Διχάζει την ΝΔ η κηδεία: Οι ατυχείς χειρισμοί του πρωθυπουργού δημιούργησαν πολιτικό πρόβλημα από το… πουθενά

Σαμαράς, υπουργοί και βουλευτές θα δώσουν το «παρών». Δεκάδες πούλμαν μετέφεραν στην Αθήνα πολίτες που ήθελαν να αποτίσουν ύστατο φόρο τιμής στον Κωνσταντίνο

Η κάθοδος των μυρίων αναμένεται σήμερα στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, καθώς χιλιάδες φιλοβασιλικοί από όλη την Ελλάδα θα δώσουν σήμερα το «παρών» τόσο στην εξόδιο ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών όσο και στην ταφή του στο Τατόι, αποχαιρετώντας τον τελευταίο μονάρχη του νεότερου ελληνικού κράτους.

Από χθες μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα συνεχίζονταν οι προσελεύσεις πολιτών από όλη την Ελλάδα για το τελευταίο «αντίο».

Φιλοβασιλικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα ναύλωσαν πούλμαν, ενώ μεμονωμένοι πολίτες προσέρχονται στη Μητρόπολη ταξιδεύοντας με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα ή με τα ΚΤΕΛ.
Μεγάλη είναι η κινητοποίηση στη Μακεδονία, όπου τουλάχιστον 17 πούλμαν γέμισαν με πολίτες από Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, Γιαννιτσά, Κοζάνη και Καστοριά, όπως αποκάλυψε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της Βασιλικής Ενωσης Γιαννιτσών και του κόμματος Εθνική Ελπίδα Γεώργιος Παπαδόπουλος. «Εμείς κατεβήκαμε από χθες το βράδυ (σ.σ.: Σάββατο) εδώ με 15 αυτοκίνητα γεμάτα. Ετοιμάσαμε και 17 πούλμαν σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, όλα χορηγία δική μου. Η συμμετοχή είναι απίστευτη.

Αμέτρητα τα αυτοκίνητα που κατεβαίνουν. Γίνεται χαμός. “Μακεδονικό” θα γίνει γιατί ο μεγαλειότατος φύτεψε κρίνα και θέρισε μαχαίρια, κακία και έχθρα. Αυτό δεν το συγχωρεί ο ελληνικός λαός και κατεβαίνουν απλοί άνθρωποι, γιατί όλοι οι οικονομημένοι και τυχοδιώκτες ήταν στα τρία κόμματα. Τότε μας κυβερνούσαν ευγενείς και τα νομίσματά τους ήταν ασημένια και χρυσά. Τώρα οι τενεκέδες έχουν και τενεκεδένια νομίσματα» ανέφερε.

Ανάμεσα σε αυτούς που θα είναι παρόντες στο τελευταίο «αντίο» στον τέως βασιλιά περιλαμβάνονται και παιδιά παλιών ευζώνων που υπηρετούσαν στα βασιλικά ανάκτορα.
«Μια τετράδα ή οκτάδα ευζώνων. Καινούργια παιδιά. Τα παιδιά εκείνων… Υπάρχουν άνθρωποι άνω των 90 που κλαίνε. Τους βάζω σε αυτοκίνητα για να κατέβουν» μας είπε συγκινημένος ο πρόεδρος της Βασιλικής Ενωσης Γιαννιτσών.

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση και στην Πελοπόννησο.

«Με πήραν τηλέφωνο από τη Μάνη, το Μεσολόγγι, τα Σφακιά και έρχονται με τις πολεμικές στολές τους» μας είπε ο κ. Παπαδόπουλος. Λεωφορεία με προορισμό τη Μητρόπολη Αθηνών για να βρεθούν στην εξόδιο ακολουθία ναυλώθηκαν σε Λακωνία και Μεσσηνία. Τα ειδικά δρομολόγια των λεωφορείων αναχώρησαν τις πρώτες πρωινές ώρες από Αρεόπολη, Γύθειο, Σκάλα και Σπάρτη, ώστε να είναι νωρίς σήμερα το πρωί στη Μητρόπολη και στη συνέχεια στο Τατόι.

Οι περιοχές αυτές ακόμα και σήμερα διατηρούν πολλούς φιλοβασιλικούς.

Δεν είναι τυχαίο που στο δημοψήφισμα του 1974, υπέρ της βασιλευόμενης δημοκρατίας είχαν ταχθεί οι πολίτες στη Λακωνία με ποσοστό 59,52%, στη Ροδόπη με 50,54%, στη Μεσσηνία με 49,24%, στην Ηλεία με 46,88% και στην Αργολίδα το 46,67% όσων ψήφισαν.
Κινητοποίηση υπάρχει και στην Αθήνα.

Οπως μας είπε φιλοβασιλική δικηγόρος που διατηρεί την ανωνυμία της, πλήθος πολιτών θα παραστεί στη Μητρόπολη στο λαϊκό προσκύνημα, ενώ στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στο Τατόι, όπου θα κηδευτεί ο τέως βασιλιάς.

Στο Τατόι αναμένεται να πάνε χιλιάδες πολίτες από όλη την Ελλάδα.
Αν και υπάρχει ο κίνδυνος οι αστυνομικοί να μην τους επιτρέψουν την είσοδο στο βασιλικό κοιμητήριο, δηλώνουν αποφασισμένοι να δώσουν δυναμικό «παρών», όπως είχαν κάνει και στην κηδεία της βασιλομήτορος Φρειδερίκης, το 1981.

«Δεν μας σταματάει τίποτα»

Ο πρόεδρος της Βασιλικής Ενωσης Γιαννιτσών κ. Παπαδόπουλος δηλώνει ετοιμοπόλεμος, όπως και τότε, όταν ως μαθητής είχε παραστεί στην κηδεία. «Δεν νομίζω να μας σταματήσει η Αστυνομία. Θα έχουμε μια επανάληψη εκείνου που είχε συμβεί, Ράλλης – Καραμανλής κατά Φρειδερίκης, όταν μας κυνηγούσαν κατά χιλιάδες και μάλιστα είχα σπάσει και το πόδι μου, μαθητής τότε, και μου είχαν δώσει αποβολή κάτι αριστεροί και καραμανλικοί καθηγητές» δήλωσε στη «δημοκρατία». «Οι εντολές μπορεί να λένε όχι. Αλλά όταν πάει χιλιάδες λαός, κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί και ειδικά τώρα στην κατάσταση την προεκλογική, ούτε Μητσοτάκης ούτε επίγειος θεός μπορεί να το αρνηθεί. Εμείς θα πάμε και δεν μας σταματάει τίποτα» κατέληξε.

Η πρόβα του τελετουργικού

Μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια έχει οργανώσει η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου για την κηδεία του, η οποία θα γίνει σήμερα, παρουσία υψηλών προσκεκλημένων. Μάλιστα, το φως της δημοσιότητας είδαν πλάνα από την πρόβα του τελετουργικού, κατά τη διάρκεια της οποίας τα παιδιά τού άλλοτε μονάρχη, Παύλος και Νικόλαος, καθώς και τα εγγόνια του σήκωσαν το φέρετρό του.

Οπως έγινε γνωστό, ήταν επιθυμία των παιδιών τού τέως βασιλιά Κωνσταντίνου να σηκώσουν στους ώμους τους το φέρετρο μετά το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας. Σύμφωνα, επίσης, με όσα έχουν αποφασιστεί, εκτός από κάποιο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και ακόμα ένα πρόσωπο, το όνομα του οποίου δεν είχε γνωστοποιηθεί έως αργά χθες, θα εκφωνήσει επικήδειο ο μεγαλύτερος γιος του τέως βασιλιά, Παύλος.

Τι προβλέπει

Το τελετουργικό προβλέπει αρχικά τη μεταφορά της σορού στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου. Το φέρετρο θα φτάσει στον μικρό ναό στις 6 το πρωί και θα παραμείνει εκεί ως τις 10.30 για όσους θέλουν να αποτίσουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα. Εν συνεχεία, το φέρετρο θα μεταφερθεί στον Μητροπολιτικό Ναό, όπου θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου.

Μόλις ολοκληρωθεί η λειτουργία θα αρχίσει η πομπή προς το Τατόι. Η πομπή θα φτάσει από τη Μητρόπολη στο Σύνταγμα και από εκεί, μέσω της Κατεχάκη και της Αττικής Οδού, θα κατευθυνθεί στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας. Από τον κόμβο της Βαρυμπόμπης θα καταλήξει στο Τατόι, όπου θα ταφεί ο τέως βασιλιάς. Οι επίσημοι θα μετακινηθούν με ειδικά οχήματα και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Μενδώνη: Θυμήθηκε στο παρά πέντε να… καλλωπίσει το Τατόι

Τρέχει και δεν φτάνει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για να κρύψει την αδιαφορία της κυβέρνησης, μετά τη φωτιά στο Τατόι, επιχειρώντας να ωραιοποιήσει την κατάσταση με… δεντροφυτεύσεις, κυριολεκτικά λίγες ώρες πριν από την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Ενάμιση χρόνο μετά τη μεγάλη φωτιά στα πρώην βασιλικά κτήματα, η κυβέρνηση και η αρμόδια υπουργός δεν έκαναν κάτι για την αναγέννηση της δασικής έκτασης που έγινε στάχτη. Σήμερα οι επίσημοι γαλαζοαίματοι που θα παραστούν στην κηδεία στο βασιλικό κοιμητήριο θα βλέπουν δίπλα τους τα καμένα. Σε μια προσπάθεια να μαζέψει τα… ασυμμάζευτα, συνεργεία τοποθέτησαν 150 ρίζες με ενδογενή δέντρα, ενώ προχώρησαν στον καθαρισμό των πρώην βασιλικών κτημάτων, αλλά και στον καλλωπισμό δέντρων και θάμνων.

Αλλα συνεργεία έχουν ανοίξει μονοπάτια τα οποία έχουν στρωθεί με χαλίκι για να μπορέσουν οι επίσημοι να προσέλθουν στο βασιλικό κοιμητήριο. Στο Τατόι βρέθηκαν και πολλοί εθελοντές, όπως μία κτηνοτρόφος, η οποία δήλωσε: «Ηρθαμε εθελοντικά να καθαρίσουμε και να δενδροφυτεύσουμε. Θα καθαρίσω τα μνήματα, θα κάνω ό,τι χρειαστεί. Θα φυτευτούν και κάποια λουλούδια. Εχουν φέρει βασιλικούς και άλλα φυτά. Κρατάω φτυάρι και τσάπα, ήρθα να βοηθήσω εθελοντικά».

Ο εργολάβος της διαμόρφωσης στο Τατόι Πέτρος Μπακάλης δήλωσε πως «έχουν σχεδόν ετοιμαστεί οι δρόμοι, το πάρκινγκ για να παρκάρει ο κόσμος. Εχει γίνει δεντροφύτευση, σχεδόν αύριο (σ.σ.: σήμερα) θα έχουμε τελειώσει. Εχουν μπει διάφορα δέντρα και θάμνοι».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην αρμόδια υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία βρέθηκε και χθες στο Τατόι, επιβλέποντας τις εργασίες διαμόρφωσης του χώρου, αν και δεν είχε δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον εδώ και ενάμιση χρόνο που παραμένουν καμένα τα πρώην βασιλικά κτήματα…

«Ηρθε η υπουργός, έδειξε κάποια έργα που έγιναν. Εγιναν κάποιοι δρόμοι περιμετρικά του νεκροταφείου για να μπορέσει να έχει πρόσβαση ο κόσμος. Εμείς θα κάνουμε δρόμους να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν, γιατί αν έρθουν πολλά αμάξια, θα υπάρξει πρόβλημα. Ο χώρος μπορεί να χωρέσει 100, 200, 300 αμάξια» σημείωσε ο εργολάβος Π. Μπακάλης.

Το «παρών» στη Μητρόπολη θα δώσουν υπουργοί και πολλοί βουλευτές της Ν.Δ.

Με τιμές πρώην αρχηγού κράτους, εν τοις πράγμασι, φαίνεται πως κηδεύεται σήμερα ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, καθώς το «παρών» θα δώσουν στη Μητρόπολη Αθηνών, εκτός από τις βασιλικές οικογένειες 10 κρατών, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, υπουργοί και «γαλάζιοι» βουλευτές.

Την απόφαση να μεταβεί στη Μητρόπολη Αθηνών για το προσκύνημα στη σορό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έλαβε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μαζί με τη σύζυγό του Γεωργία, διαχωρίζοντας τη στάση του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέροντας με νόημα σε γραπτή του δήλωση: «Ο θάνατος ενός πρώην Ανώτατου Αρχοντα όμως -πέρα από την ανθρώπινη πλευρά- έχει συμβολική σημασία. Δείχνει το πώς οι Ελληνες στέκονται απέναντι στην Ιστορία τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται πως κινούνται ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και Υγείας Θάνος Πλεύρης, οι οποίοι προτίθενται να παραστούν. Εξάλλου, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είναι στο Κουβέιτ, έχει δηλώσει πως, αν ήταν στην Αθήνα, θα πήγαινε στην κηδεία, στην οποία θα παρευρεθεί η σύζυγός του Ευγενία Μανωλίδου.

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Το «παρών» αναμένεται να δώσουν η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία είναι βαφτισιμιά του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, και οι «γαλάζιοι» βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, Β’ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Λάρισας Χρήστος Κέλλας και Βόρειου Τομέα Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος σε ανάρτησή του στα social media προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με τη «δύσκολη απόφαση που με σωφροσύνη πήρε η κυβέρνηση», επιτιθέμενος στην αντιπολίτευση που «ανακάλυψε πάλι αφορμές για να επιτεθεί με σφοδρότητα στην παράταξή μας και στη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά που αποτελεί σοβαρή και ουσιαστική συμβολή στη δημόσια συζήτηση που έχει προκληθεί».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επίσης με παρέμβασή του για τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, εκφράζει την άποψη ότι οι ώρες που σφραγίζουν το βιολογικό και ιστορικό τέλος μιας εποχής δεν προσφέρονται για διχαστικό λόγο. Μια άποψη που στέκεται σε ισορροπία σε σχέση με όλα τα άλλα που έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες: «Αποχαιρετούμε τον τ. βασιλιά Κωνσταντίνο με τη δέουσα τιμή που αναλογεί σ’ έναν πρώην συνταγματικώς διατελέσαντα αρχηγό του ελληνικού κράτους και των Ενόπλων Δυνάμεων και ενθυμούμαι τη συνεργασία μας και τη σημαντική συμβολή του στη διεκδίκηση της Αθήνας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Οι συνταγματικοί θεσμοί της ελληνικής Πολιτείας έχουν ιστορική συνέχεια που δεν επιτρέπει κενά, εσκεμμένα ή όχι, στην εξέλιξή της. Οι ώρες αυτές, που σφραγίζουν το βιολογικό και ιστορικό τέλος μιας εποχής, δεν προσφέρονται για διχαστικό λόγο, ιδεοληψίες και πολιτική μικροψυχία. Η δημοκρατία μας είναι ακέραιη και ισχυρή. Γι’ αυτό και δεν φοβάται να δει κατάματα το παρελθόν της και να βλέπει με αυτοπεποίθηση το μέλλον της. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του».

Υπενθυμίζεται πως από το Μέγαρο Μαξίμου δεν υπάρχει κάποιο «απαγορευτικό» στους βουλευτές για το θέμα της κηδείας και παραμένει ακόμα άγνωστο πόσοι «γαλάζιοι» θα δώσουν τελικά το «παρών» στη Μητρόπολη.

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα