Βουλή: «Σκληρό ροκ» και φθηνές δικαιολογίες των υπουργών!

Η Ν.Δ. αποκρούει τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, εγκαλώντας τον για τις πρόσφατες εξελίξεις με τα δύο ειδικά δικαστήρια που βρίσκονται σε εξέλιξη

Ολοι οι προβολείς στραμμένοι στη Βουλή, όπου κορυφώνεται σήμερα η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την υπόθεση των υποκλοπών με τη μετωπική σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών και στη συνέχεια την ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Το κλίμα είναι πολωμένο και άκρως συγκρουσιακό, με τη βεντάλια των θεμάτων να έχει ανοίξει, καθώς η Νέα Δημοκρατία αποκρούει τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, εγκαλώντας τον για τις πρόσφατες εξελίξεις με τα δύο ειδικά δικαστήρια που βρίσκονται σε εξέλιξη. Μάλιστα, στο επίκεντρο της κόντρας έχει βρεθεί και η ίδια η διαδικασία που ακολουθείται στη Βουλή, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση δεν σταματά να καταγγέλλει το σφιχτό χρονοδιάγραμμα.

Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν πως η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Βουλής «κατάφεραν να ευτελίσουν έναν ακόμα θεσμό της Δημοκρατίας, τη Βουλή των Ελλήνων», καθώς, όπως λένε, «με μεθοδεύσεις και μεταμεσονύκτιους τακτικισμούς κουρέλιασαν τον κανονισμό της Βουλής που προβλέπει τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για τη συνταγματική εκτροπή της παγίδευσης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων».

Στην Ιαπωνία

Πράγματι, προκειμένου να προλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναχωρήσει νωρίς σήμερα για την Ιαπωνία -αυτή είναι η επίσημη δικαιολογία που προβάλλεται από τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου-, οι συνεδριάσεις διαρκούν έως τις 3 τα ξημερώματα, ενώ σήμερα οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών θα αρχίσουν νωρίς το μεσημέρι. Αυτό σημαίνει εκ των πραγμάτων πως δεκάδες βουλευτές δεν θα προλάβουν να πάρουν τον λόγο σήμερα, παρόλο που έχουν γραφτεί στον κατάλογο των ομιλητών.

Σημειωτέον πως έχουν γραφτεί συνολικώς πάνω από 180 βουλευτές, ενώ έχει παρέμβει από το βήμα ήδη από χθες και προχθές σχεδόν το σύνολο των υπουργών. Ηδη από χθες, πάντως, δόθηκε στην Ολομέλεια μια πρόγευση για το τι θα επακολουθήσει σήμερα, καθώς οι υπουργοί και οι βουλευτές δεν σταμάτησαν να κοντράρονται εφ’ όλης της ύλης. Το μενού περιελάμβανε και τις εκλογές, με τον Μάκη Βορίδη να έρχεται σε αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογική διαδικασία. «Θέτετε ζήτημα ακεραιότητας εκλογικής διαδικασίας; Είστε αλά Τραμπ; Θα έχουμε αυτή τη συζήτηση μετά τις εκλογές; Γιατί η εκλογική διαδικασία διεξάγεται χωρίς να αμφισβητηθεί ποτέ στη μεταπολίτευση.

Θέτετε τέτοιο ζήτημα; Να το ακούσω τώρα, για να καθαρίσουμε το τοπίο» είπε αρχικώς ο υπουργός Εσωτερικών, καλώντας τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσουν εάν πιστεύουν ότι ενδέχεται να υπάρξει παρέμβαση στο αποτέλεσμα των επικείμενων εθνικών εκλογών, λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών. Οταν βουλευτές τού ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν θετικά από τα έδρανα, ο Μάκης Βορίδης επιτέθηκε στην Κουμουνδούρου, λέγοντας «καταλάβατε πώς θα εξηγήσει ο Τσίπρας την επερχόμενη ήττα; Εχετε υπονομεύσει όλους τους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη, τις Ανεξάρτητες Αρχές, τη λειτουργία της ΕΥΠ, τώρα και την εκλογική διαδικασία. Είστε άξιοι της μοίρας σας πραγματικά».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, την απάντηση έδωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, καταγγέλλοντας πως «η προσπάθεια επί τρία χρόνια που κάνετε -εσείς, κ. Βορίδη, το έχετε πει ευθαρσώς, είναι να μπουν εμπόδια θεσμικά για να μην υπάρξει ξανά αριστερή κυβέρνηση. Ολη η προσπάθεια γίνεται με εταιρίες και μεθόδους Τραμπ και Μπάνον για να υπάρξει επιρροή εξωθεσμική και μεταδημοκρατική, όχι για να αλλάξει το αποτέλεσμα. Δεν θα σας περάσει». Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση δεν εστίασε μόνο στις υποκλοπές, καθώς η βεντάλια άνοιξε και σε όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας «ομολογία πολιτικής αποτυχίας» και «ύστατη πράξη πολιτικής απελπισίας», υποστηρίζοντας πως «διαχειριζόμαστε τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση, την ώρα που εσείς φέρατε σε αυτό το σημείο τη ΔΕΗ». Ο ίδιος υποστήριξε πως η τιμή του φυσικού αερίου σήμερα έχει μειωθεί και είναι η μικρότερη τιμή των τελευταίων μηνών, αλλά και πως η Ελλάδα είναι στις φθηνότερες ευρωπαϊκές χώρες στα τιμολόγια ρεύματος, ισχυρισμός ο οποίος προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που φώναζαν από τα έδρανα.

Οσο για τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή, υποστήριξε «εμείς μιλάμε με συγκεκριμένα έργα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με αντιπολιτευτική μιζέρια». Δεν έλειψε η κριτική του Κώστα Καραμανλή για την υπόθεση Καλογρίτσα, καθώς, όπως κατήγγειλε, «το πολύπαθο έργο της Πατρών – Πύργου κινδύνευσε να μη γίνει ποτέ. Το σπάσατε σε κομμάτια και το επαναπροκηρύξατε για να προικίσετε εργολάβο και να τον κάνετε καναλάρχη. Τώρα τον έχετε απέναντί σας, και οι αποκαλύψεις στο ειδικό δικαστήριο».


Η ώρα της ευθύνης!

Η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή δεν είναι απλώς κρίσιμη. Είναι ιστορική. Θα αποδείξει αν ο κ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ κατάφεραν να αλώσουν την παράταξη της Ν.Δ. σε τέτοιο βαθμό, που να γίνονται ανεκτές ακόμα και αντιδημοκρατικές πρακτικές που παραπέμπουν σε παρακράτος. Θα αποδείξει αν κάμφθηκε κάθε απόπειρα αντίστασης στη λαίλαπα του μητσοτακισμού, η οποία πιθανότατα θα στοιχειώνει για χρόνια την ιστορική συντηρητική παράταξη της αλήθειας και των αγώνων. Θα αποδείξει αν υπάρχουν ακόμα βουλευτές με συναίσθηση του βάρους της ευθύνης που κουβαλούν.

Η δικαιολογία όσων τελικά στηρίξουν με την ψήφο τους τον «κοριό» κ. Μητσοτάκη θα είναι πιθανότατα «δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοιο δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ». Σεβαστό. Ομως σήμερα κρίνεται αν η χώρα θα συνεχίσει να ανέχεται τακτικές μαφίας ή αν θα επιστρέψει στη δημοκρατική ομαλότητα. Το διακύβευμα υπερβαίνει τους κομματικούς συμψηφισμούς.

Η παράταξη της Ν.Δ. έβαζε πάντα πάνω απ’ όλα το χρέος και το εθνικό συμφέρον. Σήμερα, αυτό το χρέος επιβάλλει να μπει τέλος στις σκοτεινές μεθοδεύσεις που κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και αλλοιώνουν το πολίτευμα. Ολα τα άλλα είναι δευτερεύοντα.

Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης και της αξιοπρέπειας.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα