Το ΠΑΣΟΚ σε νέα βαθιά κρίση: Το θολωμένο μυαλό του Ανδρουλάκη

Ο «άγνωστος X», οι ασάφειες και η θολούρα Ανδρουλάκη!

Στην πρώτη Κυριακή των εκλογών στοιχηματίζει όλα τα λεφτά του ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Η πρώτη Κυριακή είναι η ημερομηνία-κλειδί για να πετύχουμε όσα λέω. Αν μας οδηγήσουν σε αστάθεια, τότε δυστυχώς θα αλλάξει το περιβάλλον των πολιτικών αποφάσεων» δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης μιλώντας στον ΕΡΤ.

Στόχος του, όπως ανέφερε, η επίτευξη διψήφιου ποσοστού, που θα του δώσει τη δυνατότητα να διαπραγματευθεί με «άλλον αέρα» τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και με επικεφαλής -χωρίς να το λέει ούτε και σαν υπαινιγμό- προφανώς τον ίδιο. «Αν δεν έχουμε ισχυρό διψήφιο ποσοστό, ο ελληνικός λαός δεν θα μας δώσει την εντολή την οποία ζητώ να πάμε σε αυτό το στάδιο. Ο λαός αποφασίζει. Δεν μπορεί να σου λέει ο λαός ότι δεν σε θέλει στην κυβέρνηση και εσύ να προσπαθείς να μπεις με το στανιό» είπε.

Οι Μητσοτάκης – Τσίπρας, κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έχουν δοκιμαστεί και, σε περίπτωση που υποχωρήσουν εκλογικά, θα πρέπει να παραμερίσουν ώστε να αναλάβει μια κυβέρνηση που θα αποτελείται αμιγώς από πολιτικά πρόσωπα.

«Ισχυρό ΠΑΣΟΚ»

Στην ερώτηση για το πρόσωπο του πρωθυπουργού απάντησε: «Η απόφασή μου είναι ότι δεν μπορεί να μην είναι πολιτικό, όπως αυτά που διαβάζω και διαχέονται κυρίως από το Μέγαρο Μαξίμου για να ενοχοποιήσει και να φτιάξει σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Απαντώ σε αυτά τα σενάρια με έναν τρόπο: Τα πολιτικά πρόσωπα είναι αυτά που θα μπορούσαν να εκφράσουν ένα φιλόδοξο προγραμματικό σχέδιο». Η επιλογή των πολιτικών προσώπων, προσέθεσε, θα εξαρτηθεί από τη δύναμη των κομμάτων. «Γι’ αυτό ζητώ ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, που μπορεί να δώσει κύρος στα υπουργεία -γιατί δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός, είναι και τα κρίσιμα υπουργεία-, να έχουν πρόσωπα υψηλής κατάρτισης, αξιοπιστίας και ήθους, να είναι φορείς της διαφάνειας» ανέφερε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., που επιτέθηκε με πρωτοφανή δριμύτητα κατά του Κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «αυτός είναι το βαθύ κράτος στη χώρα», ξεκαθάρισε ότι στόχος του είναι «να έχουμε ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, μια ισχυρή δημοκρατική παράταξη, με το πρόγραμμα που έχω παρουσιάσει.

Για μια εποχή όπου η ανανέωση δεν είναι απλά μια ατάκα ή ένα ηλικιακό χαρακτηριστικό, αλλά θα σηματοδοτήσει την ανανέωση του πολιτικού ήθους. Χρειαζόμαστε ένα νέο πολιτικό ήθος.

Οι πολιτικοί να σηκώνουν την ευθύνη. Να έχουμε συνέπεια λόγων και πράξεων. Η κρίση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού προς τους πολιτικούς είναι τεράστια. Δεν τραβάει άλλο. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει. Δεν θα αποφασίσει κανείς στο παρασκήνιο, ούτε πολιτικοί ούτε ολιγάρχες. Ο λαός θα ψηφίσει και, εγώ προσωπικά, με αίσθημα ευθύνης, θα αναλάβω τις πρωτοβουλίες που πρέπει να έχουμε και σταθερότητα και προοπτική μόνο από την πρώτη Κυριακή». Αναφορικά με τα σενάρια αποστασίας, προέβλεψε ότι «αν ο Μητσοτάκης θέλει να μιμηθεί τον πατέρα του, θα αποτύχουν παταγωδώς. Διότι η Ελλάδα είναι στο 2023 και όχι στο 1965».


Καυστικές αναφορές από όλα τα κόμματα

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό έβαλε η πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για ορισμό τρίτου πολιτικού προσώπου ως πρωθυπουργού, πέραν του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, μετά τις επικείμενες εκλογές. «Η θέση του κ. Ανδρουλάκη είναι θεσμικά ασεβής και πολιτικά εξωφρενική, πρόκληση στην κοινή λογική και πρόκληση στη δημοκρατική τάξη» ήταν το σχόλιο του Γιάννη Οικονόμου στις δηλώσεις Ανδρουλάκη.

Οπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «το ψηφίστε και πρωθυπουργός θα είναι ο άγνωστος Χ δεν είναι σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική στάση». Η συγκεκριμένη δήλωση του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ έτυχε σκληρής κριτικής από την Κουμουνδούρου, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να κάνει λόγο για «αδιέξοδη στρατηγική».

Την ίδια ώρα, ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ πως επιμένει στη λογική των ίσων αποστάσεων μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο κ. Ανδρουλάκης λέει πως μπορεί να συγκυβερνήσει και με τους δύο».

«Αλισβερίσια»

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ έκανε λόγο για «αλισβερίσια» που συντελούνται για την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ σε ρόλο «μπαλαντέρ». «Δεν περίμενα να είναι η τόση απελπισία που έχει πιάσει το πολιτικό σύστημα της χώρας, ώστε ο κ. Ανδρουλάκης να προτείνει, πριν από τις εκλογές και παραβιάζοντας τις εκλογές, πρόσωπο κοινής αποδοχής για κυβερνήτη. Δηλαδή, λέει “ναι” σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. α λα καρτ. Αλλά το θέμα είναι, ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης που δεν θέλει ή δεν μπορεί να κυβερνήσει; Ιδού η απορία» ήταν το σχόλιο του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου. Τέλος, καυστική ήταν και η αναφορά του ΜέΡΑ25.


Όργιο ονοματολογίας μετά τη συνέντευξη

Η αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ πως θα προτείνει ως πρωθυπουργό ένα πολιτικό πρόσωπο πέρα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα φούντωσε τα σενάρια για το ποιο πολιτικό πρόσωπο θα είναι αυτό που θα προτείνει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ενα από τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι αυτό του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου, όπως έχει αποκαλύψει από την προηγούμενη Κυριακή η «κυριακάτικη ΕΣΤΙΑ».

Από εκεί και πέρα, άλλο ένα όνομα που παίζει δυνατά είναι αυτό του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος χαίρει της εκτίμησης τόσο της σημιτικής πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ. Από το κάδρο των υποψηφίων δεν θα μπορούσε να λείπει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, του οποίου πολιτικό τέκνο είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά και αυτό του πρώην -και μοιραίου- πρωθυπουργού της χώρας Γιώργου Παπανδρέου.


Ντόρα Μπακογιάννη: Η χρυσή εφεδρεία για το σύστημα εξουσίας

Από τα ονόματα που ακούγονται για τον επόμενο… πρωθυπουργό κοινής αποδοχής δεν θα μπορούσε να λείπει και το όνομα της Ντόρας Μπακογιάννη. Η ίδια μπορεί να μην έπεισε ποτέ τη βάση της Ν.Δ. πως μπορεί να ηγηθεί του κόμματος και το εγχείρημά της με τη Δημοκρατική Συμμαχία το 2010 να είχε πάει άπατο, όμως για το σύστημα εξουσίας της χώρας παραμένει ένα από τα πλέον αγαπημένα παιδιά και μια χρυσή εφεδρεία.

Το προφίλ της, εξάλλου, ως ειλικρινούς και μεταρρυθμίστριας πολιτικού φιλοτεχνείται με συνέπεια στα χρόνια της κρίσης από πολλές πλευρές. Το σενάριο που θέλει την Ντόρα επόμενη πρωθυπουργό μοιάζει με επιστημονικής φαντασίας, όμως στην Ελλάδα τίποτα δεν είναι απίθανο.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα