Τροπολογία-ντροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Με φωτογραφική ρύθμιση που έχει φόντο τις υποκλοπές, απειλεί με φυλάκιση τους επικεφαλής των ανεξάρτητων Αρχών

Επιχείρηση φίμωσης των ανεξάρτητων Αρχών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία στο παρά πέντε του κλεισίματος της Βουλής απειλεί, εμμέσως πλην όμως πολύ σαφώς, τον επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστο Ράμμο εξαιτίας της καταφανούς προσπάθειάς του να ρίξει φως στη δυσώδη υπόθεση των υποκλοπών.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που προκάλεσε ήδη την οργή της αντιπολίτευσης, τα μέλη των ανεξάρτητων Αρχών δεν διώκονται ποινικά για πράξεις ή παραλείψεις τους, εκτός εάν ενήργησαν με δόλο ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών, μια διατύπωση απολύτως φωτογραφική για τον κ. Ράμμο και πιθανώς και για άλλες ανεξάρτητες Αρχές, όπως την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Μάλιστα, λόγω του πυρ ομαδόν, η κυβέρνηση άφηνε χθες να διαρρεύσει πως θα αποσύρει την αναφορά σε παραβίαση του απορρήτου, ωστόσο τα περί δόλου θα παραμείνουν, επομένως η ουσία της ρύθμισης σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει. Οι σχετικές πληροφορίες μένει να επιβεβαιωθούν σήμερα.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας, υποστηρίζεται ότι με τη ρύθμιση θωρακίζονται τα μέλη των Αρχών τους από δικαστικές ενέργειες εναντίον τους, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως η κυβερνώσα παράταξη απειλεί τον Χρήστο Ράμμο. Η διάταξη κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το τελευταίο που θα περάσει πριν από την κάλπη, και -όπως αναφέρει- τα μέλη των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων Αρχών και το προσωπικό τους, με οποιαδήποτε έννομη σχέση, «δεν υπέχουν αστική ευθύνη έναντι οποιουδήποτε τρίτου για πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Ευθύνονται μόνο έναντι του Ελληνικού Δημοσίου για πράξεις ή παραλείψεις τους από δόλο ή βαρεία αμέλεια», ενώ, όπως αναφέρεται στο επίμαχο σημείο, «δεν εξετάζονται ούτε διώκονται ποινικά για πράξεις ή παραλείψεις τους για έκφραση γνώμης, υποβολή εισήγησης, πρόταση που διατύπωσαν ή απόφαση που έλαβαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εκτός αν ενήργησαν με δόλο ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης είναι ήδη οξύτατες, με τον ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του αρμόδιου τομεάρχη Θεόφιλου Ξανθόπουλου, να καταγγέλλει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «τρέμοντας κάθε είδους αποκάλυψη για τη δράση του στην υπόθεση των υποκλοπών, όχι τυχαία διατηρεί και επισείει ως απειλή τη δυνατότητα ποινικής δίωξης για πράξεις παραβίασης απορρήτου, ακόμη κι αν όταν έχουν γίνει από αμέλεια. Ο κ. Μητσοτάκης μάταια παλεύει να καλύψει τα ίχνη του εγκλήματος».

Οσο για το ΠΑΣΟΚ, η Νάντια Γιαννακοπούλου δήλωσε πως «έναν μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές η κυβέρνηση στοχοποιεί και πάλι τα μέλη των ανεξάρτητων Αρχών».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα