Ο Μητσοτάκης ετοιμάζει (τώρα) βαλίτσες για Αίγυπτο

Μετά την ακύρωση του ταξιδιού στο Ισραήλ σκέφτεται να πάρει μέρος στην πολυμερή διεθνή διάσκεψη που συγκαλεί ο πρόεδρος της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι

Ματαίωσε για λόγους ασφαλείας το ταξίδι του στο Ισραήλ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και, όπως είπε χθες στο υπουργικό συμβούλιο, θα μεταβεί στην περιοχή όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας. Ωστόσο το Σάββατο είναι πιθανόν να μεταβεί στην Αίγυπτο, για να πάρει μέρος σε πολυμερή διεθνή διάσκεψη που συγκαλεί ο πρόεδρος της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Χθες ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Ο κ. Μητσοτάκης χθες σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ζήτησε άμεση διαλεύκανση του βομβαρδισμού στο νοσοκομείο στη Γάζα για το ποιοι είναι οι υπαίτιοι, γιατί, όπως είπε, «δεν ξέρουμε ποιος ευθύνεται για τον βομβαρδισμό και δεν θα σπεύσω να βγάλω κάποιο συμπέρασμα». Οπως είπε, η Ελλάδα υπερασπίζεται το δικαίωμα στην αυτοάμυνα εντός των πλαισίων του Διεθνούς Δικαίου, γιατί το Ισραήλ είναι κράτος, όχι τρομοκρατική οργάνωση όπως η Χαμάς, και έχει υποχρέωση να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο. «Η εκδίκηση δεν ταιριάζει στα οργανωμένα κράτη» είπε. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της λύσης δύο κρατών στην περιοχή και τόνισε: «Ο λόγος της Ελλάδας βαραίνει και κανείς στη Μέση Ανατολή δεν καταλογίζει μονομέρεια στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας ότι η χώρα μας είναι πυλώνας σταθερότητας».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξη στο AL ARABIYA μετά την υπουργική σύνοδο Ε.Ε. – Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου που πραγματοποιήθηκε στο Ομάν δήλωσε ότι πρότεινε ένα σχέδιο δράσης πέντε σημείων για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης, που προβλέπει: Πρώτον, συμφωνία ομόφωνα ότι κάθε μορφή βίας, τρομοκρατίας ή απάνθρωπης μεταχείρισης είναι εντελώς απαράδεκτη. Δεύτερον, να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι απαχθέντες και οι όμηροι. Τρίτον, να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει επίθεση εναντίον αμάχων. Τέταρτον, να εξασφαλιστεί η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους διατρέχουν κίνδυνο. Πέμπτον, να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων μερών και εκπροσώπων της Ε.Ε., του Αραβικού Συνδέσμου και των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια αυτού του προβλήματος.


Δείτε επίσης: Το φιάσκο Μητσοτάκη με το ταξίδι στο Ισραήλ

Δείτε επίσης: Ο Γεραπετρίτης ξεπλένει την Τουρκία!

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα