«Ζεστό» κρατικό χρήμα στο παράνομο νεφρολογικό κέντρο

Αμείλικτα ερωτήματα γεννά η επιχορήγηση που έλαβε το «Νεφρόραμα» από τον ΟΑΕΔ στο πλαίσιο του προγράμματος επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων

Στην αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για το παράνομο νεφρολογικό κέντρο του πατέρα και αδερφού του βουλευτή της Ν.Δ. Μιχάλη Λιβανού θέσαμε ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα, περιμένοντας τις απαντήσεις από τους άμεσα εμπλεκομένους.

Οι ίδιοι, ωστόσο, προτίμησαν να σιωπήσουν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να δώσει μισές απαντήσεις και να καλύψει τον βουλευτή Λιβανό και τον υπουργό Θεμιστοκλέους, ώστε να μην αναλάβει το πολιτικό κόστος, παρά το γεγονός πως η αποκάλυψη αφορά ένα παράνομο νεφρολογικό κέντρο, που αγγίζει τις ζωές νεφροπαθών.

Επειδή, όμως, η δημοσιογραφική έρευνα δεν σταμάτησε και δεσμευτήκαμε πως θα επανέλθουμε, σήμερα φέρνουμε στη δημοσιότητα μια νέα διάσταση του σκανδάλου, αποκαλύπτοντας πως το παράνομο κέντρο «Νεφρόραμα» δεν είχε προνομιακή σχέση μόνο με το υπουργείο Υγείας αλλά και με το υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα, σήμερα αποκαλύπτουμε πως το νεφρολογικό κέντρο «Νεφρόραμα» δεν αρκέστηκε στο να λειτουργεί παράνομα, αλλά θέλησε να λάβει και «ζεστό» κρατικό χρήμα, ώστε να εξασφαλίσει φθηνά εργατικά χέρια μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Χρηματοδότηση

Πράγματι, ο αδερφός και πατέρας του βουλευτή Λιβανού, αφού κατάφερε να θέσει σε λειτουργία ένα νεφρολογικό κέντρο χωρίς την απαιτούμενη άδεια, μπόρεσε να διεισδύσει και στον ΟΑΕΔ, από τον οποίο εξασφάλισε «ζεστό» κρατικό χρήμα. Με τον αριθμό απόφασης 21382/09-01-2023 ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σταύρος Πρωτοψάλτης αποφάσισε να δώσει «ζεστό» κρατικό χρήμα στην εταιρία «Νεφρόραμα» στο πλαίσιο του προγράμματος επιχειρήσεων για την απασχόληση 4.000 ανέργων.

Η επιχορήγηση που έλαβε το παράνομο νεφρολογικό κέντρο, σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή του ΟΑΕΔ, ανέρχεται στο ποσό των 45.903 ευρώ από το Δημόσιο, με ιδιωτική δαπάνη 21.272 ευρώ. Το γεγονός αυτό γεννά ορισμένα ερωτήματα, τα οποία ελπίζουμε πως αυτή τη φορά θα απαντηθούν είτε από την οικογένεια Λιβανού είτε από τον διοικητή του ΟΑΕΔ Σταύρο Πρωτοψάλτη ή από το Μαξίμου.

Πρώτον, κάτω από ποιες διαδικασίες αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες της εταιρίας να ζητήσουν τη στήριξη του ΟΑΕΔ, ενώ γνώριζαν πως το κέντρο λειτουργεί παράνομα; Δεύτερον, κάτω από ποιες συνθήκες αποφάσισε ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Πρωτοψάλτης να δώσει οικονομική στήριξη σε μια επιχείρηση δίχως άδεια; Επαιξε ρόλο το γεγονός πως οι ιδιοκτήτες σχετίζονται με τη Νέα Δημοκρατία και συγκεκριμένα με τον μέλλοντα βουλευτή; Τρίτον, τα χρήματα που εγκρίθηκαν δόθηκαν στην εν λόγω παράνομη εταιρία; Τέλος, αν τα λεφτά αυτά δόθηκαν στην εν λόγω εταιρία, θα ζητηθούν πίσω από το Ελληνικό Δημόσιο;

Ορισμένα ερωτήματα και προς τη διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ

Επειδή η δημοσιογραφική έρευνα οδηγεί και στα… μονοπάτια του ΕΟΠΥΥ, ως «δημοκρατία» θέτουμε ορισμένα ερωτήματα και προς τη διεύθυνση του οργανισμού: Πρώτον, έχει στην κατοχή του ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας εντολές πληρωμών προς το «Νεφρόραμα»; Είναι γνωστό στην περιοχή του Πειραιά ότι οι ασθενείς που πέρασαν τις πόρτες του νεφρολογικού κέντρου ήταν πολλοί, καθώς το «Νεφρόραμα» είχε τεθεί σε λειτουργία από το 2021. Συνεπώς, η «δημοκρατία» θέτει ευθέως το ερώτημα και προς τη διεύθυνση του οργανισμού: Εχουν υπάρξει εντολές πληρωμής προς την εταιρία από τον ΕΟΠΥΥ και έχουν εκταμιευτεί ποσά προς την εταιρία;


Πατούλης: Δεν κατέθεσαν ποτέ αίτημα αδειοδότησης

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για το παράνομο νεφρολογικό κέντρο της οικογένειας Λιβανού επιβεβαιώθηκε και από την απάντηση που έδωσε στη «δημοκρατία» ο απερχόμενος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. Στην επιστολή του ο κ. Πατούλης επιβεβαιώνει το γεγονός πως η συγκεκριμένη εταιρία δεν είχε λάβει καμία άδεια από τη Περιφέρεια Αττικής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πατούλης απάντησε πως η συγκεκριμένη μονάδα ουδέποτε κατέθεσε αίτημα στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής για την έκδοση άδειας λειτουργίας, ενώ ενημερώνει πως ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής τού ανέφερε τα εξής: «Μετά από προφορική ενημέρωση που είχαμε πριν από το καλοκαίρι σχετικά με το θέμα, διαπιστώσαμε ότι στο διαδίκτυο υπάρχει διαφήμιση Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης (ΜΧΑ) στη διεύθυνση Πέτρου Ράλλη 486, στον Δήμο Νίκαιας. Εγινε τηλεφωνική κλήση από την υπηρεσία μας και μας ενημέρωσαν ότι βρίσκονται σε προετοιμασίες προκειμένου να καταθέσουν αίτημα Αναγγελίας Εναρξης Λειτουργίας».

Επιστολή

Στη συνέχεια της επιστολής του ο κ. Πατούλης αναφέρει: «Σε συνέχεια νέας προφορικής ενημέρωσης τον Οκτώβριο από πολίτη ότι στο ανωτέρω κτίριο πραγματοποιούνται αιμοκαθάρσεις και επειδή ο εν λόγω φορέας ουδέποτε είχε αιτηθεί να λάβει την απαραίτητη για τη λειτουργία σχετική άδεια, έγινε σύγκληση της αρμόδιας Επιτροπής Ελέγχου για να γίνει διαπίστωση των πληροφοριών. Μετά από επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις 13/11/2023 και ώρα 11.30 διαπιστώθηκε ότι στην εν λόγω διεύθυνση υπάρχει κτίριο με την επιγραφή “ΝΕΦΡΟΡΑΜΑ” στη πρόσοψη, το οποίο όμως δεν λειτουργούσε και ήταν κλειστό».

Συμπερασματικά, αναφέρεται στην επιστολή, «ο εν λόγω φορέας ουδέποτε έκανε αίτημα στην υπηρεσία μας, ούτε έλαβε άδεια για τη λειτουργία του. Εξάλλου δεν είχαμε κανένα σχετικό έγγραφο από το υπουργείο Υγείας για “διασύνδεση” της ΜΧΑ με κάποιο νοσοκομείο, διαδικασία απαραίτητη προκειμένου να κατατεθεί σχετική πράξη στην υπηρεσία μας, ώστε εν συνεχεία να εκδοθεί άδεια λειτουργίας».

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα