ΣΥΡΙΖΑ: Βαρύ και μελαγχολικό κλίμα στην Κ.Ο.

Ψήφισαν τον Σ. Φάμελλο ως προσωρινό πρόεδρο και συμφώνησαν να προταθεί η Ολγα Γεροβασίλη για αντιπρόεδρος της Βουλής

Η χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που συγκλήθηκε με σχετική καθυστέρηση μετά την ορκωμοσία της νέας Βουλής, δεν είχε τίποτε πανηγυρικό. Οι προσεκτικοί παρατηρητές έβλεπαν ένα μουδιασμένο άθροισμα ετερόκλητων μονάδων, από τους ΑΝ.ΕΛ. και το ΠΑΣΟΚ μέχρι κάποια παλιά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι αμφίβολο αν προλαβαίνουν να καταλήξουν σε κοινή κοίτη και να διεκπεραιώσουν στοιχειωδώς τον βαρύ ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το μελαγχολικό κλίμα έσπασε κάπως το παρατεταμένο χειροκρότημα όλων των μελών, όταν ο προεδρεύων Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ανοίγοντας τη συνεδρίαση, απευθύνθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας: «Πρόεδρε, σε ευχαριστούμε για όλα».

Σε ατμόσφαιρα σύμπνοιας τα μέλη της Κ.Ο. ψήφισαν τον Σωκράτη Φάμελλο για προσωρινό πρόεδρο, όπως αποφάσισε την Κυριακή η πολιτική γραμματεία. Στην ίδια λογική εξέλεξε κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τους Νάσο Ηλιόπουλο, Νίκο Παππά και Θεοδώρα Τζάκρη. Χρέη γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα εκτελεί ο Διονύσης Καλαματιανός και διευθυντής, όπως και πριν, ορίστηκε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε να προτείνει για αντιπρόεδρο της Βουλής την Ολγα Γεροβασίλη και επίσης αποφάσισε να υπερψηφίσει την πρόταση της Ν.Δ. για πρόεδρο του Κοινοβουλίου τον Κώστα Τασούλα.

Υστερα από παρέμβαση Τσίπρα, συμφωνήθηκε να ζητηθεί αλλαγή της τρέχουσας χωροταξίας, όταν διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα κάθονταν οι εκπρόσωποι των «Σπαρτιατών». Κατά τη συνεδρίαση τέθηκε το θέμα της υποεκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, με 47 πλέον βουλευτές, γεγονός που σημαίνει, όπως ειπώθηκε, λιγότερη χρηματοδότηση και αριθμό συνεργατών και επιστημονικών συμβούλων, αλλά και αυξημένες στο εξής κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις.

«Θα είναι δίπλα μας»

«Θα σταθούμε όρθιοι και θα δουλέψουμε για την Ελλάδα που αξίζουν όλες και όλοι» υπογράμμισε στην πρώτη δήλωσή του ο Σωκράτης Φάμελλος. «Η οδυνηρή για όλες και όλους μας αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα ανέδειξε για ακόμη μια φορά το πολιτικό του μέγεθος, αλλά και τη δυνατότητά του να προχωρά σε πολιτικές τομές. Μας καλεί να συνεισφέρουμε όλοι και όλες στο επόμενο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που οφείλει να είναι νικηφόρο, και δεσμεύτηκε ότι ο ίδιος θα είναι δίπλα μας» τόνισε μεταξύ άλλων, ενώ δεσμεύτηκε ότι «όλα τα μέλη της Κ.Ο., με συντροφικότητα, θα σταθούμε όρθιοι και θα δουλέψουμε για την Ελλάδα που αξίζουν όλες και όλοι οι Ελληνες. Για να μετατρέψουμε τη συνέπεια και τη συλλογικότητά μας σε πλούτο».

Ακόμα υποσχέθηκε: «Θα συνεισφέρουμε, παράλληλα, στην ταχεία ανασυγκρότηση και ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που είναι αναγκαία σήμερα περισσότερο από ποτέ, για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της κοινωνίας που βάλλονται από την πολιτική που εφάρμοσε την προηγούμενη τετραετία και θα συνεχίσει να εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αλλά και για να διαμορφώσει την προοδευτική διέξοδο που χρειάζεται και αξίζει η Ελλάδα.

Οπως έκανε διαχρονικά, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα συνεχίσει να αγωνίζεται για όλους και όλες, για μία κοινωνία προόδου, με αξιοπρέπεια και αξιοκρατία, αλλά και τους νέους και τις νέες που ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο. Εχουμε υποχρέωση, επίσης, να υψώσουμε τείχος απέναντι στις σκοταδιστικές και μισαλλόδοξες απόψεις που βρήκαν, δυστυχώς, χώρο στο ελληνικό Κοινοβούλιο και να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, τα ατομικά δικαιώματα, το κράτος δικαίου και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Οφείλουμε ακόμη να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας και τους θεσμούς, που απαξιώθηκαν και υποβαθμίστηκαν την προηγούμενη τετραετία».


Η φυγή Τσίπρα αποσταθεροποίησε όλα τα εσωκομματικά στρατόπεδα

Η επόμενη μέρα βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να συμμαζέψει τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο Αλέξης Τσίπρας. Η απόφασή του να μη θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία ανακάτεψε αναπάντεχα την εσωκομματική τράπουλα σε τέτοιο βαθμό, ώστε να έχουν αποσταθεροποιηθεί όλα τα στρατόπεδα που θεωρούσαν μέχρι χθες ότι θα έχουν απέναντί τους έναν βολικό αντίπαλο.

Στη βαθύτερη κρίση, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έχει βυθιστεί το στρατόπεδο των λεγόμενων «προεδρικών», οι οποίοι είχαν ως σημείο αναφοράς τον Αλέξη Τσίπρα και τώρα έχουν χάσει τη γη κάτω από τα πόδια τους. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί, όπως επισημαίνει στη «δημοκρατία» έντιμο στέλεχος που παρακολουθεί με σύνεση τη μάχη από διακριτή απόσταση, «ότι αυτές τις ώρες «σφάζονται όλοι με όλους και κανείς δεν ξέρει τι του γίνεται»!

Στελέχη που εμφανίζονται ως πρωταγωνιστές της «δελφινομαχίας» ρωτήθηκαν χθες από τη «δημοκρατία» μετά την ορκωμοσία της νέας Βουλής, αλλά κανείς δεν ξεκαθάρισε τις προθέσεις του, αφήνοντας όμως να φανεί καθαρά ότι στο παρασκήνιο μαίνεται η μάχη των επιγόνων. Σε ένα νοσηρό κλίμα φατριασμών και λυσσαλέων ανταγωνισμών, έχει πάει περίπατο η διαβεβαίωση Τσίπρα ότι θα ηγηθεί της ενωτικής μετεκλογικής πορείας.

Κανένας δεν βγαίνει στο φως να μετρήσει το μπόι του, όπως παρατήρησε χθες και η Ολγα Γεροβασίλη, η οποία, γνωρίζοντας τι επρόκειτο να αντιμετωπίσει, είπε «απελθέτω απ’ εμού…» και προτίμησε να καταλάβει μια θέση εκ των αντιπροέδρων της Βουλής για να έχει το κεφάλι της ήσυχο.

Η προσπάθεια του Χ. Σπίρτζη για τη θέση του γραμματέα με τη βοήθεια Πολάκη – Νοτοπούλου φαίνεται να ναυαγεί. Και στην «Ομπρέλα» κανείς δεν ξέρει πού πάει το πράγμα. Υποψήφιοι από αυτήν την πλευρά εμφανίζονται οι Εφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης και Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τον τελευταίο να φαίνεται σχετικά απρόθυμος και τον Αλ. Χαρίτση να υποχωρεί σε περίπτωση που βγει μπροστά η κυρία Αχτσιόγλου, η οποία προκαλεί τον ανταγωνισμό της Ρένας Δούρου. Η (ανεπιβεβαίωτη ακόμα…) περίπτωση του Διονύση Τεμπονέρα έρχεται δυναμικά στο φως και όλοι προσπαθούν να την κάψουν με το επιχείρημα ότι δεν είναι καλή επιλογή η διαρχία.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα