Μπήκαν υπογραφές σε δεκαπέντε συμφωνίες

Εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, οι εξαγωγές, ο τουρισμός, η παιδεία και η τελωνειακή συνεργασία

Συνολικά δεκαπέντε συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις-διακηρύξεις υπογράφηκαν από Ελληνες και Τούρκους υπουργούς στο πλαίσιο του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, ενώ κατ’ ιδίαν συναντήσεις στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας είχαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ και ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης με τον ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Οι συμφωνίες μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, οι εξαγωγές, ο τουρισμός, η παιδεία και η τελωνειακή συνεργασία. Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε η δημιουργία νέας διασυνδετικής γραμμής μεταξύ Νέας Σάντας και Μπαμπαέσκι, και η αύξηση του όγκου αμφίδρομης ροής ενέργειας κατά 600 MW, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα των αγροτικών καλλιεργειών, η συνεργασία στην αντιμετώπιση πλημμυρών ή ξηρασίας, η συνεργασία στην πρόληψη και την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, η καταπολέμηση της παράνομης αλιείας και η έρευνα για την αγροτική ανάπτυξη.

Η πλέον σημαντική συμφωνία αφορά την παροχή τουριστικής βίζας σε Τούρκους πολίτες που θα επισκέπτονται την Ελλάδα. Πληροφορίες αναφέρουν πως έπειτα και από το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσω της επιτρόπου Μετανάστευσης, η βίζα θα χορηγείται για επισκέψεις στα παρακάτω νησιά του ανατολικού Αιγαίου: Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κάλυμνος, Κως, Ρόδος, Σύμη και Καστελόριζο. Με βάση τη συμφωνία, η βίζα θα χορηγείται επιτόπου με την άφιξη των Τούρκων πολιτών και θα έχει διάρκεια επτά ημερών, ενώ οι δύο πλευρές έχουν συνομολογήσει στο γεγονός πως η συμφωνία θα έχει διάρκεια ενός έτους και στη συνέχεια η ισχύς της θα επανεξεταστεί.

Από εκεί και πέρα, υπογράφηκε συμφωνία στον τομέα της παιδείας, που υπέγραψαν ο υπ. Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης και ο ομόλογός του. Μνημόνιο κατανόησης στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης από τον γενικό διευθυντή Λειτουργίας, Υποδομών και Αγοράς του ΑΔΜΗΕ Δημήτρη Μίχο και τον πρόεδρο της TEIAS Orhan Kaldirim. Μνημόνιο κατανόησης στον τομέα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τον Κώστα Σκρέκα και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Hakan Fidan. Την τιμητική του είχε ο Κώστας Φραγκογιάννης ο οποίος υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης στον τομέα των εξαγωγών και μνημόνιο κατανόησης στον τομέα των επενδύσεων/επιχειρήσεων με τον CEO της Turk Eximbank, Ali Guney, αλλά και μνημόνιο κατανόησης EG – Invest in TR στον τομέα των επενδύσεων που υπέγραψε με τον πρόεδρο του Invest in Turkiye.

Τέλος, η Σοφία Ζαχαράκη και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών με έμφαση στην προστασία ΑμΕΑ, ενώ μνημόνιο κατανόησης στον τομέα του αθλητισμού συνυπέγραψαν ο Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Τούρκο ομόλογό του. Υπεγράφησαν, ακόμα, διακηρύξεις για συνεργασία στους τομείς τουρισμού, έρευνας και καινοτομίας, διακήρυξη για σύγκληση Κοινής Επιτροπής Οικονομίας και Εμπορίου, διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης, για τελωνειακή συνεργασία, για τη διοργάνωση Hackathon, για την επόμενη σύγκληση τεχνικής επιτροπής για 2η γέφυρα στον Εβρο – ΕΓΝΑΤΙΑ.


Ανοιχτή επιστολή Κύπριων προσφύγων στον Ερντογάν

Mε ανοιχτή επιστολή προς τον Ερντογάν, Κύπριοι πρόσφυγες και εκτοπισμένοι του «Αττίλα» υπενθυμίζουν ότι στις διακοινοτικές συνομιλίες (επί Ν. Κοτζιά) στο Κραν Μοντανά βρεθήκαμε πολύ κοντά σε λύση για την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και την κατάργηση των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων.

«Ημασταν στο παρά πέντε να λυθεί το Κυπριακό και να γίνει η Κύπρος, επιτέλους, ένα κανονικό κράτος-μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε., όπως δήλωσε ότι επεδίωκε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Λυπούμαστε που έκτοτε τίποτα δεν έχει συνεχιστεί. Και αυτό εξαιτίας της στάσης σας και μετατόπισης σε λύση δύο “κυρίαρχων κρατών’’, θέση που δεν είναι αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα» σημειώνουν.

Στο μεταξύ ελεύθεροι αφέθηκαν νωρίς το απόγευμα χθες οι 20 Κύπριοι φοιτητές που προσήχθησαν από την Αστυνομία κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από την τουρκική πρεσβεία, με αφορμή την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου. Οπως έγινε γνωστό, οι Κύπριοι φοιτητές, που βρίσκονταν στο ύψος της Ρηγίλλης, φώναζαν συνθήματα κατά του Ερντογάν και κρατούσαν πανό διαμαρτυρίας. Οι φοιτητές περικυκλώθηκαν από άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι τους οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα. Την ίδια ώρα οι αστυνομικές Αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή άλλων δέκα Κούρδων, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη Λέσχη Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου συναντιόταν οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Γιασάρ Γκιουλέρ.


Δείτε επίσης: Χάος στην Αθήνα λόγω των μέτρων ασφαλείας!

Δείτε επίσης: Βιβλίο για τη Γάζα το δώρο του Ερντογάν

Δείτε επίσης: Επιφυλακτικά τα κόμματα για το αποτέλεσμα της επίσκεψης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα