Έβρος: Έκαναν πίσω για τα αιολικά στα καμένα

Το ΥΠΕΝ προχώρησε σε αναστολή για έναν χρόνο (!) της αδειοδότησης για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις πληγείσες περιοχές μετά τον σάλο από το δημοσίευμα της «δημοκρατίας»

Στην αναστολή των αδειοδοτήσεων νέων αιολικών πάρκων στην πληγείσα από την πυρκαγιά δασική περιοχή του Εβρου για έναν χρόνο προχωρά με καθυστέρηση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μία κίνηση που έρχεται μετά τον σάλο που προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης για την κατασκευή δύο μικρών πάρκων σε καμένες εκτάσεις, την οποία ανέδειξε στο χθεσινό της πρωτοσέλιδο η «δ».

Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι αδειοδοτήθηκαν τα δύο αιολικά στις θέσεις Μύτακας 1 και Μύτακας 2, παρά την αρνητική γνωμοδότηση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), του φορέα δηλαδή που είναι αρμόδιος για τις προστατευόμενες περιοχές.

«Η συγκεκριμένη αδειοδότηση, ενώ υπήρχε αρνητική γνωμοδότηση, δόθηκε πριν από τις πυρκαγιές στον Εβρο, ωστόσο, για να μην υπάρχουν παρερμηνείες, θα υπάρχει οριζόντια απόφαση συνολικά για την ευρύτερη περιοχή πλήρους αναστολής για τις επενδυτικές δραστηριότητες» παραδέχθηκε χθες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Ακολούθησε λίγες ώρες αργότερα η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, χωρίς, πάντως, να απαντούν στο ερώτημα γιατί δεν λήφθηκε αυτή η οριζόντια απόφαση νωρίτερα, αλλά έπρεπε να προηγηθούν η καταγγελία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και το δημοσίευμα της «δ» για να προστατεύσουν το καμένο δάσος.

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ γνωμοδότησε αρνητικά ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, επισημαίνοντας πως τα συγκεκριμένα αιολικά πάρκα βρίσκονται σε κρίσιμες ζώνες για απειλούμενα είδη και μάλιστα κοντά σε περιοχές όπου υπάρχουν φωλιές. Η γνωμοδότηση αυτή αγνοήθηκε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ), που πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουλίου. Το συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως κι ακολούθησε την προηγούμενη εβδομάδα (20 Σεπτεμβρίου) η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Η υπόθεση φέρνει στο προσκήνιο και το θέμα της συνολικής υποβάθμισης του ΟΦΥΠΕΚΑ, οι γνωμοδοτήσεις του οποίου φαίνεται να έχουν πλέον διακοσμητική αξία για το υπουργείο.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, με εντολή του υπουργού Θόδωρου Σκυλακάκη αναστέλλεται για μέχρι ένα έτος η υλοποίηση των έργων και εργασιών, οι οποίες, αν και είναι επιτρεπτές επεμβάσεις από τις διατάξεις της δασικής και λοιπής νομοθεσίας, είναι δυνατόν λόγω της φύσης τους να επιφέρουν δυσμενείς συνέπειες στην ευνόητα, πλέον, ευαίσθητη οικολογικά χλωρίδα και πανίδα της εν λόγω περιοχής, έως την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης, που θα ανατεθεί άμεσα και θα διερευνήσει στοχευμένα το θέμα αυτό.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα