Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη γεωτρήσεων!

Εκδόθηκε η Navtex για τις σεισμικές έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο από την κοινοπραξία ExxonMobil – ΕΛΠΕ

Θαλάσσια περιοχή εμβαδού 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων καλύπτουν τα δύο «οικόπεδα» δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης στα οποία αρχίζουν άμεσα σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού εκδόθηκε η σχετική Navtex για τις σεισμικές έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο.

Η Navtex εκδόθηκε από τον σταθμό Ηρακλείου του Πολεμικού Ναυτικού. Προβλέπει ότι από χθες και μέχρι νεωτέρας δεσμεύονται περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, στο Δυτικό Πέλαγος και δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου το πλοίο «Sanco Swift» να πραγματοποιήσει ανάπτυξη εξοπλισμού και σεισμικές έρευνες. Μετά την εξέλιξη αυτή οι διαδικασίες για να αρχίσουν οι σεισμικές έρευνες στις δύο περιοχές εισέρχονται στην τελική ευθεία.

Η πλειονότητα των δικαιωμάτων έρευνας ανήκει στην ExxonMobil, που ύστερα από την αποχώρηση της γαλλικής ΤotalEnergies ελέγχει το 70% των δικαιωμάτων, με το υπόλοιπο 30% να ανήκει στη Hellenic Energy (ΕΛΠΕ). Ηδη η κοινοπραξία ExxonMobil – ΕΛΠΕ έχει υποβάλει ποσοτικά και ποιοτικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα σεισμικών ερευνών με στόχο την ολοκλήρωση σε δύο αντί για τρία χρόνια, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα στα τέλη του 2023. Οι σεισμικές έρευνες παρέχουν στις εταιρίες την πληροφορία που είναι απαραίτητη για να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση. Στόχος είναι οι ερευνητικές γεωτρήσεις να αρχίσουν το 2025 και, εφόσον πάνε καλά, βρεθούν δηλαδή πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου, να αρχίσει εντός του 2028 η εξόρυξή τους.

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) έχει εκτιμήσει ότι πρόκειται για την πιο υποσχόμενη περιοχή για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και ταυτόχρονα για τη λιγότερο ώριμη, όπου είναι επιτακτική η άμεση πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων.

Χθες η ΕΔΕΥΕΠ ανακοίνωσε τα επόμενα βήματα στο πρόγραμμα εξερεύνησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας, με την πραγματοποίηση τρισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στο βόρειο Ιόνιο και δισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στις παραχωρήσεις δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Επισημαίνει ότι οι γεωφυσικές έρευνες θα πραγματοποιηθούν τους προσεχείς χειμερινούς μήνες, με σκοπό την ελαχιστοποίηση τυχόν περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σύμφωνα με τα αυστηρότερα και καλύτερα διεθνή πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως χρήση του πρωτοκόλλου «ήπιας εκκίνησης» για να διασφαλιστεί ότι τα θαλάσσια θηλαστικά μπορούν να απομακρυνθούν προσωρινά από την περιοχή διενέργειας των γεωφυσικών ερευνών πριν από την έναρξή τους, επέκταση της ακτίνας της ελάχιστης ζώνης ασφαλείας γύρω από το πλοίο που διενεργεί τις γεωφυσικές έρευνες σε περίπτωση εντοπισμού μεγάλων θαλάσσιων ζώων, εφαρμογή ζώνης αποκλεισμού ενός χιλιομέτρου γύρω από τις περιοχές Natura καθώς και τις ιχθυοκαλλιέργειες. Θα υπάρξει, επίσης, διπλασιασμός των παρατηρητών των θαλάσσιων θηλαστικών πάνω στα ερευνητικά πλοία που διενεργούν τις γεωφυσικές έρευνες.

Συνεχή επικοινωνία

Παράλληλα, στο πλαίσιο των ερευνών θα δραστηριοποιηθεί εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις εμπλεκόμενες τοπικές και περιφερειακές λιμενικές Αρχές καθώς και με τα εμπορικά και αλιευτικά σκάφη που πλέουν πλησίον των περιοχών των ερευνών, με στόχο την απρόσκοπτη εκτέλεση τόσο των ερευνητικών προγραμμάτων όσο και των καθημερινών δραστηριοτήτων στις συγκεκριμένες περιοχές.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα εκδικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση για ακύρωση της υπουργικής απόφασης περιβαλλοντικής έγκρισης του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις δύο θαλάσσιες περιοχές που είχαν καταθέσει τον Μάιο του 2019 οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα