Αγνωστο πότε θα έρθει η βοήθεια στην Ελλάδα

Πολλά ερωτήματα για το ποσό της στήριξης, την ώρα που η Σλοβενία είχε πάρει παραπάνω χρήματα

Παρά το γεγονός ότι η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησαν χθες για ευέλικτες διαδικασίες εκταμίευσης των 2,25 δισ. ευρώ, που θα δοθούν στην Ελλάδα για τις φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές και πλημμύρες), εντούτοις το μεγάλο ερώτημα, στο οποίο δεν απάντησαν με σαφήνεια, είναι πότε θα έρθουν τα χρήματα αυτά στη χώρα και με ποιες διαδικασίες. Στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για διαδικασίες express, όμως το μόνο που έγινε γνωστό για την ώρα είναι ότι το πρώτο πακέτο που η Ε.Ε. θα διοχετεύσει στη χώρα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης θα φτάνει τα 400.000.000 ευρώ για το επόμενο έτος. Οι πρώτες ανάγκες θα καλυφθούν από τον ελληνικό Προϋπολογισμό.

Στην πραγματικότητα η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και η στήριξη στη χώρα μας, που μεταφράζεται σε 2,25 δισ. ευρώ, είναι χρήματα ούτως ή άλλως δικά μας, δηλαδή από ευρωπαϊκά προγράμματα που δεν μπόρεσε η κυβέρνηση να αξιοποιήσει στο παρελθόν και έμειναν αδιάθετα, αλλά και για ανακατεύθυνση πόρων στα ήδη υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία και όχι για κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, όπως εκείνα που δόθηκαν στη Σλοβενία.

Η εξέλιξη αυτή, αν συγκριθεί με την περίπτωση της Σλοβενίας, η οποία για πλημμύρες που είχε τον Αύγουστο χρηματοδοτήθηκε με 2,7 δισ., εγείρει πολλά ερωτήματα:

• Γιατί η Ελλάδα, αν και σχεδόν διπλάσια σε έκταση χώρα, εισπράττει, με άγνωστο τον χρόνο καταβολής, λιγότερα χρήματα; Η δικαιολογία ότι τα κονδύλια από το Ταμείο Αλληλεγγύης διοχετεύτηκε στη Σλοβενία δεν ευσταθεί.

• Η κυβέρνηση της Σλοβενίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, κατέθεσε σε σύντομο χρονικό διάστημα -μία εβδομάδα- πλήρη καταγραφή των ζημιών, αποτιμώντας της σε περίπου 7 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση έπραξε το ίδιο; Γιατί δεν έχει υπολογίσει σε ευρώ το ύψος της καταστροφής;

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, τα τρία χρηματοδοτικά εργαλεία που θα ενεργοποιηθούν είναι τα εξής:

1) Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 που δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν για άλλους σκοπούς και θα διατεθούν έως τις 31/12/2023 (υπολογίζεται σε 250.000.000 ευρώ).

2) Η εκ νέου αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης με συμπερίληψη έργων ύψους 500.000.000 ευρώ προς αποκατάσταση υποδομών.

3) Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, με επιλέξιμα έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που θα διατεθούν τα αμέσως επόμενα έτη. Σε αυτό το πλαίσιο, η συζήτηση θα συνεχιστεί σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να κατανεμηθούν οι δαπάνες των έργων στα επιλέξιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Επιπλέον, μόλις καταγραφεί το ύψος της ζημίας, η χώρα θα αιτηθεί επιπλέον χρήματα από το αγροτικό αποθεματικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο μπορεί να διαθέσει έως 400.000.000 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της τελικής ζημίας.


Πλήρως… ικανοποιημένοι στο Μαξίμου

Παρότι η Ελλάδα θα εισπράξει από την Ε.Ε. λιγότερα χρήματα από εκείνα που εισέπραξε η Σλοβενία για την αποκατάσταση των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές και μάλιστα χρήματα δικά της που δεν είχε αξιοποιήσει στο παρελθόν και με άγνωστο τον χρόνο καταβολής τους, στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν πλήρως ικανοποιημένοι από τα 2,2 δισ. ευρώ και την ανταπόκριση της Ε.Ε., όπως εκφράστηκε χθες από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντε Λάιεν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα