Επιμένει ο Δένδιας να θέτει θέμα Χάγης

Ο ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του έθεσε επί τάπητος όλα τα δεδομένα που εξετάζουν στο Μαξίμου για την επόμενη μέρα στα ελληνοτουρκικά

Φουλ… του διαλόγου και στο βάθος Χάγη. Αυτό φαίνεται πως είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τα Ελληνοτουρκικά σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανεκλέγει πρωθυπουργός της χώρας. Αυτό κατέστη εμφανές και στη χθεσινή συνέντευξη που έδωσε ο Νίκος Δένδιας σε τηλεοπτικό σταθμό, όπου στην πραγματικότητα έθεσε επί τάπητος όλα τα δεδομένα και τις μεταβλητές που εξετάζουν στο Μαξίμου για την επόμενη μέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Θα ήταν εγκληματικό λάθος η Ελλάδα να μην τείνει χείρα φιλίας ανάλογη της χείρας φιλίας που αυτή τη στιγμή τείνει η Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας, εξηγώντας πως αυτή η αλλαγή στάσης από την Αγκυρα πρέπει να αξιοποιηθεί από την ελληνική διπλωματία. Σημείωσε, ωστόσο, πως «οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, όμως προσεκτικοί και όχι αφελείς».

Μέσα σε αυτό το γενικευμένο κλίμα αισιοδοξίας που έχει διαπεράσει την κυβέρνηση από την αλλαγή τακτικής της Αγκυρας, ο Νίκος Δένδιας δεν άργησε να μιλήσει και για την περιβόητη πλέον προσφυγή στη Χάγη. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών είπε χαρακτηριστικά πως η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προϋποθέτει συνεννοήσεις και κατανοήσεις με την Αγκυρα, εγείροντας έτσι ερωτήματα.

Σημείωσε επίσης ότι η άτυπη κατανόηση μεταξύ των δύο πλευρών μπορεί μετεκλογικά να οδηγήσει σε προσπάθεια επανέναρξης σοβαρού διαλόγου για να βρούμε λύση στη διαφορά μας. «Πριν από τους σεισμούς υπήρχε απλώς προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε ακραία ενδεχόμενα κατά την προεκλογική περίοδο. Δεν υπήρχε κλίμα για σοβαρό διάλογο, γιατί είχαμε θέσει ως όρο να σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα» ανέφερε.

Ο Νίκος Δένδιας δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στην Κύπρο, τονίζοντας πως οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια της Αγκυρας εις βάρος της Λευκωσίας θα έχει άμεσες επιπτώσεις στα Ελληνοτουρκικά. «Η Κύπρος δεν κείται μακράν, αν συμβεί κάτι στην Κύπρο, είναι προφανές ότι θα δηλητηριάσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» είπε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πως η συζήτηση για τον ενεργειακό πλούτο της ανατολικής Μεσογείου δεν μπορεί να γίνει ερήμην της Κύπρου.

Αυτό που πλέον γίνεται κατανοητό διά γυμνού οφθαλμού είναι πως η κορυφή της πυραμίδας στην ελληνική εξωτερική πολιτική είναι έτοιμη να αξιοποιήσει το -πρόσκαιρα- καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ώστε να υπάρξει μια διευθέτηση των διαφορών των δύο χωρών στα ζητήματα των θαλάσσιων ζωνών. Το μεγάλο ερώτημα είναι όμως ένα: Πόσα βήματα είναι έτοιμη να κάνει η εκάστοτε κυβέρνηση ώστε να έρθει σε συμφωνία με την Αγκυρα;

Ο Νίκος Δένδιας την Παρασκευή δήλωσε πως έχει ένα σχέδιο έτοιμο, το οποίο αποκάλυψε πως θα δώσει στον πρωθυπουργό την επομένη των εκλογών. Ο λαός όμως οφείλει να γνωρίζει πριν οδηγηθεί στις κάλπες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα