Μητσοτάκης: Μέτρα στήριξης και αυξήσεις στο Δημόσιο

Στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή μετά τις εκλογές επικεντρώθηκε στις οικονομικές εξαγγελίες, με κυριότερη την παράταση του market pass και την καθιέρωση του youth pass των 150 ευρώ από τον Σεπτέμβριο

Με αιχμή του δόρατος την οικονομία και τα μέτρα στήριξης των πολιτών, αλλά και τη συνταγματική αναθεώρηση, την οποία εξήγγειλε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε την πρώτη του ομιλία στη Βουλή μετά τις εκλογές, η οποία τον βρίσκει κοινοβουλευτικά ενισχυμένο και με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο πρωθυπουργός ανέλαβε τη δέσμευση πως δεν θα διαψεύσει τις προσδοκίες των πολιτικών, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας πως «οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας». Πάντως, δεν έλειψαν οι «μπηχτές» προς την αντιπολίτευση, με αιχμή την Κουμουνδούρου, καθώς, όπως υποστήριξε, με τις εκλογές έκλεισε οριστικά ένας πολυετής κύκλος «διχασμού, ψέματος, άρνησης και τοξικότητας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικεντρώθηκε στις οικονομικές εξαγγελίες, με κυριότερη την παράταση του market pass για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την καθιέρωση του youth pass των 150 ευρώ από τον Σεπτέμβριο, καθώς και την εφαρμογή νέου μισθολογίου, με αυξήσεις στο Δημόσιο, από την Πρωτοχρονιά του 2024.

Την ίδια ώρα, κεντρικός στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του έτους, καθώς και η πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτου Μνημονίου. Ταυτόχρονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν λογικά πρωτογενή πλεονάσματα, μείωση του δημόσιου χρέους κάτω από το 40% έως το 2027, καθώς και υποχώρηση της ανεργίας στο 8%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ειδικά στους συνταξιούχους, οι οποίοι επλήγησαν όσον κανείς από το σπιράλ των Μνημονίων, προαναγγέλλοντας τη συνέχιση της εφάπαξ ενίσχυσης στο τέλος του έτους όσων συνεχίσουν να πλήττονται από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου, ενώ, όπως επανέλαβε, εφεξής δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30% όσοι συνταξιούχοι θέλουν να εργάζονται, αλλά θα έχουν μια μικρή παρακράτηση στα πρόσθετα έσοδά τους. Κατά τα λοιπά, και όσον αφορά την οικονομία, αίσθηση προκάλεσε η προειδοποίηση του πρωθυπουργού στους φοροφυγάδες, καθώς, όπως είπε, κεντρική στόχευση της νέας τετραετίας είναι να κερδηθεί ο πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής.

«Διαθέτουμε και βούληση πολιτική και τεχνογνωσία για να σας εντοπίσουμε όσους φοροδιαφεύγετε και να σας κάνουμε να πληρώσετε» είπε με νόημα. Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε πως η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης θα εκκινήσει στις αρχές του 2025, δεσμευόμενος πως στόχος της κυβέρνησής του είναι η συναίνεση, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αφήσουν τη στείρα άρνηση.

Βεβαίως, στο επίκεντρο του πρωθυπουργού βρέθηκε το άρθρο 16, καθώς βρήκε αφορμή να πετάξει το γάντι στον Νίκο Ανδρουλάκη, δεδομένου ότι το δικό του «ναι» χρειάζεται προκειμένου να εφαρμοστούν άμεσα οι αλλαγές. «Θυμόμαστε την υπαναχώρηση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του Γιώργου Παπανδρέου, εύχομαι και να υπάρξει και του κυρίου Ανδρουλάκη και να πάμε μαζί να βρούμε τους 180 και να σταματήσει το κρατικό μονοπώλιο στη δημόσια εκπαίδευση» είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως στόχος του είναι να δοθεί άμεσα η δυνατότητα για αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο θα προετοίμαζε τον δρόμο για μεταρρύθμιση του άρθρου 16.

Δεν πέρασε, τέλος, απαρατήρητο το ιδεολογικό στίγμα που επιχείρησε να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως εθνικός στόχος είναι ο… πολυδιάστατος και δυναμικός εκσυγχρονισμός.


«Προτιμούμε τις καλές σχέσεις με την Τουρκία»

Ειδική αναφορά στα Ελληνοτουρκικά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής επί των προγραμματικών δηλώσεων, επιμένοντας πως η μοναδική διαφορά μεταξύ των δύο χωρών είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά πως από την ένταση «προτιμούμε τις καλές σχέσεις με την Τουρκία, έστω κι αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε». «Δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην Ιστορία, αν έχουμε την ευκαιρία να τη διαμορφώσουμε. Πολύ περισσότερο αν η διαφορά αυτή μπορεί να γίνει μια ειρηνική λύση. Πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στα εθνικά θέματα μπορούμε να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα, όπως επιβάλλει ο πατριωτισμός της ευθύνης» τόνισε ο πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα, επέλεξε να ρίξει εκ νέου καρφιά στον ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη, λέγοντας πως «οι Ελληνες μουσουλμάνοι συμπολίτες μας πρέπει να αισθάνονται στην πράξη ότι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες» και στέλνοντας το μήνυμα πως «δεν χρειάζονται ξένους προστάτες που με τις παρεμβάσεις τους προσπαθούν να διχάσουν».

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην απόφαση, όπως την αποκάλεσε, της κυβέρνησης η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ να επανέλθουν σε πλήρη κρατικό έλεγχο και να φύγουν από το Υπερταμείο. «Η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ επιστρέφουν στον έλεγχο του κράτους από το Υπερταμείο, όπου τα είχε εκχωρήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε συγκεκριμένα, προαναγγέλλοντας την άμεση κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, ενώ απευθυνόμενος στον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, που τον παρακολουθούσε από τα έδρανα, είπε: «Καλά τα λέω, κ. Τσακαλώτε; Καλά τα λέω»…


Δείτε επίσης: Αγχωμένος ο Ανδρουλάκης στην παρθενική του εμφάνιση

Δείτε επίσης: Αξιοπρεπής ο Φάμελλος, εξαφανισμένος ο Τσίπρας!

Δείτε επίσης: Δυναμικός Βελόπουλος με κριτική προς όλους, ανιαρός ο Κουτσούμπας

Δείτε επίσης: Πρώτο κρας τεστ για τους νέους αρχηγούς

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα