάλου από το BBC έχει ιδιαίτερη σημασία το σχόλιο του Ρον Ντίμπριτζ, ο οποίος είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του πανεπιστημίου του Τορόντο και συγκρίνει την Ελλάδα, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τα πιο αυταρχικά καθεστώτα της Ευρώπης και τους παρίες κυβερνήτες τους: «Πρόκειται για σκάνδαλο ανάλογο παρόμοιων στην Ουγγαρία και την Πολωνία». Είναι μεγάλος ο αριθμός εφημερίδων και τηλεοπτικών δημοσιογραφικών οργανισμών που ασχολούνται με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και τα χαρακτηρίζουν «ελληνικό Watergate». Οπως φαίνεται, μάλιστα, θα εξακολουθήσουν να ασχολούνται, καθώς θα δοθεί και η συνέχεια στο Κοινοβούλιο από την επομένη εβδομάδα.

Χριστοδουλίδης: Να διερευνηθεί τυχόν διασύνδεση της Κύπρου

Η απόρριψη μη δημοκρατικών πρακτικών αποτελεί ελάχιστη υποχρέωση

Την ώρα που η κυπριακή κυβέρνηση επιχειρεί άτεχνα να υποβαθμίσει το σκάνδαλο των υποκλοπών και αρνείται να δει πόσο στενά δεμένες είναι Ελλάδα και Κύπρος με το σύστημα παρακολούθησης Predator, οι εξελίξεις στη Λευκωσία αποκτούν καταιγιστικό ρυθμό.

«Είναι νομική και ηθική υποχρέωση της Πολιτείας να διερευνήσει τυχόν διασύνδεση της Κύπρου με την υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, ώστε να εξαλείψει, εφόσον δεν υπάρχει διασύνδεση, οποιαδήποτε αμφιβολία σε σχέση με τη χώρα μας» σημειώνει ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, με αφορμή τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, προσθέτει, «η Κύπρος οφείλει να συνδράμει εποικοδομητικά σε οποιαδήποτε έρευνα ενδέχεται να διενεργήσουν ευρωπαϊκοί θεσμοί, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Ελλάδα ή και αλλού».

Στην ανακοίνωση του επιτελείου του υποψηφίου επισημαίνεται ότι «η έμπρακτη προσήλωση στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η απόρριψη μη δημοκρατικών πρακτικών του παρελθόντος αποτελούν ελάχιστη υποχρέωση όλων όσοι συμμετέχουν στη δημόσια ζωή του τόπου και κατέχουν ή διεκδικούν αξιώματα. Στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη, η κρατική ασφάλεια και η ασφάλεια των πολιτών οφείλουν να συμβαδίζουν με τη διαφύλαξη των θεμελιωδών δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όπως κατοχυρώνονται και από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα