Προκλητική ρητορική από τον Τσαβούσογλου

Μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο είπε πως, εάν τα προβλήματα με την Ελλάδα δεν επιλυθούν με διάλογο, τότε δεν αποκλείεται να ξεσπάσει ένταση

Με την προεκλογική περίοδο να έχει φτάσει στο πικ της, καθώς την ερχόμενη Κυριακή ανοίγουν οι κάλπες στην Τουρκία, η ρητορική κυβέρνησης και αντιπολίτευσης οξύνεται, με σκοπό να συσπειρωθούν τα κομματικά ακροατήρια. Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο δίκτυο Haberturk, επανήλθε στην προκλητική ρητορική του ως προς την Αθήνα και είπε πως εάν τα προβλήματα με την Ελλάδα δεν επιλυθούν με τον διάλογο, τότε δεν αποκλείεται να ξεσπάσει ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες. Αναφερόμενος στις τουρκικές εκλογές ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «πάντα θα υπάρχουν συναισθηματικές προσεγγίσεις σε ατμόσφαιρα εκλογών, αλλά αυτές οι εκλογές είναι πολύ κρίσιμες. Υπάρχουν διαφορετικά συναισθήματα τους πρώτους μήνες, αλλά όταν πλησιάζει το τέλος, όταν αυτό αξιολογείται με τη λογική, αυξάνεται η στήριξη στον κ. Ερντογάν για την πατρίδα και το έθνος μας».

Λίγες ώρες νωρίτερα, θέλοντας να δώσει απάντηση στο άρθρο του «Economist», ο Τσαβούσογλου μίλησε για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, εκτιμώντας πως οι Δυτικοί «θέλουν να έχουν την Τουρκία υπό τον έλεγχό τους, γι’ αυτό κι αυτά τα πρωτοσέλιδα. Τα ίδια επιχείρησαν να κάνουν στον Ορμπαν. Η αντιπολίτευση μας κατηγορεί συνέχεια. Κάνεις ένα κανονικό βήμα, σου λέει γιατί το έκανες. Προκαλείται κάποια ένταση, σου λέει γιατί υπάρχει ένταση.

Στα ζητήματα του Αιγαίου υπάρχει το θέμα του καθεστώτος των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών, τα νησιά και οι νησίδες, όπως και ο εναέριος χώρος. Το έχω πει στην ομιλία μου στο Κοινοβούλιο» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, προσπαθώντας να συνδέσει την κριτική που δέχεται ο Ερντογάν με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και τα κέντρα από το εξωτερικό που θέλουν το κακό της Τουρκίας. Ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών όμως έθεσε και ο υποψήφιος πρόεδρος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

«Η τουρκική κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για τα νησιά που στρατιωτικοποιεί η Ελλάδα» τόνισε ο Κιλιτσντάρογλου σε βίντεο της προεκλογικής εκστρατείας του. «Εδώ έφτασαν στο σημείο την άμυνα και τον στρατό του λαού να τα κάνουν όργανο της προεκλογικής τους προπαγάνδας. Εχετε ξαναδεί ποτέ να έχει χρησιμοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο η αμυντική μας βιομηχανία;» διερωτήθηκε, αφήνοντας σαφείς αιχμές για το γεγονός πως το νέο πλοίο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μετατράπηκε σε προεκλογικό όχημα του κυβερνώντος κόμματος! «Αυτό είναι αδιανόητο! Μιλάμε για αμυντική βιομηχανία που ανήκει στο έθνος» κατέληξε ο Κιλιτσντάρογλου.

Βέβαια, ο προεδρικός υποψήφιος κρατάει πιο χαμηλά τους τόνους στα εθνικά θέματα. Οπως είπε, «ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου έδειξε πόσο αλληλένδετη είναι η μοίρα Ελλάδας και Τουρκίας». «Επιθυμούμε να αναβιώσουμε τις ενταξιακές συνομιλίες, αλλά και να βελτιώσουμε τα νομικά και ρυθμιστικά πρότυπα, καθώς και να εισάγουμε σταθερότητα, αμοιβαία εμπιστοσύνη και κατανόηση στις σχέσεις μας» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Ε.Ε. και ιδιαίτερα την Ελλάδα, διαμήνυσε ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα