Η «κρυφή ατζέντα» Γεραπετρίτη – Φιντάν

Η Αγκυρα απαιτεί από την Αθήνα να υπογράψει ότι η Ρόδος και το Καστελόριζο έχουν μηδενική ΑΟΖ και αποδέχεται την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 10 ν.μ.

Με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν συναντάται σήμερα στην Αγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση δίνει στη συνάντηση των δύο ηγετών -η οποία είναι συνέχεια εκείνης του περασμένου Ιουνίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας- ιδιαίτερη σημασία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει χθες από την Κύπρο ότι οι αμέσως επόμενοι μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σε κάθε περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου είναι συγκρατημένα αισιόδοξο, καθώς βλέπει ότι ακόμα και μετά το Βίλνιους οι προκλήσεις της Τουρκίας ειδικά στην Κύπρο ήταν συνεχείς όλο το καλοκαίρι.

Οι υποχωρήσεις Μητσοτάκη

Θυμίζουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση στο Βίλνιους είχε μιλήσει ακόμα και για «υποχωρήσεις» της ελληνικής πλευράς σε απαιτήσεις της Τουρκίας προκειμένου να βρεθεί λύση στο πλαίσιο της Χάγης, μία δήλωση που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας, ενώ είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο διάλογος με την Τουρκία να γίνει εφ’ όλης της ύλης.

Αποκαλυπτικό των «υποχωρήσεων» για τις οποίες μίλησε τότε ο κ. Μητσοτάκης ήταν το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της προχθεσινής «κυριακάτικης δημοκρατίας» για την κρυφή ατζέντα στα Ελληνοτουρκικά, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί στη σημερινή συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν και να επικυρωθεί στη Νέα Yόρκη από τους Μητσοτάκη και Ερντογάν υπό την υψηλή εποπτεία και καθοδήγηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αγκυρα απαιτεί από την Αθήνα να υπογράψει ότι η Ρόδος και το Καστελόριζο έχουν μηδενική ΑΟΖ και ότι η Κάρπαθος, η Kάσος και η ανατολική Κρήτη έχουν περιορισμένη επήρεια. Το αντάλλαγμα των Τούρκων θα είναι ότι αποδέχονται την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 10 ν.μ. στο Αιγαίο.

Στάχτη στα μάτια

Φυσικά, όλα αυτά δεν θα ανακοινωθούν σήμερα, ίσως ούτε και στη Νέα Υόρκη, θα «σερβιριστούν» όμως κάποια στιγμή στον ελληνικό λαό ως μεγάλη επιτυχία. Για την ώρα η κυβέρνηση, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια, μιλάει για μία «θετική ατζέντα» που θα συζητηθεί μεταξύ των δύο υπουργών, που θα έχει σχέση αφενός μεν με τη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα οικονομίας, εμπορίου, προστασίας του περιβάλλοντος, υποδομών και μεταφορών, αφετέρου δε με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα