Ο Λεωνίδας Καβάκος, αυτή τη φορά αποκλειστικά στο πόντιουμ, και η Φιλαρμόνια Ορχήστρα συναντιούνται στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών το Σάββατο 9 Μαΐου, στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», σε μια μεγάλη συμφωνική βραδιά με σολίστ τον διακεκριμένο βιολοντσελίστα Κίαν Σόλτανι.
Ενα πρόγραμμα αφιερωμένο στον ρομαντισμό, που αναδεικνύει τρεις διαφορετικές γενεές δημιουργών και τρεις διακριτές εκφραστικές διαδρομές, με έργα Ντβόρζακ, Σούμαν, Μπραμς, τριών δημιουργών που συνδέονται, όχι μόνο ιστορικά, αλλά και βαθιά καλλιτεχνικά, σε μια αλυσίδα διαδοχής και αλληλοαναγνώρισης. Ο Σούμαν διέκρινε στον νεαρό Μπραμς τον διάδοχο του Μπετόβεν, ενώ ο ώριμος Μπραμς αναγνώριζε στο έργο του Ντβόρζακ μια νέα, ισχυρή φωνή.
Η συναυλία ανοίγει με την Εισαγωγή στην όπερα Βάντα του Αντονίν Ντβόρζακ, ένα έργο γεμάτο ρυθμική ενέργεια και δραματική ένταση, εμπνευσμένο από τον θρύλο της ηρωικής πριγκίπισσας που θυσιάζεται για τον λαό της. Ακολουθεί το Κοντσέρτο για βιολοντσέλο του Ρόμπερτ Σούμαν, ένα από τα πρώτα μεγάλα έργα του είδους μετά τον Χάυντν, στο οποίο ο σολίστας δεν επιδεικνύει απλώς δεξιοτεχνία, αλλά συνομιλεί ουσιαστικά με την ορχήστρα.
Ο Κίαν Σόλτανι, με τον ζεστό ήχο και τη βαθιά εκφραστικότητα της ερμηνείας του, αναδεικνύει τον λυρικό και αφηγηματικό χαρακτήρα του έργου. Το πρόγραμμα κορυφώνεται με την Πρώτη Συμφωνία του Γιοχάννες Μπραμς, έργο που έχει χαρακτηριστεί «Δεκάτη του Μπετόβεν».
Σε μια εποχή όπου κυριαρχούσε η προγραμματική μουσική ο Μπραμς επιλέγει την επιστροφή στις καθαρές μορφές της «απόλυτης» μουσικής, δημιουργώντας ένα έργο μεγάλης εσωτερικής συνοχής και δραματικής έντασης. Ο Λεωνίδας Καβάκος, με τη χαρακτηριστική του προσήλωση στη δομή και την εσωτερική αρχιτεκτονική των έργων, συναντά τον πλούσιο και βελούδινο ήχο της Philharmonia Orchestra.




