Η πρόκληση με αναφορές σε τουρκική μειονότητα

Η απάντηση Μητσοτάκη για «μουσουλμανική, όπως αυτή καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάννης»

Παρά την ικανοποίηση που επικρατούσε χθες στην κυβέρνηση για την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το αποτέλεσμα της οποίας αποτιμούσαν κυβερνητικές πηγές ως ιδιαίτερα θετικό, εντούτοις ο Τούρκος πρόεδρος ήταν ιδιαίτερα προκλητικός σε αρκετά σημεία των δηλώσεών του, που ως έναν βαθμό ακυρώνουν και την περιβόητη Διακήρυξη Φιλίας και Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, που υπέγραψαν.

Η συνάντηση έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου. Ακολούθησαν δηλώσεις και μετά γεύμα των δύο αντιπροσωπιών στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε δύο φορές για ύπαρξη «τουρκικής μειονότητας» στην Ελλάδα. «Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ρωμαίικη μειονότητα στη χώρα μας είναι δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και του πολιτιστικού μας πλούτου. Η αύξηση της ηρεμίας και της γαλήνης των μειονοτήτων θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις. Διατύπωσα τις προσδοκίες μας για τις βελτιώσεις που απαιτούνται από το Διεθνές Δίκαιο όσον αφορά την κατάσταση της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης» είπε. Επίσης, εμμέσως πλην σαφώς, κατηγόρησε τη χώρα μας ότι διατηρούσε στο έδαφός της «κέντρα εκπαίδευσης τρομοκρατών», αναφερόμενος στο Λαύριο, και προχώρησε ακόμα και… σε συστάσεις να μην επαναληφθεί αυτό στο μέλλον.

Ο κ. Μητσοτάκης τού απάντησε για την «τουρκική μειονότητα», λέγοντας ότι «στη Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα, αγωνιζόμαστε για να διασφαλίζουμε στην πράξη ίσες ευκαιρίες για τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας» και πρόσθεσε: «Ο προσδιορισμός της μειονότητας της Θράκης ως μουσουλμανικής καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάννης».

Ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία παρέμβαση στα περί τρομοκρατίας, όταν ο κ. Ερντογάν εξέφρασε μεν την ικανοποίησή του και για το κλείσιμο του καταυλισμού προσφύγων του Λαυρίου και υπογράμμισε ότι «απαιτείται προσοχή, προκειμένου να μη σχηματιστούν παρόμοιοι καταυλισμοί, που θα δίνουν καταφύγιο σε τρομοκράτες στην Ελλάδα». Ο κ. Ερντογάν σημείωσε πως συζήτησε με τον κ. Μητσοτάκη «πώς μπορούμε να εξελίξουμε τη συνεργασία στο πεδίο καταπολέμησης της τρομοκρατίας», συνδέοντας σαφώς το Λαύριο και τη χώρα με αυτό το φαινόμενο.

Για το Κυπριακό

Ειδική αναφορά στις δηλώσεις τους έκαναν οι δύο ηγέτες και στο Κυπριακό. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε καθαρά πως «δεν υπάρχει άλλη λύση, πέραν των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», όμως ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι «η επίτευξη μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, με βάση τις πραγματικότητες στο νησί, θα είναι προς όφελος ολόκληρης της περιοχής».

Εκτός όλων αυτών, ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας έναν πιο συγκεκριμένο σχεδιασμό για τα θέματα του διαλόγου των δύο κυβερνήσεων στο μέλλον, αναφέρθηκε στην υφαλοκρηπίδα\ΑΟΖ λέγοντας: «Θα προχωρήσουμε σταδιακά και στα επόμενα βήματα. Οταν οι συνθήκες ωριμάσουν, μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, που, σύμφωνα με την Ελλάδα, αποτελεί και τη μόνη διαφορά η οποία θα μπορούσε να τεθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί τον πιο ασφαλή πλοηγό στη διευθέτηση των διεθνών διαφορών», ενώ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί και εκείνος την Αγκυρα μέσα στην άνοιξη.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα συνεδριάζει στο εξής μία φορά τον χρόνο, ενώ τόνισε πως συμφώνησε με τον Ελληνα πρωθυπουργό να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. «Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε μία θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Το λέω ανοιχτά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας τόσο μεγάλο, που να μην μπορεί να επιλυθεί. Αρκεί να κινηθούμε με καλή πίστη, να επικεντρωθούμε στη μεγάλη εικόνα και να μη γίνουμε από αυτούς που περνούν τη θάλασσα, αλλά πνίγονται στο ποτάμι».

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε επί της ουσίας και σε όσους στην Ελλάδα δεν θέλουν τον διάλογο (όπως είναι ο κ. Σαμαράς). Είπε πως «υπάρχουν φωνές και στην Ελλάδα και στην Τουρκία που δεν συμφωνούν με αυτήν την προσέγγιση. Ομως, αισθάνομαι ιστορικό χρέος να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να φέρουμε τα δύο κράτη δίπλα δίπλα, όπως άλλωστε είναι και τα σύνορά μας».

Ο Τ. Ερντογάν σχολίασε στη συνέχεια ότι «είμαστε δύο γειτονικές χώρες, που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, την ίδια γεωγραφία, το ίδιο κλίμα και μάλιστα τον ίδιο πολιτισμό σε πολλούς τομείς. Είναι αρκετά φυσικό να υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα σε δύο χώρες, πόσο μάλλον ανάμεσα σε αδέρφια. Το θέμα είναι η βούληση για την επίλυση αυτών των προβλημάτων».


Πώς είδαν τα ξένα MME τη συνάντηση

Εντονο -όπως ήταν αναμενόμενο, άλλωστε– ήταν το ενδιαφέρον που έδειξαν τόσο ο τουρκικός Τύπος όσο και τα υπόλοιπα διεθνή μέσα ενημέρωσης για την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα.

«Συμφωνίες σε πολλούς τομείς υπέγραψαν Τουρκία και Ελλάδα» έγραφε σχεδόν αμέσως μετά την αναχώρηση του Τούρκου προέδρου από τη χώρα μας η «Yeni Safak», δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτές στο αναλυτικό ρεπορτάζ που φιλοξένησε στην ηλεκτρονική της έκδοση. Παράλληλα η εφημερίδα στεκόταν και στο δώρο που χάρισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο «σουλτάνος», ένα βιβλίο με την Ιστορία της Γάζας, τονίζοντας το καλό κλίμα της συνάντησης των δύο ηγετών.

«Hurriyet»

Για «ιστορική επίσκεψη στην Αθήνα» έκανε λόγο την ίδια στιγμή η «Hurriyet», τονίζοντας επιπλέον την «κοινή δήλωση προέδρου Ερντογάν και Μητσοτάκη: “Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που να μην μπορεί να λυθεί μεταξύ μας”». «Νέα εποχή με την Ελλάδα: 7ήμερη απαλλαγή βίζας» ήταν ο τίτλος στο σχετικό ρεπορτάζ της «Sabah», με την εφημερίδα να υπογραμμίζει το γεγονός του άριστου κλίματος στη συνάντηση αλλά και το πλαίσιο των συμφωνιών που υπεγράφησαν ανάμεσα στις δύο πλευρές. Για κρίσιμη συνάντηση «έπειτα από έξι χρόνια» έκανε λόγο και το CNN Turk.

Εκτενή ρεπορτάζ φιλοξένησαν όμως και τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Η ανταπόκριση του Reuters από την Αθήνα σημείωνε πως οι δυο χώρες «γύρισαν σελίδα», συμφωνώντας να ενδυναμώσουν τους δεσμούς τους. «Ελλάδα και Τουρκία αποφάσισαν να εργαστούν για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ τους» μετέδιδε το France 24, ενώ σε αντίστοιχο ύφος κινούνταν και το ρεπορτάζ της Deutsche Welle για τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα ο Τούρκος πρόεδρος με την Ελληνίδα ομόλογό του αλλά και με τον Ελληνα πρωθυπουργό.


Δείτε επίσης: Χάος στην Αθήνα λόγω των μέτρων ασφαλείας!

Δείτε επίσης: Βιβλίο για τη Γάζα το δώρο του Ερντογάν

Δείτε επίσης: Επιφυλακτικά τα κόμματα για το αποτέλεσμα της επίσκεψης

Δείτε επίσης: Μπήκαν υπογραφές σε δεκαπέντε συμφωνίες

Δείτε επίσης: Είδε μουσουλμάνους της Θράκης και τον Αταμάν!

Δείτε επίσης: Αλλαγή τουρκικής πολιτικής σε βάρος της Ελλάδας

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα