Πακέτο μέτρων 2 δισ. για φοροελαφρύνσεις

Θα περιλαμβάνει το σύνολο των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Πολλές παρεμβάσεις αφορούν το 2024

Αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, που θα ξεκινήσουν να συζητούνται μετά τα μέσα της εβδομάδας, με στόχο να ψηφιστούν το ερχόμενο Σάββατο, το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά έναν αγώνα δρόμου για να καταθέσει στη Βουλή το πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο. Φιλοδοξία της νέας ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ είναι το σχέδιο νόμου να ψηφιστεί πριν από το κλείσιμο της Βουλής τον Αύγουστο για τις θερινές διακοπές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνεται το σύνολο των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, οι περισσότερες εκ των οποίων θα αφορούν το 2024. Το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων θα κινηθεί στην περιοχή των 2 δισ. ευρώ και θα αφορά πάνω από 3.000.000 νοικοκυριά. Ενα μέρος της παρέμβασης, όμως, θα αφορά το 2023 και θα σχετίζεται με το market pass.

Συγκεκριμένα, στα φετινά μέτρα θα περιλαμβάνεται -πιθανότατα- η επέκταση του market pass για τρεις συν δύο μήνες, έτσι ώστε να φτάσει η χορήγησή του έως το τέλος του έτους. Το μέτρο λήγει τον Ιούλιο, με τις πληρωμές να ολοκληρώνονται μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Αρχικά θα δοθεί παράταση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, με πιθανά διευρυμένα κριτήρια, αριθμό δικαιούχων και ποσών, και εν συνεχεία, εφόσον οι ίδιοι λόγοι υφίστανται, θα δοθεί νέα δίμηνη παράταση έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2024.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχει δοθεί παράταση μέχρι τέλους του έτους τόσο στο μέτρο με το καλάθι του νοικοκυριού όσο και στο μέτρο του μέγιστου περιθωρίου κέρδους για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας.

Τα μέτρα που πιθανότατα θα περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που θα τεθεί άμεσα σε διαβούλευση, είναι τα εξής:

• Αύξηση αφορολογήτου: Θα αυξηθεί κατά 1.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με παιδιά από την 1η Ιανουαρίου 2024. Με βάση τα παραπάνω, το αφορολόγητο όριο για φορολογουμένους χωρίς παιδιά παραμένει στα 8.633 ευρώ, για οικογένειες με ένα παιδί αυξάνεται από τα 9.000 ευρώ στα 10.000 ευρώ, με δύο παιδιά από τα 10.000 στα 11.000 ευρώ κ.λπ. Το ετήσιο όφελος είναι 90 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί και 220 ευρώ για οικογένειες με περισσότερα παιδιά.

• ΕΝΦΙΑ: Θα προβλέπεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.

• Νέο μισθολόγιο: Αλλαγές σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια θα επιφέρει το νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους, με έμφαση στα χαμηλότερα (στους εισαγωγικούς μισθούς), αλλά και στις θέσεις ευθύνης, στους ενστόλους και στα μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό).

• Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Αύξηση από 1/1/2024 κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Θα διαμορφωθεί στα 216 ευρώ, από 200 ευρώ που είναι σήμερα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό. Συγκεκριμένα, όσοι παίρνουν σήμερα 200 ευρώ θα λάβουν 216 ευρώ, όσοι παίρνουν 300 ευρώ θα πάρουν 324 ευρώ, ενώ όσοι παίρνουν σήμερα 400 ευρώ τον μήνα θα λάβουν 432 ευρώ από 1/1/2024.

• Επίδομα μητρότητας: Αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Από τους 4 μήνες θα διαμορφωθεί στους 9 μήνες, στο ύψος του κατώτατου μισθού (από 150 έως 200 ευρώ που είναι σήμερα).

• Μηδενική συμμετοχή σε φαρμακευτική δαπάνη: Μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.

• Youth pass: Θα χορηγείται στους νέους που ενηλικιώνονται, με έτος πρώτης εφαρμογής το 2024. Δικαιούχοι θα είναι, κάθε χρόνο, οι νέοι που θα συμπληρώνουν την ηλικία των 18 και 19 ετών, οι οποίοι υπολογίζονται σε 200.000 ετησίως. Το voucher των 150 ευρώ θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις του τουριστικού και πολιτιστικού κλάδου, καθώς και σε μεταφορές.

• Οικογενειακή παροχή: Αύξηση της οικογενειακής παροχής για τους δημοσίους υπαλλήλους. Το επίδομα για ένα παιδί θα αυξηθεί από τα 50 στα 70 ευρώ, για δύο παιδιά από τα 70 στα 120 ευρώ, για τρία παιδιά στα 170 ευρώ και για τέσσερα παιδιά στα 220 ευρώ.


Κυρανάκης: Ψηφιοποίηση μεταβιβάσεων στα ακίνητα

Η ψηφιοποίηση στις μεταβιβάσεις ακινήτων, που θα ανακουφίσει τους ιδιοκτήτες, καθώς η τωρινή διαδικασία είναι πολύπλοκη και γραφειοκρατική, είναι βασική προτεραιότητα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με τον υφυπουργό Κώστα Κυρανάκη.

Αναφερόμενος σε χθεσινές δηλώσεις για τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση για τη συνέχιση της ψηφιακής μετάβασης, έδωσε έμφαση σε τρεις τομείς: Πρώτος τομέας, αυτός της ψηφιοποίησης στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Γι’ αυτό το έργο είπε ότι ήδη έχουν γίνει τα πρώτα βήματα, τα οποία θα εντατικοποιηθούν στην πορεία, και έφερε ως παράδειγμα τα κτηματολογικά γραφεία, στα οποία οι πολίτες ταλαιπωρούνται και για τα οποία έχει τεθεί ως στόχος να ψηφιοποιηθούν και να πάψει να υπάρχει η κλασική εικόνα με τους χιλιάδες φακέλους.

Επόμενος τομέας, όπως είπε στον ΑΝΤ1, είναι αυτός της Υγείας, με το MyHealth, έναν φάκελο μέσα στον οποίο θα υπάρχουν όλα όσα αφορούν την υγεία ενός ασθενούς και θα είναι διαθέσιμα μέσα σε μια εφαρμογή στο κινητό του. Κι επειδή είναι εύλογο να ανακινηθεί θέμα προσωπικών δεδομένων, ο κ. Κυρανάκης διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχει πλήρης προστασία των προσωπικών δεδομένων του πολίτη και η άδεια για πρόσβαση θα δίνεται από τον ίδιο όπου επιθυμεί. Αναφέρθηκε, επίσης, στην επέκταση των ψηφιακών ραντεβού για εξετάσεις, με τον τρόπο που γίνονταν τα ραντεβού για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Ως τρίτη προτεραιότητα ανέφερε το gov.gr, για το οποίο, όπως είπε, υπάρχει η φιλοδοξία, αφενός, να συμπεριλάβει ακόμα περισσότερες υπηρεσίες και, αφετέρου, να γίνει ακόμα πιο εύκολη η χρήση του και η πρόσβαση σε αυτό.


Σχεδιασμένη μεθόδευση για να καταργήσουν την ενοχλητική ΑΔΑΕ

Οργιάζουν οι φήμες περί επικείμενης συγχώνευσης της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών με την Αρχή Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων. Η προαναγγελία της νέας κυβέρνησης για την ψήφιση στη Βουλή της επικαιροποίησης του νομοσχεδίου για το λεγόμενο επιτελικό κράτος έχει φουντώσει τις συζητήσεις στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εντάξει την επίμαχη διάταξη σε αυτό το σχέδιο νόμο.

Η συγχώνευση των δύο ανεξάρτητων Αρχών είναι μια κίνηση την οποία προετοιμάζει η κυβέρνηση ήδη από την προηγούμενη θητεία της. Ο λόγος είναι βεβαίως η ενασχόληση τόσο του Χρήστου Ράμμου, επικεφαλής της ΑΔΑΕ, όσο και του Κωνσταντίνου Μενουδάκου, προέδρου της ΑΠΠΔ, με τη δυσώδη υπόθεση των παρακολουθήσεων πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών, η οποία η κυβέρνηση θα ήθελε όσο τίποτα άλλο να ξεχαστεί. Τα βλέμματα όλων, λοιπόν, στρέφονται στις επόμενες κινήσεις του υπουργείου Επικρατείας.

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός δήλωσε χθες πως μετά το φορολογικό νομοσχέδιο θα ακολουθήσει η ψήφιση της νομοθετικής πρωτοβουλίας για το λεγόμενο Επιτελικό II, η οποία, όπως ανέφερε, θα περιλαμβάνει τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, ένα κείμενο, σύμφωνα με τον Μάκη Βορίδη, «αρκετά ώριμο νομοπαρασκευαστικά, καθώς και συγκεκριμένες σημειακές παρεμβάσεις στον νόμο για το επιτελικό κράτος, όπως, για παράδειγμα, τον επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιακών γραμματέων».

Σημειωτέον πως στην πραγματικότητα το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, το πρώτο που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το καλοκαίρι του 2019, δεν ήταν παρά ένα πουκάμισο αδειανό. Κι αυτό διότι δεν οδήγησε πουθενά, ούτε και απέδωσε, καθώς στην ουσία κατά την προηγούμενη θητεία υπήρχαν υπερυπουργοί οι οποίοι έφερναν τα νομοσχέδια κατά δεκάδες στη Βουλή, που στην πράξη ούτε εφαρμόστηκαν ούτε και βοήθησαν τον τόπο. Σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος θα είναι κατά πάσα πιθανότητα το δεύτερο που θα ψηφιστεί λογικά στις αρχές Αυγούστου, λίγο προτού κλείσει η Βουλή για την καθιερωμένη θερινή ραστώνη.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα