Θίασος… Νοστράδαμων στο Μαξίμου

Γελάει (και κλαίει ταυτόχρονα) ο κόσμος με τον εσχατολογικό κομπογιαννιτισμό υπουργών, υφυπουργών, βουλευτών και ευρωβουλευτών του Μητσοτάκη

Η δήθεν τεχνοκρατία του επιτελικού κράτους αρχίζει και τελειώνει στον κομπογιαννιτισμό και στην επιστημονική φαντασία.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Η καταστροφή της Θεσσαλίας κάνει τα στελέχη της κυβέρνησης να πλειοδοτούν στην εσχατολογία, μήπως κι αποφύγουν τις ευθύνες τους για το γεγονός ότι σπατάλησαν τα λεφτά του ελληνικού λαού δίχως να κάνουν τίποτα μετά τον «Ιανό» ώστε να αποτρέψουν μια επόμενη τραγωδία, όπως αποδείχθηκε εμπράκτως από τις καταστροφές του «Ντάνιελ».

Τα 400 χρόνια του Βορίδη

Ο «αντ’ αυτού» Βορίδης, που κρίθηκε ικανός να αντικαθιστά και να αναπληρώνει τον Μητσοτάκη στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα, δήλωσε χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι «ορισμένα έργα έχουν ήδη εκτελεσθεί και έχουν γίνει, με βάση τον “Ιανό”, όμως κανένας επιστήμονας δεν σχεδιάζει με βάση φαινόμενα που συμβαίνουν μια φορά στα 400 χρόνια». Προέτρεψε, μάλιστα, να δούμε ότι υπάρχουν και χειρότερα από τον «Ντάνιελ» στη Λιβύη, μια εμπόλεμη και ρημαγμένη χώρα που χαρακτηρίζεται επίσημα εδώ και χρόνια failed state, δίχως να υπάρχει καν κράτος με υποδομές και λειτουργία.

Πριν από τρεις μέρες, πάλι ο Βορίδης, με τη γνωστή νηπιακή, κομπογιαννίτικη και μυωπική «επιχειρηματολογία» του, είπε σε κανάλι και το εξής αμίμητο: «Εχει λογική το να ετοιμάζεται ένα κράτος για ένα φαινόμενο που γίνεται μία φορά στα 400 χρόνια; Πρέπει να φτιάξουμε υποδομές για κάτι το οποίο μέχρι χθες ξέραμε ότι είναι μία φορά στα 400 χρόνια; Εάν η απάντηση είναι “ναι”, αυτά έχουν άλλα κόστη».

Αλήθεια, πόσα παραπάνω κόστη θα έπρεπε να υποστεί ο φορολογούμενος από τα εκατοντάδες εκατομμύρια που πέταξε το Ελληνικό Δημόσιο μετά τον «Ιανό» για να κατασκευαστούν οι υπερκοστολογημένες σάπιες γέφυρες, οι χρυσοπληρωμένοι ψεύτικοι δρόμοι και τα τρύπια φράγματα;

Κι όμως, οι χάρτες του 2017 και οι προσομοιώσεις για μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα στις ίδιες περιοχές της Θεσσαλίας που πνίγηκαν τώρα προέβλεπαν σενάρια αντιμετώπισης για 50, 100 και 1.000 χρόνια. Ολοι ήξεραν ότι πρόκειται να πνιγεί η Θεσσαλία. Η κυβέρνηση της «πράσινης» ευαισθησίας μόνο όταν πρόκειται για γρήγορες μπίζνες αγνόησε και τους χάρτες και τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις της Ε.Ε.

Σε όλη την Ευρώπη, οι χώρες παίρνουν μέτρα για κάθε σενάριο. Στην Ελλάδα, οι ακατάρτιστοι υπουργοί γίνονται… Νοστράδαμοι, φτάνει να ξεφύγουν από τις ευθύνες τους. Τις προφητείες καφενείου στην κυβέρνηση τις έχουν βαφτίσει «πολιτικό αφήγημα».

Η χιλιετία του Αδωνη

Από κοντά και ο Αδωνις Γεωργιάδης, που, για να ξεπεράσει τον Βορίδη, έκανε ένα γενναίο στρογγύλεμα στα 1.000 χρόνια. Μιλώντας με στόμφο ως ειδικός καταστροφολόγος, ο άνθρωπος στον οποίο η χώρα έχει εμπιστευθεί τα τελευταία 4,5 χρόνια τα μείζονα ζητήματα της ακρίβειας και της εργασίας δήλωσε σε κανάλι: «Για να εκλέγεται ο κ. Αγοραστός τόσα χρόνια στην Περιφέρεια λέτε να μην έκανε τίποτα; Συζητάμε ότι έφταιξε ο Αγοραστός για τη χειρότερη θεομηνία των τελευταίων 1.000 ετών;» Για να αποφανθεί στο τέλος ότι «αντιπλημμυρικά έργα γι’ αυτή την ποσότητα του νερού δεν υπάρχουν».

Κατά τον Γεωργιάδη, ο Αγοραστός, που διαχειρίστηκε μαζί με την κυβέρνηση πακτωλό χρημάτων, δεν μπορούσε να κάνει τίποτα παραπάνω. Ο υπουργός Εργασίας απεφάνθη, με τη γνωστή… εγκυρότητά του, ότι τέτοιες θεομηνίες γίνονται κάθε 1.000 χρόνια, εκθέτοντας τον «μετριοπαθή» Βορίδη που μίλησε για μόλις 400.

Λίγο πιο «τσιγκούνης» με τους «αιώνιους» προσδιορισμούς και την καταστροφολογία, ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος είπε χθες στην ΕΡΤ αλλά και στη Βουλή πως «όταν ένα γεγονός συμβαίνει μία φορά στα 300 χρόνια δεν είσαι απροστάτευτος, αλλά αδύναμος».

Είναι τέτοια η βαθιά γνώση της κυβέρνησης για το πρόβλημα που έχει προκύψει, ώστε ο Ταχιάος έφτασε στο σημείο ακόμα και να κατηγορήσει τον δήμαρχο του κατεστραμμένου Παλαμά επειδή, όπως είπε, αρνήθηκε να δώσει έναν χώρο για να γίνει χώρος υγειονομικής ταφής των νεκρών ζώων από την ώρα που δεν μπορούσε να γίνει η καύση τους στην πλημμυρισμένη Λάρισα.

Κι αυτό όταν όλοι οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν από την πρώτη μέρα ότι απαγορεύεται να ταφούν τα ζώα σε τόσο βρεγμένο έδαφος, επειδή αυτό θα εξελιχθεί σε βέβαιη υγειονομική βόμβα.

Ισως, πάντως, τα κυβερνητικά στελέχη να μπερδεύτηκαν από την ασάφεια του Συνολάκη, που θα εκκένωνε το Μάτι σε 5 λεπτά. Ο -αγαπημένος του Μαξίμου- καθηγητής Φυσικών Καταστροφών και τοποθετημένος ως πρόεδρος στην άφαντη Εθνική Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής είπε μετά τις πλημμύρες πως «όταν θα έχουμε στοιχεία για τα 200, 300, 400 χρόνια βροχόπτωσης, θα μπορούμε να πούμε ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει κάθε 1.000 χρόνια. Σίγουρα είναι κάτι που συμβαίνει κάθε 100 χρόνια».

Οι υπουργοί της κυβέρνησης, οι βουλευτές της Ν.Δ., όπως ο Σιμόπουλος, ακόμα και οι ευρωβουλευτές, όπως η Βόζενμπεργκ, άρχισαν να χρησιμοποιούν κάποιους απ’ αυτούς τους αριθμούς στο… κουτουρού. Είναι φανερό ότι στην κυβέρνηση παίζουν θέατρο σκιών πάνω σε μια ανθρωπιστική, υγειονομική, περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή. Ο τρόμος μήπως τους προφτάσουν οι ευθύνες για όσα δεν έγιναν επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη και οδήγησαν στον αφανισμό της Θεσσαλίας τούς στέλνει στην αγκαλιά του Νοστράδαμου…

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα